Close

Strona 298 z 338 PierwszyPierwszy ... 198248288296297298299300308 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 971 do 2 980 z 3379

Domyślnie

Jaki obecnie jest najlepszy dysk ssd 250-256 GB w cenie ~ 400zł?
    pół roku temu pamiętam był polecany crucial mx 100 a teraz?
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

ksh
    Gość

Domyślnie

W tej cenie najlepsze to Plextor M6S Samsung 850evo i Crucial MX200, ze starszych Crucial M550.

Domyślnie

też się podepnę pod pytanie
    na razie zdecydowałem się na MX200 zamiast MX100 (500GB), nie ma z tym MX200 problemów?
    ...przymierzałem się też do Samsunga 850PRO 500GB, ale że chcę parę kupować (do raid1) to nie chcę przepłacać, a 850PRO jak sprawdzałem jakiś czas temu to wyraźnie droższa była od MX200

ksh
    Gość

Domyślnie

Nie wiem jakie zastosowanie ale aby zauważyć różnice miedzy MX100, a MX200 czy nawet dwa w raid będzie bardzo trudne, mam osobiście plextora m5s 128 i crucial M550 256 i jednak w zastosowaniach grafiki, video, gry itp nie dostrzegam różnicy, no chyba że kogoś jara że win10 uruchomi się nie w 10 sekund tylko w 9,5s

Domyślnie

nie chodzi o różnice w szybkości, bo tak jak piszesz, ciężko zauważyć
    ale mnie interesuje jak sie ma sprawa awaryjności i ogólnie jakości "odświeżonego" produktu, bo na to padło moje oko w kwestii najbliższych zakupów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Presley Zobacz posta
    nie chodzi o różnice w szybkości, bo tak jak piszesz, ciężko zauważyć
    ale mnie interesuje jak sie ma sprawa awaryjności i ogólnie jakości "odświeżonego" produktu, bo na to padło moje oko w kwestii najbliższych zakupów
    Jak szukasz rozwiazan o niskiej awaryjnosci, to poprzebujesz SSD ktore ma nadmiarowa pamiec, cos z serii Intel DC. Deklarowana dostepna przestrzen dyskowa, jest mniejsza od rzeczywistej wielkosci pamieci zainstalowanych ukladow (o jakies 10-15%). Cos takiego jak dawien dawno kazdy HDD mial pusta przestrzen na talerzach, aby uzyc ja w przypadku pojawiania sie bledow zapisu i odczytu w przestrzeni roboczej.

Niektore SSD od Hitachi maja zadeklarowana pojemnosc 400GB a rzeczywista pamiec ma pojemosc ponad 700GB.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gALL Zobacz posta
    Jak szukasz rozwiazan o niskiej awaryjnosci, to poprzebujesz SSD ktore ma nadmiarowa pamiec, cos z serii Intel DC. Deklarowana dostepna przestrzen dyskowa, jest mniejsza od rzeczywistej wielkosci pamieci zainstalowanych ukladow (o jakies 10-15%). Cos takiego jak dawien dawno kazdy HDD mial pusta przestrzen na talerzach, aby uzyc ja w przypadku pojawiania sie bledow zapisu i odczytu w przestrzeni roboczej.

Niektore SSD od Hitachi maja zadeklarowana pojemnosc 400GB a rzeczywista pamiec ma pojemosc ponad 700GB.
    SSD jest raczej ciężko zajechać, podejrzewam, że prędzej zmienisz, bo będzie za mały albo za wolny niż go zajedziesz.
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Domyślnie

Juz sam fakt polecania serii DC Intela, ktora nalezy do klasy enterprise i jest masakrycznie droga jest bez sensu.

Każdy ssd ma spare area niedostępne dla użytkownika. Są modele o 5 letnich gwarancjach co i tak jest overkillem, wystarczy przeliczyc deklarowany endurance, z ktorego wynika że praktycznie nie da się w domu/biurze zajechać takiego dysku.
    Sam kupiłem w tym roku Samsunga 850 Pro, świadomie przepłaciłem w porównaniu do innych modeli jak Crucial czy Plextor tylko dlatego, że chciałem mieć najlepszy obecnie dysk pod sata w kwestii wydajności. Taki kaprys, a w biurze mam Plextora oraz Sandiska i nie widzę róznic przy tych samych działaniach względem domowego Samsunga.
    Z8 | N 24-70 2.8 S II | V 85 1.4 Pro |
    Vivitar 135 2.8 F mount

Domyślnie

Akurat ten Evo nie ma nadmiarowej pojemnosci Ciekawe w jaki sposob, co prawda to tylko 250GB: http://www.tweaktown.com/reviews/686...ew/index2.html

A pamieci tez maja okreslona liczbe cykli zapisu i odczytu.

Domyślnie

Oczywiście, że ma spare area: http://www.anandtech.com/show/8747/s...0-evo-review/2

Fizycznie zainstalowane kości mają 256GiB, tak samo model 512 ma fizycznie nand o wielkości 512GiB, w rzeczywistości dostępne jest 465 GB.
    A Samsung Magician pozwala dodatkowo userowi zwiększyć wolny obszar, który będzie niedostępny i ma zapobiec spadkom wydajności przy zapełnianiu całej dostępnej przestrzeni i wydłużać życie komórek ale to ostatnie to i tak można kwalifikować jako voodoo i zostawić tym, którzy kupują ssd aby się do nich modlić a nie używać.

Mam jeszcze Intela G2 kupionego w dniu premiery lata temu za cięzkie pieniądze na którym było i jest robione wszystko, żadnych czarów z przenoszeniem temp'ów, swapfile, hiberfile - wszystko co się dało czyli gierki, iso, rozpakowywanie i wypakowywanie, instalacje oprogramowania, przerzucanie zdjęć i czym tylko da się jeszcze orać dysk jest do tej pory uskuteczniane i wszyscy mają się dobrze.
    Ostatnio edytowane przez Jacol ; 11-08-2015 o 21:29
    Z8 | N 24-70 2.8 S II | V 85 1.4 Pro |
    Vivitar 135 2.8 F mount

Strona 298 z 338 PierwszyPierwszy ... 198248288296297298299300308 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów