Nie powiem CI dokładnie jakie operacje podczas pracy na kompie, mając na takim dysku tylko system i programy, może przyśpieszyć fakt że odczyt jest 3GB/s zamiast 0.5GB/s. Czas dostępu na zwykłym SSD SATA3 jest na tyle szybki że i tak na większość rzeczy klikasz i masz, obydwa to dyski flash więc obydwa będą szybkie. Osobiście nie inwestowałem w ssd m.2 pcie, bo uznałem (być może błędnie) że zbyt mało zyskam żeby płacić więcej za taki dysk i nadal siędzę na zwykłym ssd sata3. Teoretycznie gdybyś na taki dysk wrzucał materiał nad którym aktualnie pracujesz jego ładowanie do programu powinno pójść szybciej, skoro transfer szybszy. Praktyka pokazała ostatnio inaczej, testowałem niedawno import 20 rawów z D800 do ACR z dysku HDD jak i SSD i w obu przypadkach czas importu był.... identyczny. Jak widać nawet HDD nie jest przy tym wąskim gardłem, tym bardziej nie spodziewałbym się różnicy przy ssd sata vs m.2. Filmów nie robisz, więc tez tu nic nie zyskasz.
Przy samej obróbce nie odczujesz różnicy, bo tam dysk nie ma nic do rzeczy, tylko procek (liczydło), ram (zamuli ci program jak go zapchasz), grafika (pomaga w niektórych filtrach/efektach) są istotne.
Ja bym dysku M.2 nie kupował w sytuacji jeśli to ma być jedyny szybki dysk w kompie.
- ładujesz pliki z hdd na ssd m.2 w celu obróbki - tak samo szybko się skopiują jak na zwykły ssd sata3, bo odczyt hdd będzie limitem
- otwierasz stertę rawów w acr znajdujących się na ssd m.2 - będzie tak samo szybko jak otwarcie ich z hdd, przynajmniej ostatnio jak sprawdzałem to tak bylo, więc znowu nie wykorzystasz gigantycznego transferu
- kopiujesz materiały z ssd m.2 na hdd/sd/cf - nie będzie szybciej niz z ssd sata3, bo to hdd/sd/cf będzie limitem.
Nie wiem czy system chodzi szybciej i responsywniej na ssd m.2 niż na ssd sata3, nie wiem czy na dyskach m.2 czas dostepu jest jeszcze krótszy, nie wiem ile to może dać w codziennym użytkowaniu kompa, nie jestem kompetentną osobą żeby to oceniać. Dla mnie ssd sata jest na tyle szybki jeśli chodzi o działanie system i otwieranie programów że mi wystarcza, a z powodu 3 powyższych sytuajcji nie zdecydowalem sie na ssd pcie/m.2 bo u mnie moj ssd to jedyny szybki dysk w kompie (reszta to hdd na dane), więc nic bym nie zyskał względem ssd sata3.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami