Close

Strona 73 z 338 PierwszyPierwszy ... 2363717273747583123173 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 721 do 730 z 3379
    Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

lazik_s, wykorzystywanie zestawu kości pamięci jako nośnik danych zastępczy za HDD jest technologią dość drogą, więc żeby poniesione koszta miały szansę się producentom zwrócić, cały czas schodzą oni z kosztów produkcji dysków SSD, co jak się pewnie domyślasz nie ma nic wspólnego ze zwiększaniem ich długowieczności, czy trwałości.

Dlatego są to urządzenia w amatorskim rozdaniu jedynie dla entuzjastów, chyba że weźmiemy pod uwagę dyski do zastosowań profesjonalnych, których cena jest dla zwykłych użytkowników zupełnie poza zasięgiem.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    ????
    Chyba mi sie cos pogmatwalo, bo wbilem sobie do glowy, ze nie jeden, a wiecej razy. Ale to nic

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    lazik_s, wykorzystywanie zestawu kości pamięci jako nośnik danych zastępczy za HDD jest technologią dość drogą, więc żeby poniesione koszta miały szansę się producentom zwrócić, cały czas schodzą oni z kosztów produkcji dysków SSD, co jak się pewnie domyślasz nie ma nic wspólnego ze zwiększaniem ich długowieczności, czy trwałości.

Dlatego są to urządzenia w amatorskim rozdaniu jedynie dla entuzjastów, chyba że weźmiemy pod uwagę dyski do zastosowań profesjonalnych, których cena jest dla zwykłych użytkowników zupełnie poza zasięgiem.
    Dobre. Przypomnij się za 5 lat i porozmawiamy o cenach dysków SSD. Niższy ich koszt wytłumaczysz schodzeniem z kosztów produkcji? IMHO prawda jest zupełnie inna niż ją określasz - firmy w cyklu życia produktu najwięcej zarabiają w okresie gdy on jest nowością i tyle - przez to także odrabiają te koszty, które ponoszą działy R&D. Później w miarę dostosowywania linii produkcyjnych cena jednostkowa spada - musi też tak być ze względu na niewspółmierną podaż w stosunku do popytu. I teraz żeby tak naprawdę powiedzieć o drogich technologiach trzeba zobaczyć jaką ma marżę producent przez cały okres oferowania produktu i jak wychodzą koszty konwersji w każdym etapie życia produktu.

Fajnie możesz to prześledzić na np. płytach głównych z innego tutaj wątku. Weź pod uwagę Asrocka P67 Pro3 i Asrocka Z77 Pro3. Cena starszego modelu P67 jest o 30zł niższa. Nowość na rynku Z77 kosztuje o 30zł drożej. To jest nic jak teraz porównamy to co jest w środku tego modelu P67 a to co jest już w Z77. Np. za pcie3.0 w chipsecie P67 musiałbyś dopłacić 220zł. Nie ma co się rozwodzić, ale postęp technologiczny powoduje to, że to co się wydaje professionalne za chwilę staje się standardowym rozwiązaniem desktopowym.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

lazik_s, sorry, ale o czym Ty właściwie mówisz?

Masz wszystko podane na tacy i to dokładnie w tym wątku, a czego tu nie znajdziesz, to rozwiń sobie czytając o technologii SSD i bryndzy, jaka jest obecnie stosowana przy produkcji dysków w tej technologii.

Mówiąc szczerze nie chce mi się tego samego pisać po wielokroć, skoro jest dostępne na forum takie ciekawe narzędzie, jak "szukajka".

I nie porównuj dysków do płyt głównych, bo niby i to i to, to elektronika, ale Diabeł jak zawsze tkwi w szczegółach.

Mniej wody, więcej konkretów.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bialogardzianin Zobacz posta
    Przyszłościowo, w temacie wątku, prosiłbym Ciebie i innych, którym padły ssd (kurcze, psychoza jakaś, jeszcze go nie mam, a już myślę o jego padnięciu ), żeby opisać dosłownie w kilku punktach jak przywrócić do życia kompa z alternatywnym, zewnętrznym hdd (w kontekście tego wątku http://forum.pclab.pl/topic/536686-B...&#entry7446049 ):
    1) jakim softem najlepszym z doświadczenia robić backup przyrostowy całego ssd, bo przecież na takim nam zależy?
    2) ssd pada- odczepiam- podłączam hdd z backupem
    3) uruchamiam kompa, wchodzę do biosu i zmieniam ustawienia (wyłączam AHCI, ustawiam bootowanie z USB), ponownie uruchamiam?
    4) uruchamia się w pełni funkcjonalna kopia systemu/ dysku, na której mogę pracować do czasu wyjaśnienia sprawy z ssd.
    Czy tak zabezpieczacie się?
    SSD się używa jak zwykłego dysku, więc i soft/workflow do backupów jest taki sam. Co najwyżej po przywróceniu backupu na SSD jeśli alignment partycji nie będzie właściwy wystarczy użyć Paragon Alignment Tool.

Cytat Zamieszczone przez docxxx Zobacz posta
    Mi dysk nie padl ani razu, a koledze tutaj juz kilka razy. Ot co.
    ps. Nie zrozumcie mnie zle, sam juz dawno wymienilbym dysk na SSD, gdyby nie problemy. Nie jestem uprzedzony do zadnej z technologii.
    Jakie problemy? Szansa, że SSD padnie jest dużo mniejsza niż szansa awarii HDD. Jak się nie kupi gówna z niedopracowanym firmware, które sypie BSODami, to nie ma żadnych problemów.
    A jak komuś masowo padają dyski, to czas się przyjrzeć napięciom wychodzącym z zasilacza.

Ciężko nazwać to jakimś "doświadczeniem" jednak po sprawdzeniu kilku konfiguracji na dyskach SSD doszedłem do prostego wniosku, że wszystkie te triki OKD można rozbić. Nie po to kupuję dysk SSD (za 500zł, który za 2 lata będzie wart jakieś 50zł ), żeby martwić się o jego żywotność za 5 lat oraz ograniczać jego wydajność zbędnymi "ulepszeniami". A jak inaczej nazwać przenoszenie wszelkich plików tymczasowych, keszów, swapów na znacznie wolniejsze dyski talerzowe..?
    Dałem sobie z tym spokój, przy 16GB ramu swap wyłączyłem całkowicie i komp śmiga jak marzenie
    Dokładnie, bawi mnie trzęsienie się nad SSD i przenoszenie wszystkiego, co tylko się da, na HDD żeby się nie daj Boże SSD nie zmęczył. I tak prędzej się ten dysk zmieni na nowszy/większy, niż się go zajeździ.
    Ostatnio edytowane przez costi ; 09-05-2012 o 12:10
    D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez costi Zobacz posta
    ...
    Dokładnie, bawi mnie trzęsienie się nad SSD i przenoszenie wszystkiego, co tylko się da, na HDD żeby się nie daj Boże SSD nie zmęczył. I tak prędzej się ten dysk zmieni na nowszy/większy, niż się go zajeździ.
    Mylisz się delikatnie rzecz ujmując.

Podłącz SSD jako dysk dla dekodera PVR, gdzie realizowany jest fizycznie time shift, czyli gdzie nieustannie realizowany jest zapis jako bufor.

Jeśli SSD pożyje Ci wtedy dłużej niż 6 miesięcy, to wrócimy do tej rozmowy.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Przy mieleniu bazodanowym w serwerze, dysk SSD jednemu gościowi padał regularnie co kilka m-cy i odpuścił:

Są jeszcze SSD z jeszcze mniejszym seekiem, ale niestety z doświadczenia - baza je zajedzie w kilka miesięcy - sam na bazach zajechałem 3 dyski ssd i na razie zrezygnowałem z tej technologii.
    źródło: http://www.proline.pl/?n=dyski-wd-ve...1tb&grupa=news

Domyślnie

SSD do zastosowan serverowych padaja zadziej, mimo ze sa uzywane bardizej intensywnie. Kosztuja tez tyle co parenascie zwyklych vertexow czy hyperxow.
    Zwykle konsumenckie SSD padaja szybko, bo sa z gorszych kosci pamieci ktore szybciej sie zuzywaja. Pad takiego dysku jest moim zdaniem bardziej prawdopodobny niz HDD, bo nastepuje z innych przyczyn. Bardzo wiele zapisow pojedynczych komorek powoduje ich zuzycie. Dyski maja oczywiscie algorytmy ochrony przed tym i zapasowe komorki, ale to nie wystarcza.
    Problem z SSD jest, ale w realnym uzytkowaniu domowym, powinny one podzialac dosc dlugo, zazwyczaj. Moj jeszcze sie trzyma.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

eh... prawie 3 lata juz mecze dosyc intensywnie w lapie samsunga pb22-js3 128GB (srednio bedzie kilkanascie h dziennie), zyje, zero problemow

Domyślnie

Mylisz się delikatnie rzecz ujmując.

Podłącz SSD jako dysk dla dekodera PVR, gdzie realizowany jest fizycznie time shift, czyli gdzie nieustannie realizowany jest zapis jako bufor.

Kein problem... dyski na kościach 25nm (mniej trwałych) przy 10GB operacji write/erase dziennie (które to bardziej obciążają komórki niż tylko zapisy) wytrzyma ponad 8 lat. Dysk z komórkami 34nm wytrzyma w takich warunkach lat ok. 13.
    Poza tym zdaje się rozmawiamy o dysku na system i programy do kompa, a nie do dekodera z PVR?

Zwykle konsumenckie SSD padaja szybko, bo sa z gorszych kosci pamieci ktore szybciej sie zuzywaja. Pad takiego dysku jest moim zdaniem bardziej prawdopodobny niz HDD, bo nastepuje z innych przyczyn. Bardzo wiele zapisow pojedynczych komorek powoduje ich zuzycie. Dyski maja oczywiscie algorytmy ochrony przed tym i zapasowe komorki, ale to nie wystarcza.
    Problem z SSD jest, ale w realnym uzytkowaniu domowym, powinny one podzialac dosc dlugo, zazwyczaj. Moj jeszcze sie trzyma.
    Pokaż mi dysk, który umarł ze starości. Ostatnio widziałem Intela 40GB pierwszej generacji, który miał ponad 11TB zapisów - dysk działa bez żadnych problemów, nawet wydajność bardzo nie spadła (a to dysk jeszcze bez TRIM i GC).
    Wszyscy mówią, jakie to SSD nietrwałe i padają, ale jakoś nikt dotąd nie widział SSD, który został zajechany na śmierć.
    D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600

Strona 73 z 338 PierwszyPierwszy ... 2363717273747583123173 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów