Close

Strona 309 z 338 PierwszyPierwszy ... 209259299307308309310311319 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 081 do 3 090 z 3379

Domyślnie

Patrząc na grafikę którą załączyłem wcześniej i mówiąc w skrócie - procek odpowiada za liczenie (jak to procek :P), dodatkowo ma wbudowaną obsługę do 40 linii pci-e 3.0, obsługę ddr4, wbudowaną grafikę i inne pierdoły pominę bo teraz nie o tym. Chipset zajmuje się całą resztą, ma wbudowaną obsługę pcie 2.0, załatwia sprawy z usb, sata, i masę innych rzeczy. DMI to jedyna wg rysunku droga żeby jedno z drugim gadało (procek z chipsetem), więc mniemam, że jak producent pisze ile portów usb chipset obsłuży, ile dodaje linii pcie 2.0, ile sata obsłuży itp itd to zakładam że transmisja przez DMI to przetrawi. Bo inaczej na kija mi 10x usb 3.0 skoro tylko 4 by działały na max prędkości a po podpięciu większej liczby by się to muliło? Co do opóźnień to pewnie jakieś są, choć impuls elektryczny jest dość szybki a między prockiem a chipsetem daleka droga nie jest, stąd raczej bym się tym nie przejmował.

Słowa "dodatkowe" linie pci bym nie brał w cudzysłów, bo one faktycznie są dodatkowe, a nie tylko na wykresikach jak w przypadku mostka PLXcośtam. Podpinając coś do pcie 2.0 chipsetu nie tracimy żadnej linii 3.0 udostępnianej przez procesor, tu się nic nie zamienia. Mając 28 linii 3.0 w procku i kolejne 8 linii 2.0 na płycie możesz podpiąć urządzenia korzystające w sumie z 36 linii, i każde będzie chodziło tak jak powinno (oczywiście w ramach max prędkości swojego łącza czyli w zależności czy używa prockowe 3.0 (jak grafika) czy chipsetowe 2.0 (jak lan)).

Poza tym najważniejsze urządzenia (grafika, dyski m.2) używają linii procka. Reszta niech sobie korzysta z linii chipsetu, nawet z jego wadami, i tak nie ma dziś chyba opcji żeby np sieciówka czy audio korzystała bezpośrednio z linii procka, więc nie ma nad czym debatować. Najważniejsze żeby dla grafiki i ssd w ilości jaką chcesz zainstalować nie brakło linii prockowych.
    Ostatnio edytowane przez Aeon88 ; 14-04-2016 o 00:10
    ;]

Domyślnie

więc mniemam, że jak producent pisze ile portów usb chipset obsłuży, ile dodaje linii pcie 2.0, ile sata obsłuży itp itd to zakładam że transmisja przez DMI to przetrawi. Bo inaczej na kija mi 10x usb 3.0 skoro tylko 4 by działały na max prędkości a po podpięciu większej liczby by się to muliło? Co do opóźnień to pewnie jakieś są, choć impuls elektryczny jest dość szybki a między prockiem a chipsetem daleka droga nie jest, stąd raczej bym się tym nie przejmował.
    Przepustowość DMI 2.0 to z tego co pamiętam 2GB/s. W ramach tego na X99 masz 1Gbps ( sieciówkę ), 8 portów 6Gbps SATA, sporo USB 3.0 i 2.0, etc. Założenie jest takie, że nie wykorzystasz wszystkiego naraz w pełni.
    A co do opóźnień - przenoszenie danych z urządzenia do pamięci RAM, czy też cache procesora jest dość wrażliwe na wszelkie opóźnienia. Dodanie kolejnego elementu pośredniego wprowadzi moim zdaniem spore ( proporcjonalnie ) opóźnienia w transmisji.

i tak nie ma dziś chyba opcji żeby np sieciówka czy audio korzystała bezpośrednio z linii procka, więc nie ma nad czym debatować. Najważniejsze żeby dla grafiki i ssd w ilości jaką chcesz zainstalować nie brakło linii prockowych.
    Jak nie? Nie podpinałeś nigdy karty dźwiękowej czy sieciowej przez PCI-E ? Wszystkie karty sieciowe 10/40GbE które widziałem korzystają z PCI-E.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Panowie, przerwan w 486 tez nie bylo za wiele, a jednak do dzis jakos to dziala.

Problemem jest brak konkurencji dla intela a raczej bodzcow ktore stymulowalyby ich rozwoj.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    Przepustowość DMI 2.0 to z tego co pamiętam 2GB/s. W ramach tego na X99 masz 1Gbps ( sieciówkę ), 8 portów 6Gbps SATA, sporo USB 3.0 i 2.0, etc. Założenie jest takie, że nie wykorzystasz wszystkiego naraz w pełni.
    No to zakładając 2 grafiki x16/x8 + ssd m.2 x4 na procka, zostają mi w kompie urządzenia komunikujące się przez DMI: 2x hdd (realny odczyt pewnie koło 200MB/s, zapis wolniejszy), czytnik kart (do 90MB/s), dwa zewnętrzne dyski po usb (dajmy po 200MB/s każdy), co daje łącznie około 900MB/s jeśli wszystko odczytuję naraz z max prędkością, co się nie zdarza, zostaje jeszcze 1100MB/s wolnego transferu na audio, wifi, bluray, klawiature, myche, drukarkę, monitor, co łącznie nie przekroczy kolejnych 200MB/s. Także ten limit 2GB/s jest kijowy jak się chce robić raid z ssd po sata3. Odkąd weszły ssd m.2 korzystające z linii procka limit 2GB/s przestał być tak uciążliwy.

Jak nie? Nie podpinałeś nigdy karty dźwiękowej czy sieciowej przez PCI-E ? Wszystkie karty sieciowe 10/40GbE które widziałem korzystają z PCI-E.
    Tak, są na PCI-E, ale nie korzystają one przypadkiem z linii PCI-E chipsetu a nie procka? Jak podłączyć kartę dźwiękową do PCI-E na płycie żeby korzystała z linii pcie procka a nie chipsetu?
    ;]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aeon88 Zobacz posta
    No to zakładając 2 grafiki x16/x8 + ssd m.2 x4 na procka,
    kazdy sie upiera na to x16/x8 - a ja powiem tak: lepiej miec jedna mocna karte niz piekarnik w postaci SLI.

Osiagi kanapek sa rozne, od ich braku do 30-40% - sam mialem sli i wiem z jak to wyglada. Lepiej co dwa lata zmenic GPU niz sie meczyc z SLI.

Linie pewnie Intel doda, a jak nie to zostana high-endowe procki.

Moim zdaniem SLI to zwykly marketing - ktos kto sie nie zna kupi bo ma "wieksze" mozliwosci rozbudowy. Ostatnio znajomy poprosil mnie o porade i uparl sie na plyte z SLI/CF. Kasy malo, kupil i3 ale ma SLI - ledwo na ssd starczylo
    Ostatnio edytowane przez Zdebik ; 14-04-2016 o 09:44

Domyślnie

Tak, są na PCI-E, ale nie korzystają one przypadkiem z linii PCI-E chipsetu a nie procka? Jak podłączyć kartę dźwiękową do PCI-E na płycie żeby korzystała z linii pcie procka a nie chipsetu?
    Podłączyć je do linii wyprowadzonych z procka? x16 albo x8.

No to zakładając 2 grafiki x16/x8 + ssd m.2 x4 na procka, zostają mi w kompie urządzenia komunikujące się przez DMI: 2x hdd (realny odczyt pewnie koło 200MB/s, zapis wolniejszy), czytnik kart (do 90MB/s), dwa zewnętrzne dyski po usb (dajmy po 200MB/s każdy), co daje łącznie około 900MB/s jeśli wszystko odczytuję naraz z max prędkością, co się nie zdarza, zostaje jeszcze 1100MB/s wolnego transferu na audio, wifi, bluray, klawiature, myche, drukarkę, monitor, co łącznie nie przekroczy kolejnych 200MB/s. Także ten limit 2GB/s jest kijowy jak się chce robić raid z ssd po sata3.
    Ok, to jest Twoja sytuacja i Twoje zapotrzebowanie. Ale mówimy tutaj dość ogólnie - PCI-E Lanes z procesora będą szybsze od tych w chipsecie. Nie można też patrzeć na jakiekolwiek łącza, również DMI z punktu widzenia jedynie ich maksymalnej przepustowości - są jeszcze takie kwestie jak wspomniane wcześniej opóźnienia.

@Zdebik
    Zapominasz o osobach wykorzystujących GPU do obliczeń, a nie tylko grania. Wtedy wiele GPU jest jak najbardziej na miejscu.
    Ogólnie również nie jestem zwolennikiem SLI i wolę jedną dobrą kartę niż 2 tańsze i słabsze, ale za to głośniejsze i generujące więcej ciepła.

Problemem jest brak konkurencji dla intela a raczej bodzcow ktore stymulowalyby ich rozwoj.
    Tu się częściowo zgodzę. Brak konkurencji jest problemem ale mimo to rozwój jest, tylko, że w stronę mniejszego zużycia prądu, technologii mobilnych, etc.

Moim zdaniem SLI to zwykly marketing - ktos kto sie nie zna kupi bo ma "wieksze" mozliwosci rozbudowy. Ostatnio znajomy poprosil mnie o porade i uparl sie na plyte z SLI/CF. Kasy malo, kupil i3 ale ma SLI - ledwo na ssd starczylo
    Większość sensownych płyt umożliwi złożenie SLI czy XF, więc nie widzę problemów z płytą z SLI/XF.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

@Zdebik
    Zapominasz o osobach wykorzystujących GPU do obliczeń, a nie tylko grania. Wtedy wiele GPU jest jak najbardziej na miejscu.
    Takie osoby stac na 2011-3.

