Szukaj
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Nie piernicz byle czego, bo słabi.
W rezultacie jednak nie zanabyłem SLC, tym bardziej że ich jak na lekarstwo.
A co do wyłączenia indeksowania, to owszem, nie widzę bowiem powodu, by dodatkowo męczyć dyski.
Mam cichą nadzieję, że jednak nie poddajecie swoich dysków defragmentacji (?)![]()
Medice, cura te ipsum.
Mam takie pytanie. Dlaczego wylaczacie defragmentacje? U mnie (Windows 8.1) system sam wykryl ze jest to SSD i zamiast defragmentacji uruchamiany jest Trim (System nazywa to optymalizacja).
"...nie ma ludzi normalnych, sa tylko nieprzebadani..."
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Po 1. defragmentacji nie należy wyłączać w Windows 8/8.1/10 (dla SSD).
Po 2. defragmentacja (Scott Hanselman nazywa ją "inteligentną") jest potrzebna SSD i domyślnie np. w Windows 8/8.1/10 jest wykonywana co miesiąc (a dokładniej co 28 dni).
Reasumując:
Może wydaje się to dziwne, ale "inteligentna defragmentacja" pomaga SSD. Więcej info tutaj.Yes, your SSD's file system sometimes needs a kind of defragmentation and that's handled by Windows, monthly by default, when appropriate. The intent is to maximize performance and a long life. If you disable defragmentation completely, you are taking a risk that your filesystem metadata could reach maximum fragmentation and get you potentially in trouble.
Nikon
Tak się zastanawiam, ale niech bardziej doświadczeni się wypowiedzą, że może oprogramowanie samsungowe Magician pozwoliłoby na zoptymalizowanie w kilku krokach systemu zainstalowanego na Crucialu MX100 lub innych SSD (Plextor, Intel, itd.)? W sumie do wszystkich SSD producenci dodają oprogramowanie, ale że znawcą nie jestem to nie wiem, czy w oprogramowaniach innych producentów optymalizacja systemu jest tak przyjazna dla użytkowników jak w Magicianie:
D700, N24D, N35D, N85D, S150
Plextor daje płytę z następującymi programami:
Plextool (nie wiem czy ten soft pozwala na optymalizację jak magician, niech plextorowcy się wypowiedzą)
NTI Echo 3 (nie wiem do czego służy, na kopercie płyty jest serial)
NTI Backup Now EZ 3 (jest serial)
podręczniki
Swojego jeszcze nie zamontowałem (szykuję się), a oprogramowanie mozesz pobrać ze strony Plextora: http://www.goplextor.com/pl/index.ph...y/134-plextool (plik plextoolsetup_v1.1.5.exe)
D700, N24D, N35D, N85D, S150
Skontaktuj się z nami