Close

Strona 324 z 338 PierwszyPierwszy ... 224274314322323324325326334 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 231 do 3 240 z 3379

Domyślnie

Nie powiem CI dokładnie jakie operacje podczas pracy na kompie, mając na takim dysku tylko system i programy, może przyśpieszyć fakt że odczyt jest 3GB/s zamiast 0.5GB/s. Czas dostępu na zwykłym SSD SATA3 jest na tyle szybki że i tak na większość rzeczy klikasz i masz, obydwa to dyski flash więc obydwa będą szybkie. Osobiście nie inwestowałem w ssd m.2 pcie, bo uznałem (być może błędnie) że zbyt mało zyskam żeby płacić więcej za taki dysk i nadal siędzę na zwykłym ssd sata3. Teoretycznie gdybyś na taki dysk wrzucał materiał nad którym aktualnie pracujesz jego ładowanie do programu powinno pójść szybciej, skoro transfer szybszy. Praktyka pokazała ostatnio inaczej, testowałem niedawno import 20 rawów z D800 do ACR z dysku HDD jak i SSD i w obu przypadkach czas importu był.... identyczny. Jak widać nawet HDD nie jest przy tym wąskim gardłem, tym bardziej nie spodziewałbym się różnicy przy ssd sata vs m.2. Filmów nie robisz, więc tez tu nic nie zyskasz.

Przy samej obróbce nie odczujesz różnicy, bo tam dysk nie ma nic do rzeczy, tylko procek (liczydło), ram (zamuli ci program jak go zapchasz), grafika (pomaga w niektórych filtrach/efektach) są istotne.

Ja bym dysku M.2 nie kupował w sytuacji jeśli to ma być jedyny szybki dysk w kompie.
    - ładujesz pliki z hdd na ssd m.2 w celu obróbki - tak samo szybko się skopiują jak na zwykły ssd sata3, bo odczyt hdd będzie limitem
    - otwierasz stertę rawów w acr znajdujących się na ssd m.2 - będzie tak samo szybko jak otwarcie ich z hdd, przynajmniej ostatnio jak sprawdzałem to tak bylo, więc znowu nie wykorzystasz gigantycznego transferu
    - kopiujesz materiały z ssd m.2 na hdd/sd/cf - nie będzie szybciej niz z ssd sata3, bo to hdd/sd/cf będzie limitem.

Nie wiem czy system chodzi szybciej i responsywniej na ssd m.2 niż na ssd sata3, nie wiem czy na dyskach m.2 czas dostepu jest jeszcze krótszy, nie wiem ile to może dać w codziennym użytkowaniu kompa, nie jestem kompetentną osobą żeby to oceniać. Dla mnie ssd sata jest na tyle szybki jeśli chodzi o działanie system i otwieranie programów że mi wystarcza, a z powodu 3 powyższych sytuajcji nie zdecydowalem sie na ssd pcie/m.2 bo u mnie moj ssd to jedyny szybki dysk w kompie (reszta to hdd na dane), więc nic bym nie zyskał względem ssd sata3.
    ;]

Domyślnie

Dokładnie, jak koledzy wyżej piszą. Różnice (nawet kilkukrotne) w zapisie / odczycie RAWów (czy gotowych TIFFów/JPGów) podczas obróbki zdjęć, są kompletnie pomijalne. Sam zapis/odczyt danych na/z dysku, to wręcz promil całego czasu pracy nad zdjęciami. Jeśli ten promil skrócisz nawet o połowę, to nie da się tego odczuć w miarodajny sposób, w kontekście całościowej pracy. Podczas ładowania katalogu zdjęć do programu (ACR, LR, C1, etc.), w największym stopniu potrzeba mocy procesora i dużo szybkiej pamięci (niektóre aplikacje potrafią wykorzystać GPU do generowania prevek). Jak kiedyś dysk był faktycznie wąskim gardłem (kiedy non-stop chodziła wirtualka, a samo urządzenie było małej wydajności), tak dzisiaj (przynajmniej przy obróbce zdjęć), znowu najbardziej potrzeba wydajności pozostałych komponentów.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Ok rozumiem czyli wychodzi na to że lepiej kupić grafikę jakąś za kilka stów niż SSD na M.2, prawda?
    I pytanie i sterownik mojego SSD. Boję się ruszać i chyba nic nie będę instalować. Skoro działa wszystko. Różnicy na plus nie odczuje a boję się że odczuje na minus.
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Domyślnie

Najważniejszy w komputerze jest zawsze najsłabszy element.
    Jak będziesz miał mało pamięci RAM, słaby procesor, wolny dysk, to super wydajna grafika nic nie pomoże.
    Obowiązuje tu niestety zasada wąskiego gardła.
    Dotyczy się to każdego elementu - nawet zasilacza.

Domyślnie

Tak tak znam te gadki na szczęście mój PC po modernizacji jest na 5 z plusem
    I wąski gardłem myślałem że jest SATA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sokolnik Zobacz posta
    Podsumowując:
    czy te prędkości są OK ?
    czy włączyć Momentum Cache - nigdy tego nie włączałem. Może to być marketingowy bełkot itp 1 os chwali w komentarzach a druga krytykuje.

Dzięki za przeczytanie i jeszcze większe dzięki za napisanie czegoś mądrego
    Mam ten sam dysk i włączone Momentum Cache. Mam 24GB RAMu i UPSa, więc chwilowe skoki napięcia i czy zanik prądu mi nie przeszkadza. W takiej konfiguracji moim zdaniem warto.
    W innym komputerze mam Samsunga 840 EVO z podobną funkcjonalnością i też sobie chwalę.
    Moje wyniki poniżej. Zauważ, że odczyt i zapis sekwencyjny mam gorsze niż ty.

Warto pamiętać, że jest to dysk budżetowy sprzed 3 generacji, więc nie można oczekiwać wyników z kosmosu

Domyślnie

Skąd można pobrać ten program by przetestować?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikoniarz Zobacz posta
    Skąd można pobrać ten program by przetestować?
    Który program, bo screeny widzę z minimum dwóch?

AS SSD jest tutaj: http://www.alex-is.de/PHP/fusion/dow...?download_id=9
    ATTO: https://www.atto.com/disk-benchmark/ (wysyłany e-mailem, dziwna metoda dystrybucji...)
    FF (Fuji + Fuji)

ksh
    Gość

Domyślnie

Ja też mam starego cruciala M550 i wyniki ma bardzo dobre

Domyślnie

Panowie, macie inne wersje sterowników. Ja mam MU 03 a najnowszy MU05 wypada najsłabiej jeśli chodzi o prędkości. Przekopalem internet w tej sprawie i wyszło że najnowszy sterownik ma słabsze wyniki od starszych wersji, więc ja nie zmieniam nic
    Ostatnio edytowane przez sokolnik ; 11-01-2017 o 12:28

Strona 324 z 338 PierwszyPierwszy ... 224274314322323324325326334 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów