Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25
    swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PADI Zobacz posta
    Jaki kat, jaki kątomierz Nos wyszedł wg mnie dziwnie a przyczyny upatruję się w takim pochyleniu i tyle...
    Nie przejmuj się. Wszysto jest dobrze. Tylko Twoim kosztem postanowiłem się przejechać po pewnej grupie która foci portrety za pieniądze, i krytykuje wszystkie tutaj zdjęcia za pomocą kątomierza i linijki. Oni niszczą piękno fotografii, oni są zakałą sztuki. Moją misją jest tych ludzi tępić, więc sorry że się doczepiłem do Twojego postu. Mea culpa..

sailor
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
    Moją misją jest tych ludzi tępić
    idz czlowieku do lekarza... przepisze ci mocniejsze tabletki.

zaziel - seria bardzo ok .. i bardzo w klimacie filmu. a przeciez o to chodzilo

Domyślnie

Nie przejmuj się. Wszysto jest dobrze. Tylko Twoim kosztem postanowiłem się przejechać po pewnej grupie która foci portrety za pieniądze, i krytykuje wszystkie tutaj zdjęcia za pomocą kątomierza i linijki. Oni niszczą piękno fotografii, oni są zakałą sztuki. Moją misją jest tych ludzi tępić, więc sorry że się doczepiłem do Twojego postu. Mea culpa..
    Pojechałeś... Nawet podoba mi się Twoje podejście, bo faktycznie jest pokusa żeby ulegać podejściu polegającemu na przecenianiu geometrii, plastyki, tonalności, perspektywy. Taki nacisk na mocne punkty, skosy, napięcia i inne zagadnienia techniczne wymyślili w końcu ludzie, żeby fotografia czy malarstwo było łatwiej przyswajalne. Jednak użyłbym takiego porównania: hydraulik może przykręcać zawór zębami, jednak żeby go dokręcić potrzebuje wiedzy o tym do czego służy klucz. Owszem niektórzy mają strasznie mocne zęby, ale to są tak zwani geniusze. Ja osobiście lubię słyszeć krytykę pod swoim adresem, bo geniuszem nie jestem. Ale rozumiem, ze trzeba też walczyć, jak to mówią 'o siebie'.

Domyślnie

filmu nie widzialem..
    najbardziej chyba dwójka
    nie sądzisz ze retusz skóry jest nieco nazbyt widoczny (szczegolnie 4 i 5)? tak się głośno zastanawiam
    w dyskusje sie nie włączam lubie geometrie..
    pozdrawiam
    www.okamgnienie.pl/blog - czesto aktualizowany..

"Silnemu mocy przysparza samotność" (F.Schiller)

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jakubs Zobacz posta
    Pojechałeś... Nawet podoba mi się Twoje podejście, bo faktycznie jest pokusa żeby ulegać podejściu polegającemu na przecenianiu geometrii, plastyki, tonalności, perspektywy.
    Geometria, plastyka czy perspektywa akurat to są fundamentalne pojęcia nawet w zdjęciach nastawionych wyłącznie na artystyczny efekt i niekoniecznie technicznie poprawnych. To one decydują o odbiorze i nie o te pojęcia mi akurat chodziło.
    Problem jest taki że owa grupa zawodowych portrecistów żyje po uszy w marketingu. Marketing narzuca im bardzo sztywne ramy, a żeby zaistnieć i odnieść sukces nie dziwota że w tych drętwych i matematycznych marketingowych ramach muszą się oni pomieścić. Każdy z czegoś żyje, i bardzo dobrze.
    Jednak oni przenoszą te zawodowe zboczenie na to forum, które akurat powinno być ukierunkowane w kompletnie przeciwnym kierunku, w kierunku nieskrępowanej twórczości i całkowitym puszczeniu cuglów. I to właśnie zboczenie na tym forum mnie wkurza. Powinni sobie założyć własne zawodowe forum, gdzie zaproszeni uczestnicy by umieszczali swoje prace i by sobie zawodowo te prace omawiali. Tymczasem to forum jest mieszanką całego kosmosu różnych osób, o różnym zaawansowaniu, różnych celach i różnych poglądach na sztukę. I na kątomierze, linijki, na techniczno-inżynieryjną analizę oświetlenia, czy noga bardziej w lewo czy w prawo, na jakieś rembrandty, czy fachowe trójkąciki pod okiem, itd. itp. nie powinno być tutaj miejsca. Chyba że ktoś sam o o to poprosi.
    A przynajmniej tak powinno być moim zdaniem. Może się mylę...

Domyślnie

Dla mnie cała seria super, bardzo mi się podoba i od strony art i tech, choć o technicznej nie powinienem się jeszcze wypowiadać bo daleka droga przede mną. Jestem totalnym amatorem i narazie mogę tylko pomarzyć żeby robić foty takie jak sailor, admin i jeszcze kilku zacnych na tym forum, ale do nosa na 3 to i ja się przyczepie. Faktycznie rzuca się w oczy. Uważam podobnie jak PADI, że poza modelki wypaczyła nosek, choć modelka śliczna i na pozostałych fotkach widać, że matka natura dała jej więcej niż innym.
    prawie wszystko o microstockach
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

dobre zdjęcia
    lifting przesadzony
    każdy kij ma dwa końce
    za gładkie robi się już płaskie

sailor
    Gość

Domyślnie

I na kątomierze, linijki, na techniczno-inżynieryjną analizę oświetlenia, czy noga bardziej w lewo czy w prawo, na jakieś rembrandty, czy fachowe trójkąciki pod okiem, itd. itp. nie powinno być tutaj miejsca. Chyba że ktoś sam o o to poprosi.
    i tu wlasnie wg mnie BARDZO sie myslisz .. dla takich pogladow jest plgnioto i fotka.pl .. takie przynajmenij jest moje zdanie.. tutaj wszyscy (zarowno zawodowcy jaki amatorzy sa po to by sie uczyc i korzystac z wiedzy innych) reszta zawodowcow tu neiwielu bo ... robia zdjecia.
    ale jak ktos sie nie chce nauczyc to si enie nauczy ... i nie zrozumie. a wlasnie wskazanie tych trojkacikow, nog w prawo czy w lewo powoduje ze ktos moze spojrzec na swoje zdjecia ineczej, zainteresowac sie no. malarstwem z ktorego te wzgardzone przez ciebie trojkaciki wyniknely i byc moze wyciagnac wnioski. i jesli dzieki takim radom chociaz jedna osoba odniesie z tego korzysc to warto znosic nawet malkontentow ktorzy uwazaja to za bezsens i wywalaja cala sztuke do kosza.

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sailor Zobacz posta
    i tu wlasnie wg mnie BARDZO sie myslisz ..
    A może i masz rację... Ale co sobie pojechałem, to sobie pojechałem...

Domyślnie

na kątomierze, linijki, na techniczno-inżynieryjną analizę oświetlenia, czy noga bardziej w lewo czy w prawo, na jakieś rembrandty, czy fachowe trójkąciki pod okiem, itd. itp. nie powinno być tutaj miejsca. Chyba że ktoś sam o o to poprosi.

zawodowcy sa zboczeni i nie powinni radzić? chyba, że amator chce?
    po co amator wystawia tu zdjęcia? by sie czegoś nauczyć - tak sądzę.
    spotykam sie raczej ze skargami, że zdjecie jest nie skomentowane, bo jak rozumiem ktoś by chciał zrobic nastepne lepiej. Tu sie wystawia zdjęcia do oceny!

Gdzie ty tu widzisz zdjecia zawodowych portrecistów, albo reklamowe? To kilka procet zdjęc tutaj - najwyżej. Forum ma byc tylko dla amatorów? nie ma być zawodowców?
    jestem w niezręcznej sytuacji - ale gdyby tylko amatorzy pomagali amatorom, to poziom prezentowanych tu zdjęć przez to byłby wyższy? zastanów się.
    jak chcecie mogę przestac komentowac zdjęcia. Poprosze o odpowiednie dopiski w wątkach - wtedy nie bedę.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów