Co oni w tym Magicianie zalecają aby poblokować/powyłączać na SSD? Ma ktoś może jakąś listę?
Szukaj
Co oni w tym Magicianie zalecają aby poblokować/powyłączać na SSD? Ma ktoś może jakąś listę?
Ostatnio edytowane przez Andrzej1974 ; 21-01-2015 o 18:07
Nikon
Mam takie pytanie. Dlaczego wylaczacie defragmentacje? U mnie (Windows 8.1) system sam wykryl ze jest to SSD i zamiast defragmentacji uruchamiany jest Trim (System nazywa to optymalizacja).
"...nie ma ludzi normalnych, sa tylko nieprzebadani..."
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Po 1. defragmentacji nie należy wyłączać w Windows 8/8.1/10 (dla SSD).
Po 2. defragmentacja (Scott Hanselman nazywa ją "inteligentną") jest potrzebna SSD i domyślnie np. w Windows 8/8.1/10 jest wykonywana co miesiąc (a dokładniej co 28 dni).
Reasumując:
Może wydaje się to dziwne, ale "inteligentna defragmentacja" pomaga SSD. Więcej info tutaj.Yes, your SSD's file system sometimes needs a kind of defragmentation and that's handled by Windows, monthly by default, when appropriate. The intent is to maximize performance and a long life. If you disable defragmentation completely, you are taking a risk that your filesystem metadata could reach maximum fragmentation and get you potentially in trouble.
Nikon
Plextor daje płytę z następującymi programami:
Plextool (nie wiem czy ten soft pozwala na optymalizację jak magician, niech plextorowcy się wypowiedzą)
NTI Echo 3 (nie wiem do czego służy, na kopercie płyty jest serial)
NTI Backup Now EZ 3 (jest serial)
podręczniki
Swojego jeszcze nie zamontowałem (szykuję się), a oprogramowanie mozesz pobrać ze strony Plextora: http://www.goplextor.com/pl/index.ph...y/134-plextool (plik plextoolsetup_v1.1.5.exe)
D700, N24D, N35D, N85D, S150
Dzięki.
Ściągnąłem Plextool-a i... lipa. Pod Windows 10 nie chce się uruchomić. Grr...
Do klonowania dysku HDD... i przeniesienie jego zawartości na SSD (link).
Ostatnio edytowane przez Andrzej1974 ; 21-01-2015 o 17:05
Nikon
Mam 2 pytania:
1) można tym softem lub innym zrobic klonowanie ssd->ssd? (wszędzie piszą tylko o hdd, wolę upewnić się)
2) zaglądając na wyżej podlinkowaną stronę zauważyłem, że pewne katalogi można w procesie klonowania w tym NTI wykluczyć. Waszym zdaniem, które katalogi z dysku systemowego (poza moimi dokumentami, chodzi mi o jakieś nagromadzone śmieci, tmp, itp.) można pominąć bankowo bez utraty stabilności systemu?
D700, N24D, N35D, N85D, S150
Czy Magician współpracuje tylko z dyskami samsunga? czy można zmeinić ustawienia dla innych producentów?
Pozdrawiam
Skontaktuj się z nami