Domyślnie

I na procki z odpowiednią ilością PCI-E Lanes.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Podłączyć je do linii wyprowadzonych z procka? x16 albo x8.
    Widzisz, w życiu bym nie pomyślał żeby wsadzać np kartę audio x1 czy x4 do portu x16 pod grafikę. Ale skoro to działa to ok, tyle że nadal nie widzę powodu aby to robić - taka karta podpięta pod ten sam port ale od chipsetu w standardzie 2.0 nie będzie działać wolniej, gorzej, bo ona i tak chyba nie wykorzysta transferu pcie 2.0 hmm? Więc linie procka wolałbym zostawić pod grafiki/ssd m.2 które to wykorzystają a które sloty z chipsetu by ograniczały.

są jeszcze takie kwestie jak wspomniane wcześniej opóźnienia.
    Ok, to DMI ma jakieś opóźnienia. Jakie, i gdzie to odczuję że one są?

@Zdebik
    Ja wykorzystam dwie GPU przy produkcji filmów. Silnik MPE w Premiere Pro używa GPU do renderu efektów oraz exportu, grafika diametralnie skraca czas pracy. Po drugie, mam jedną 7870 2GB, drugą kupię za grosze, jakieś 400zł używkę, a da mi to wydajność obliczeniową zbliżoną do GTX580x2 czy GTX Titan. Idź na allegro kup pierwszego titana, pewnie trochę zabulisz, jeśli w ogóle się pojawi do sprzedania. Dzieje się tak dlatego, że 7870 to była bardzo tania karta, w większości gier porównywalna lub wydajniejsza od GTX660 czy GTX580, więc dwie wsadzone razem kosztują grosze, zabierają 350W (styknie 600W PSU na cały komputer) a wydajnością równają się z Titanem, który kosztuje krocie. Nic tylko brać.

PS. Ja idę w 2011v3 ale z i7 5820K który ma 28 linii, dlatego temat był dla mnie wazny, bo 28 linii wykorzystam zestawem 2xGPU x16/x8 + m.2 x4.
    ;]

Domyślnie

Widzisz, w życiu bym nie pomyślał żeby wsadzać np kartę audio x1 czy x4 do portu x16 pod grafikę. Ale skoro to działa to ok, tyle że nadal nie widzę powodu aby to robić - taka karta podpięta pod ten sam port ale od chipsetu w standardzie 2.0 nie będzie działać wolniej, gorzej, bo ona i tak chyba nie wykorzysta transferu pcie 2.0 hmm? Więc linie procka wolałbym zostawić pod grafiki/ssd m.2 które to wykorzystają a które sloty z chipsetu by ograniczały.
    To nie jest port pod grafikę. To jest po prostu złącze PCI-E x16. Zauważ, że pisałem też o kartach sieciowych, szczególnie dwu bądź więcej portowych 10/40GbE. Masz też takie rzeczy jak Xeon PHI i masę innych rzeczy, które wykorzystają wysoką przepustowość. Akurat w tym czym ja się zajmuję większość PCI-E Lanes zajęte jest przez karty sieciowe.

Ok, to DMI ma jakieś opóźnienia. Jakie, i gdzie to odczuję że one są?
    Bardziej przechodzenie przez chipset, później przez DMI, a później przez dodatkowe elementy w CPU wprowadzi opóźnienia. Jakie? Nie wiem, moja wiedza z budowy procesorów nie sięga aż tak głęboko - to jednak dość skomplikowane tematy. Wiem jednak, że przy szynach typu PCI-E wszelkie opóźnienia w komunikacji między urządzeniami oznaczają spore spadki w wydajności transmisji. Żeby podać konkretne dane trzeba mieć albo bardzo dużą wiedzę teoretyczną, albo zrobić skomplikowane teksty, porównać uzyskane parametry transferów, etc. przy różnych konfiguracjach.
    Na przykład jaki wpływ na transfery z szybkich dysków (wielu naraz) podpiętych po SATA ( SSD ) do dysków podpiętych pod USB3.0 będą miały 2 karty sieciowe podpięte pod PCI-E z chipsetu, przesyłające duże ilości pakietów ( z dużą częśtotliwością, najlepiej z wyłączoną moderacją przerwań ). W praktyce, uważam, że przez chipset mogą iść tylko rzeczy które nie wymagają dużych prędkości, nie generują dużego obciążenia - właśnie kiepskie karty dźwiękowe, jakieś kontrolery USB, etc.

Dwa radeony w XF są tańsze, to w marę oczywiste, pytanie czy warto oszczędzać, jeżeli zajmujesz się filmami. Raczej wolałbym jedną mocną kartę.
    Swoją drogą, taka karta jak 7870 chyba nie będzie ograniczana przez PCI-E x8, więc nie musisz podpinać jej pod x16.
    d70s + N18-70 + N55-200

Strona 309 z 338 PierwszyPierwszy ... 209259299307308309310311319 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów