Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jakubs Zobacz posta
    Pojechałeś... Nawet podoba mi się Twoje podejście, bo faktycznie jest pokusa żeby ulegać podejściu polegającemu na przecenianiu geometrii, plastyki, tonalności, perspektywy.
    Geometria, plastyka czy perspektywa akurat to są fundamentalne pojęcia nawet w zdjęciach nastawionych wyłącznie na artystyczny efekt i niekoniecznie technicznie poprawnych. To one decydują o odbiorze i nie o te pojęcia mi akurat chodziło.
    Problem jest taki że owa grupa zawodowych portrecistów żyje po uszy w marketingu. Marketing narzuca im bardzo sztywne ramy, a żeby zaistnieć i odnieść sukces nie dziwota że w tych drętwych i matematycznych marketingowych ramach muszą się oni pomieścić. Każdy z czegoś żyje, i bardzo dobrze.
    Jednak oni przenoszą te zawodowe zboczenie na to forum, które akurat powinno być ukierunkowane w kompletnie przeciwnym kierunku, w kierunku nieskrępowanej twórczości i całkowitym puszczeniu cuglów. I to właśnie zboczenie na tym forum mnie wkurza. Powinni sobie założyć własne zawodowe forum, gdzie zaproszeni uczestnicy by umieszczali swoje prace i by sobie zawodowo te prace omawiali. Tymczasem to forum jest mieszanką całego kosmosu różnych osób, o różnym zaawansowaniu, różnych celach i różnych poglądach na sztukę. I na kątomierze, linijki, na techniczno-inżynieryjną analizę oświetlenia, czy noga bardziej w lewo czy w prawo, na jakieś rembrandty, czy fachowe trójkąciki pod okiem, itd. itp. nie powinno być tutaj miejsca. Chyba że ktoś sam o o to poprosi.
    A przynajmniej tak powinno być moim zdaniem. Może się mylę...

sailor
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
    I na kątomierze, linijki, na techniczno-inżynieryjną analizę oświetlenia, czy noga bardziej w lewo czy w prawo, na jakieś rembrandty, czy fachowe trójkąciki pod okiem, itd. itp. nie powinno być tutaj miejsca. Chyba że ktoś sam o o to poprosi.
    i tu wlasnie wg mnie BARDZO sie myslisz .. dla takich pogladow jest plgnioto i fotka.pl .. takie przynajmenij jest moje zdanie.. tutaj wszyscy (zarowno zawodowcy jaki amatorzy sa po to by sie uczyc i korzystac z wiedzy innych) reszta zawodowcow tu neiwielu bo ... robia zdjecia.
    ale jak ktos sie nie chce nauczyc to si enie nauczy ... i nie zrozumie. a wlasnie wskazanie tych trojkacikow, nog w prawo czy w lewo powoduje ze ktos moze spojrzec na swoje zdjecia ineczej, zainteresowac sie no. malarstwem z ktorego te wzgardzone przez ciebie trojkaciki wyniknely i byc moze wyciagnac wnioski. i jesli dzieki takim radom chociaz jedna osoba odniesie z tego korzysc to warto znosic nawet malkontentow ktorzy uwazaja to za bezsens i wywalaja cala sztuke do kosza.

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sailor Zobacz posta
    i tu wlasnie wg mnie BARDZO sie myslisz ..
    A może i masz rację... Ale co sobie pojechałem, to sobie pojechałem...

Domyślnie

na kątomierze, linijki, na techniczno-inżynieryjną analizę oświetlenia, czy noga bardziej w lewo czy w prawo, na jakieś rembrandty, czy fachowe trójkąciki pod okiem, itd. itp. nie powinno być tutaj miejsca. Chyba że ktoś sam o o to poprosi.

zawodowcy sa zboczeni i nie powinni radzić? chyba, że amator chce?
    po co amator wystawia tu zdjęcia? by sie czegoś nauczyć - tak sądzę.
    spotykam sie raczej ze skargami, że zdjecie jest nie skomentowane, bo jak rozumiem ktoś by chciał zrobic nastepne lepiej. Tu sie wystawia zdjęcia do oceny!

Gdzie ty tu widzisz zdjecia zawodowych portrecistów, albo reklamowe? To kilka procet zdjęc tutaj - najwyżej. Forum ma byc tylko dla amatorów? nie ma być zawodowców?
    jestem w niezręcznej sytuacji - ale gdyby tylko amatorzy pomagali amatorom, to poziom prezentowanych tu zdjęć przez to byłby wyższy? zastanów się.
    jak chcecie mogę przestac komentowac zdjęcia. Poprosze o odpowiednie dopiski w wątkach - wtedy nie bedę.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    zawodowcy sa zboczeni i nie powinni radzić? chyba, że amator chce?
    po co amator wystawia tu zdjęcia? by sie czegoś nauczyć - tak sądzę.
    spotykam sie raczej ze skargami, że zdjecie jest nie skomentowane, bo jak rozumiem ktoś by chciał zrobic nastepne lepiej. Tu sie wystawia zdjęcia do oceny!

Gdzie ty tu widzisz zdjecia zawodowych portrecistów, albo reklamowe? To kilka procet zdjęc tutaj - najwyżej. Forum ma byc tylko dla amatorów? nie ma być zawodowców?
    jestem w niezręcznej sytuacji - ale gdyby tylko amatorzy pomagali amatorom, to poziom prezentowanych tu zdjęć przez to byłby wyższy? zastanów się.
    jak chcecie mogę przestac komentowac zdjęcia. Poprosze o odpowiednie dopiski w wątkach - wtedy nie bedę.
    Wszystko jest OK. Tylko taka gadka była. Taka "pickwickowska" rozmówka. Korciło mnie trochę, to pogmerałem. Uciszam się....

Talking

(...) to pogmerałem. Uciszam się....
    ...nareszcie...

pozdrawiam

m
    :::::: :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: :::::::
    :: wedding photography [http://looanah.com] ::
    :::::: :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: :::::::

Uprawnienia umieszczania postów