Close

Strona 254 z 338 PierwszyPierwszy ... 154204244252253254255256264304 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 531 do 2 540 z 3379

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Wg mnie Intel 330 były długo bardzo atrakcyjną propozycją cenową - 60GB była jednym z najtańszych dysków, tańsza nawet od ocz agility 60 na asynchronicznych pamięciach, 180GB długi czas cenowo konkurował z samsung 830 -128GB.
    Natomiast 520 były w czołówce wydajności.
    Do tego były kompletnie wyposażone (boxowe wersje) i oprogramowane (chyba tylko samsung dostarcza podobny pakiet softu do migracji i kontroli dysku).
    330tek sprzedałem sporo - bardzo wdzięczne i bezproblemowe dyski.
    Co do wdzięczności i bezproblemowości to zgoda, akurat Intel jest marką godną zaufania z najmniejszą ilością psikusów na rynku ssd. Ja im w cale nie umniejszam, a ich modele w "niestandardowych" pojemnościach są cenowo ok, ale jedne ssd są lepsze, inne gorsze i tutaj Intel nie jest przeciętny - jest dobry ale nie najlepszy. Oczywiście różnice w benchmarkach nie mają dużego przełożenia na normalne użytkowanie, ale w tabelkach to już mamy inne alternatywy i aktualnie kupno Intela wydaje mi się, przynajmniej finansowo/wydajnościowo, jest zakupem na siłę. Od kiedy są na SF to Intele są tylko dobre, a nie najlepsze jak kiedyś i stąd moje narzekanie.

No i 60GB, a nawet te mniejsze mimo, że tanie i dobre to jednak moim zdaniem niewygodne ze względu na pojemność.
    Z8 | N 24-70 2.8 S II | V 85 1.4 Pro |
    Vivitar 135 2.8 F mount

Domyślnie

330/520 to już przeszłość- było/minęło. Szkoda że obecnie intel nie pokazuje następców którzy mogli by rywalizować na jakimś froncie z pozostałymi producentami. Na obecną chwilę konsumenckie intele są tak jak napisałeś - przeciętne. Ani nie konkurują za bardzo wydajnością, anie ceną. W zasadzie jedyny dysk które ma szansę zawalczyć w sferze wydajności to droga 730tka.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

Ja osobiście odnoszę wrażenie, że nie mają zupełnie ciśnienia na prezentacje modeli, które byłyby w top3 polecanych dysków w danej pojemności/cenie. Zamiast rozwijać swój kontroler, to wzięli tego SF i tak już na nim jakiś czas jadą. Seria 7 i 9 droga, dodatkowo wypuścili fajną serię DC na swoim własnym kontrolerze i teraz pytanie:

czy już zupełnie celują tylko w segment enterprise i dają sobie spokój z pogonią za nowymi, casualowymi modelami z nowszymi kontrolerami

czy może doświadczenie z serii 9 i DC i przekują znowu na własny kontroler, który zaprezentują w modelach dla Kowalskiego i znowu będą modele ze świetnym IOPS, który się utrzymuje na stałym poziomie a nie jest tylko dostępny przez 3 minuty obciążenia jak u innych producentów. Inna sprawa, że w normalnym użyciu, ta przewaga którą ma seria 530 nie daje nam odczuwalnej przewagi, tak jak na wykresach.

Kiedyś dlatego kupiłem G2, bo iops było w tamtym czasie na wysokim poziomie, razem z odczytem i zapisem drobnych plików, mimo że maksymalne transfery były niższe niż u konkurencji ale Intel zaprezentował świetny, solidny dysk, gdzie max MB/s nie były najważniejsze. Teraz wszyscy dookoła mają transfery rzędy 400-500MB/s i jedyne co zostało w Intelu to stała wartość iops pod długim obciążeniem, ale już zapis/odczyt mniejszych próbek nie jest lepszy od konkurencji niestety.
    No i in-house validation na najwyższym poziomie co też ma znaczenie ale podobne rzeczy oferuje również Micron/Crucial, Corsair i tu pojawia się problem.

Na dzień dzisiejszy, uważam że dyski są na tyle zbliżone wydajnościowo, że liczy się przy wyborze głównie cena, następnie producent i wydajność. Lepiej kupić Cruciala lub Plextora z 20MB/s gorszym odczytem lub zapisem niż Vertexa, z którym mogą być kwiatki bo OCZ liderem jeśli chodzi o sprawdzeniem swojego produktu przed wypuszczeniem na rynek to niestety nie jest.
    Ostatnio edytowane przez Jacol ; 23-05-2014 o 10:09
    Vivitar 135 2.8 F mount

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Może kwestia nowego właśnie MU05 ? na MU03 to mega stabilny dysk - jak system i komp jest sprawny to dysk z całą pewnością nie przeszkadza w stabilnej pracy. Z tego co widzę w necie ludziska piszą że nowy FW spowolnił "Random 4K" i to znacząco więc może jeszcze jakiś babol się wkradł ?

1.Masz system klonowany ? czy instalowany od podstaw ?
    2.FW wgrywałeś przed bieżącą instalacją systemu, czy po (w crucialu nie zdarzyło mi się żeby upgrade softu "rozlwalił" system ale w samsungu EVO tak. Producenci ostrzegają o takiej możliwości, dlatego proponują zrobić backup danych
    3. Instalowałeś nowe sterowniki do dysków ? np. intel RST ?
    4. próbowałeś odpiąć dysk od kabla sygnałowego sata, pozostawić go na ok. 30min pod samym zasilaniem, następnie wyłączyć komp i powtórzyć operację jeszcze raz, żeby ostatecznie podłączyć dysk do komputera "normalnie" ?
    Crashe miałem i na M03 i na M05. Dopiero 2 dni temu zrobiłem update, bo myslalem, ze cos pomoze.
    1. nowka od podstaw
    2. bieżącą
    3. tak
    4. dysk w laptopie

To nie są zwisy co dwie godziny, ale wystarczy, że będzie jeden na tydzien i to już jest zonk. Wczoraj mialem 3 razy. Nie wyobrazam sobie sytuacji, ze cala noc exportuje plik z Premiere Pro, a tu reset. Zobaczymy, co bedzie dalej.

Domyślnie

Sprawdź dziennik zdarzeń w Windowsie. Obstawiam problem z oprogramowaniem lub hardware, ale nie ssd.
    Vivitar 135 2.8 F mount

Domyślnie

Sprawdzę

Domyślnie

To jest nie normalne zachowanie. Takie zacięcia miałem z powodu dysku raz - samsung 840 do po po wgraniu nowego FW wymagał nowej instalacji Windows.
    Natomiast kilka razy miałem kłopoty z ssd za sprawą kabla SATA, portów albo sterownika.

Pkt. 4 w notku można zrobić wyłączając dysk w bios (jeśli się da). Jak nie to dobrze korzystać z zewnętrznej kieszeni albo wpisać pod zasilacz do czyjegoś blaszaka. To czasem czyni cuda.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

Paweł, nie rozumiem Cię do końca. Mam wypiac dysk? Moge to zrobić, ale po co i czym to się rozni od odcięcia zasilania? Ja nie mam freezow, mam resety. "System Windows odzyskał sprawność po nieoczekiwanym bledzie." ew. bluescreen. Dziś jeszcze nie miałem, ale zobaczymy.
    A taki SSD ciagnie mniej, czy wiecej pradu od HDD?

EDIT:
    A, kapuje. Mam podlaczyc dysk od pradu, tak? Moge to zrobic poprzez kieszen albo przejsiowke.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez docxxx Zobacz posta
    EDIT:
    A, kapuje. Mam podlaczyc dysk od pradu, tak? Moge to zrobic poprzez kieszen albo przejsiowke.
    Tak. Tak żeby na "wolnym biegu" pracował przez 30min. Następnie wyłączenie zasilania i jeszcze raz tak samo.
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

Jeśli chodzi o pobór energii to różnie, w porównaniu do popularnej laptopowej Toshiby 500GB:

Toshiba pobiera 4,5W podczas samego uruchomienia, zapis/odczyt do pobór 1,5W, idle to 0,18W
    Crucial 256GB zapis/odczyt: 3W, idle 0,8W.

Nie podejrzewam problemów spowodowanych zasilaniem bo mam kilka laptopów, każdy z wyrzuconym dvd romem i wsadzoną kieszenią na drugi hdd z ebay, zarówno hdd jak i ssd i do tej pory nie miałem żadnych problemów na Vaio, HP probookach i Dellu Vostro/ l702x.

Do tej pory jeżeli był blue screen to albo drivery, albo wadliwy ram.
    Vivitar 135 2.8 F mount

Strona 254 z 338 PierwszyPierwszy ... 154204244252253254255256264304 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów