Close

Strona 75 z 338 PierwszyPierwszy ... 2565737475767785125175 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 741 do 750 z 3379

Domyślnie

Zaczynajac od poczatku - kupujesz teraz dobry SSD ( np intela, lepszego samsunga, czy nawet hyperX ), wkladasz go do budy, installujesz system i wszystko smiga, nic nie trzeba robic. Zapewne ten dysk pozyje Ci wystarczajaco dlugo, zeby stac sie przestazaly. Dyski SSD padaly nie tylko ze wzgledu na sama kiepska jakosc pamieci, ale tez np ze wzgledu na kontrollery ( firmware ) o czym przekonali sie userzy np OCZ.
    Jezeli chodzi o zabiegi zwiekszajace zywotnosc SSD - wiekszosc nie jest warta zachodu. SWAP i tak powinno sie wylaczac majac 8+GB RAM. Przenoszenie cache programow - wiekszosc programow uzytkowych nie wykorzystuje dyskowego cache bardzo intensywnie pod wzgledem zapisu. Jezeli wiesz ze jest program ktory wykorzystuje stosunkowo "maly" rozmiar cache ( np do 4GB ), ale jest to dla niego zawsze waskie gardlo - raczej uzyjesz ramdysku, wczytywanego z SSD.

Z relokacja folderow systemowych takich jak users, nie dotycyzlo bezposrednio SSD tylko mozliwosci przeniesienia cache w inne miejsce.

Jak juz napisalem SWAP wylaczyc, kupic wiecej RAMu i lepszy OS jezeli tego potrzeba. W tej chwili bardoz malo jest programow dla ktorych niezbedny jest SWAP, a RAM jest tak tani ze nie warto sie w SWAp bawic w przecietnym systemie. ( tzn, sa pewne okreslone warunki, w ktorych SWAP moze przyspieszyc prace systemu, poprzez zrzucenie do SWAPu nieuzywanych stron, a uzycie wolnej pamieci do zwiekszenia cache systemowego, ale tu wchodzimy w szczegoly techniczne i szacowanie, ktore nie wszyscy musza chciec rozumeic :P)

Tak jak napisalem, najtansze, najbardziej popularne w polsce SSD, sa uwazane za bardzeij awaryjne niz takie intele. Ja nie boje sie ze moj SSD padnie, ale jednoczesnie slyszalem i widzialem na prawde wiele przykladow padnietych SSD w sposob ktorego nawet nie rozumialem - sypiace sie pliki z nieznanych przycyzn, restarty systemu po zapchaniu dysku, etc, etc.

Tak z ciekawości zapytam - a jak wygląda sprawa na systemach spod znaku jablka ?
    Jestem ciekawy, gdyz po zadaniu pytania jak zoptymalizowac lion'a pod dysk ssd na jednym z glownych for o macach, dowiedzialem sie, ze system obsluguje trim'a i o reszte mam sie nie martwic. Coz, win 7 tez obsluguje trima, jednak jest znacznie wiecej porad co gdzie poprzenosic, aby ograniczyc czeste zapisy. Mozecie mnie oswiecic ?
    Wydaje mi sie ze to ze wzgledu na stosunek ilosci systemow windowsowych do jablkowych. Ale w tym momencie zazwyczaj najlepsza strategia jest plug and play :P
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Szanowni forumowicze, pozwólcie, że opublikuję w tym wątku sprostowanie do wcześniejszej wypowiedzi:
    Cytat Zamieszczone przez bialogardzianin Zobacz posta
    ...Najsmutniejsze jest to, że ten mój F3 to wibrująca sztuka jest, musiałem podwiesić go na gumach z części napędowej, stąd uraz do hdd Samsunga.
    Problem wibrującego dysku nie dotyczy mojego egzemplarza Samsunga 320 gb (F4 a nie F3, jak mylnie napisałem). Wibrującym dyskiem okazał się zakupiony w 2009 r. WD 500GB. Nieumiejętnie określiłem sprawcę wibracji przenoszonych na budę i nie ten dysk podwiesiłem na gumach co trzeba. Sprawdziłem to podczas długiego weekendu. Czując się odpowiedzialnym za swe wypowiedzi, musiałem o tym napisać. Dziękuję za wyrozumiałość i jeśli wprowadziłem kogoś swą wypowiedzią w błąd, to przepraszam bardzo. Mam dwa Samsungi F4 i F3 i są naprawdę cichymi dyskami w porównaniu do poczciwego WD, który zanim zaczął wibrować i tak głośniej pracował.
    D700, N24D, N35D, N85D, S150

Domyślnie

Co do pagefile, to ja zostawiam kilkanaście MB, bo np. Autocad się rzuca, że go nie ma. Miałem tez parę gierek, które bardzo nie lubiły braku swapa, choć w RAM zmieściłaby się cała instalka . Braku 16MB nawet nie zauważę, a problem z głowy.

Nadal nie dowiedziałem się co jest najlepszym rozwiązaniem w stosunku power/żywotność ssd- zlikwidowanie, zmniejszenie czy przeniesienie (ze zmniejszeniem) swapfile- dlaczego w tej kwestii jest taka dowolność?
    Pagefile (swap to był w XP ) przy dużej ilości RAM warto wyłączyć/zminimalizować (patrz wyżej) nawet na HDD - jest on zupełnie zbędny, a jego brak wymusi na Windowsie bardziej efektywne korzystanie z RAM. W przypadku małego SSD jego wyłączenie to dodatkowy bonus w postaci oszczędności miejsca.
    D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600

Domyślnie

SWAP to raczej na systemach unixowych, jako osobna partycja, a pagefile byl od systemow z rodziny NT z tego co pamietam, wiec takze XP. Skoro juz czepiamy sie nazewnictwa. I tak wiekszosc z przyzwyczajenia mowi SWAP,co jak dla mnie jest wystarczajaco blisko zeby sie zrozumeic.

Ja z zasady zawsze przy odpowiedniej ilosci RAM wylaczam SWAP i dopiero jak pojawiaja sie problemy z jakimis aplikacjami to szukam rozwiazania problemu ( czasem trzeba po prostu wlaczyc bo aplikacja nie zaskoczy, a oszukac sie nie da ). Jak juz napisalem, w specyficznych sytuacjach posiadanie SWAPu moze przyspieszyc dzialanie systemu, nawet z ogromnym RAMem. System moze zdecydowac ze do pagefile/swap poleca strony pamieci ktore faktycznie ie sa uzywane ( rezyduja sobie processy ktorych zyciowym celem jest czekanie na koniec swiata ), przez co bedzie mozna uzyc wiecej RAM na cache, przez co uzyskamy przypiseszenie operacji I/O, co wplynie na inne aplikacje. Dosc specyficzna sytuacja, ktora wymaga bardoz wielu procesow nic nie robiacych, badz nie uzywajacych sporych obszarow pamieci ( np mapuja sobie jakis plik w RAM i korzystaja z niego raz na pare godzin ), etc, etc.
    Do zastosowan domowych - wiecej RAM, SWAP/pagefile calkowicie wylaczony. Nie ze wzgledu na oszczednosc miejsca, ale na to ze jak uzywamy aplikacji ktore potrafia zajac sporo pamieci ( np gry ) to wplynie to korzystnie na szybkosc przelaczani asie miedzy aplikacjami i byc moze na ogolna wydajnosc systemu.

System automatycznie ustawia pagefile na taka sama ilosc jak ilosc RAMu... 24GB na SSD troche bola :P Czy pagefile ma az taki wplyw na zuzycie SSD? Moim zdaniem nie. Zazwyczaj operacje dokonywane sa przeciez calymi stronami ( 4KB? ) wiec komorki sa dosc rownomiernie meczone.
    d70s + N18-70 + N55-200

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Czy plik wymiany jest określony przez użytkownika systemu, czy też nie, to de facto nie ma żadnego znaczenia, bo i tak system korzysta wówczas bez pytania z przestrzeni dyskowej tak, jakby ów plik był fizycznie ustanowiony.

Gdy jednak plik wymiany się fizycznie "wyłączy", to system korzysta z przestrzeni dyskowej losowo, a nie w przypisanym sztywno obszarze, co w wypadku dysków SSD i tak nie ma żadnego znaczenia, ponieważ zapis na tych dyskach jest realizowany w zupełnie inny sposób, niż na dyskach HDD.

Niemniej dobrze jest plik wymiany wyłączyć, ponieważ system wówczas radzi sobie z gospodarowaniem pamięcią samodzielnie przy jak najmniejszym zaangażowaniu przestrzeni dyskowej.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Jest dobrze, gwarancja na moj dysk jest na trzy lata, czekam na odpowiedz ze sklepu i najprawdopodobniej wymieniam na nowy...

Domyślnie

Ze swej strony mogę zarekomendować samsunga 830 128gb- wczorajsza instalacja win7 przebiegła błyskawicznie i bezproblemowo. Po ustawieniu AHCI w uefi bios, zainstalowałem program tweakujący samsunga i zdałem się kompletnie na takie rozwiązanie. Pliku wymiany (jeszcze) nie tknąłem.
    D700, N24D, N35D, N85D, S150

Domyślnie

No i stało się dzisiaj po 6 miesiącach użytkowania OCZ vertex 2 128 GB poszedł do piachu.
    Na szczęście gwarancja, jak słyszałem nie bawią się w naprawę (bo chyba nie ma czego) tylko od razu przysyłają nową sztukę.
    Niestety niesmak pozostał.
    fulfrejm

Domyślnie

dla pocieszenia - moj tez padl, ale przyslana nowa sztuka chodzi bezproblemowo juz rok
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

Co ci odesłali?
    I jak długo czekałeś?

Jakie miałeś objawy padaczki dysku?
    Mi zaczął walić regularnie blue screeny wczoraj, nie dało się przenieść żadnego pliku z ssd na hdd -> po kilku sek zwis systemu itd.
    Odpaliłem crystaldiskinfo i test pokazał że dysk kompletnie zajechany.
    fulfrejm

Strona 75 z 338 PierwszyPierwszy ... 2565737475767785125175 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów