Zaczynajac od poczatku - kupujesz teraz dobry SSD ( np intela, lepszego samsunga, czy nawet hyperX ), wkladasz go do budy, installujesz system i wszystko smiga, nic nie trzeba robic. Zapewne ten dysk pozyje Ci wystarczajaco dlugo, zeby stac sie przestazaly. Dyski SSD padaly nie tylko ze wzgledu na sama kiepska jakosc pamieci, ale tez np ze wzgledu na kontrollery ( firmware ) o czym przekonali sie userzy np OCZ.
Jezeli chodzi o zabiegi zwiekszajace zywotnosc SSD - wiekszosc nie jest warta zachodu. SWAP i tak powinno sie wylaczac majac 8+GB RAM. Przenoszenie cache programow - wiekszosc programow uzytkowych nie wykorzystuje dyskowego cache bardzo intensywnie pod wzgledem zapisu. Jezeli wiesz ze jest program ktory wykorzystuje stosunkowo "maly" rozmiar cache ( np do 4GB ), ale jest to dla niego zawsze waskie gardlo - raczej uzyjesz ramdysku, wczytywanego z SSD.
Z relokacja folderow systemowych takich jak users, nie dotycyzlo bezposrednio SSD tylko mozliwosci przeniesienia cache w inne miejsce.
Jak juz napisalem SWAP wylaczyc, kupic wiecej RAMu i lepszy OS jezeli tego potrzeba. W tej chwili bardoz malo jest programow dla ktorych niezbedny jest SWAP, a RAM jest tak tani ze nie warto sie w SWAp bawic w przecietnym systemie. ( tzn, sa pewne okreslone warunki, w ktorych SWAP moze przyspieszyc prace systemu, poprzez zrzucenie do SWAPu nieuzywanych stron, a uzycie wolnej pamieci do zwiekszenia cache systemowego, ale tu wchodzimy w szczegoly techniczne i szacowanie, ktore nie wszyscy musza chciec rozumeic :P)
Tak jak napisalem, najtansze, najbardziej popularne w polsce SSD, sa uwazane za bardzeij awaryjne niz takie intele. Ja nie boje sie ze moj SSD padnie, ale jednoczesnie slyszalem i widzialem na prawde wiele przykladow padnietych SSD w sposob ktorego nawet nie rozumialem - sypiace sie pliki z nieznanych przycyzn, restarty systemu po zapchaniu dysku, etc, etc.
Wydaje mi sie ze to ze wzgledu na stosunek ilosci systemow windowsowych do jablkowych. Ale w tym momencie zazwyczaj najlepsza strategia jest plug and play :PTak z ciekawości zapytam - a jak wygląda sprawa na systemach spod znaku jablka ?
Jestem ciekawy, gdyz po zadaniu pytania jak zoptymalizowac lion'a pod dysk ssd na jednym z glownych for o macach, dowiedzialem sie, ze system obsluguje trim'a i o reszte mam sie nie martwic. Coz, win 7 tez obsluguje trima, jednak jest znacznie wiecej porad co gdzie poprzenosic, aby ograniczyc czeste zapisy. Mozecie mnie oswiecic ?
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami