Close

Strona 241 z 319 PierwszyPierwszy ... 141191231239240241242243251291 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 401 do 2 410 z 3379

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    Przyjrzałbym się też na wszelki wypadek pamięci wirtualnej - czyli plikowi wymiany. Gdzie on się znajduje, czy przypadkiem nie został wyłączony w ogóle (lub bardzo ograniczony) i czy ma miejsce by swobodnie się rozrosnąć jeżeli jest taka potrzeba.
    Jeśli jest duża ilość RAMu to nie ma to za bardzo znaczenia w dzisiejszych czasach.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Przyjrzałbym się też na wszelki wypadek pamięci wirtualnej - czyli plikowi wymiany. Gdzie on się znajduje, czy przypadkiem nie został wyłączony w ogóle (lub bardzo ograniczony) i czy ma miejsce by swobodnie się rozrosnąć jeżeli jest taka potrzeba.
    U mnie jest zupełnie wyłączony plik wymiany i komputer się nie wiesza. ... tak że to nie to.

Cytat Zamieszczone przez velaskez Zobacz posta
    Jeśli jest duża ilość RAMu to nie ma to za bardzo znaczenia w dzisiejszych czasach.
    Jeśli program jakiś jest bardzo skopany (bardzo, bardzo skopany) to ma znaczenie. Takie programy to unikaty, ale są. Znalazłem taki: scandisk z windows 7. Jak zrobisz pełne skanowanie dysku innego niż systemowy, a masz wyłączony plik wymiany, to pamięć się zapcha (nawet jakbyś miał dziesiątki GB ... ja mam 16) i komputer zaczyna kapitulować. Oczywiście przy wszystkich innych programach, które pisał ktoś, komu nie amputowano pół mózgu, takie problemy nie występują. Choć przyznam, że dawno nie sprawdzałem tego czy problem nadal występuje w scandisku, więc nie wykluczone, że jakaś łatka to naprawiła.

Dodam, że przy SSD szczególnie warto walczyć by pamięć RAM, była w pamięci RAM ... a nie częściowo nagrywana na dysk - no chyba że ktoś ma gdzieś zużycie dysku.
    Ostatnio edytowane przez Kyle ; 25-05-2014 o 10:16

Domyślnie

Swap kontrolowany przez system. Ciekawe, ze wlasnie obrabiam pliki w LR, w tle PS i Premiere Pro, na drugim monitorze forum i YT i zero problemow.

Domyślnie

U mnie 8GB ramu

Domyślnie

Dołączam się do zadowolonych użytkowników Cruciala M500 240GB. Wyszedłem z założenia, że każdy dysk SSD da mi ogromnego kopa w stosunku do HDD 5400 rpm, więc nie ma sensu dopłacać +50/100% wartości dla marginalnej poprawy szybkości. No i tego Cruciala można dostać obecnie za niecałe 400 zł.
    to be a rock and not to roll

Domyślnie

A tak trochę na czasie i w temacie, to ostatnio bawiłem się w porządkowanie całkiem świeżo postawionych systemów. Zadanie było banalne: nic ma nam nie pisać po dysku, kiedy nic nie robimy na komputerze. No i oczywiście wszelkie dziwne procesy wysyłające do Microsoftu informacje o tym, że odpaliłem pasjansa, też miały wylecieć w kosmos. Robione na Windows 7 i 8 i pierwszy raz na obu, więc chwilę mi to zajęło. Trzeba przyznać, że wytwórca systemu postarał się jak mógł, by dysk, rejestr i sieć pracowały całkiem intensywnie. A przecież z punktu widzenia użytkownika, nic się nie zmienia. A nie, przepraszam. Po oczyszczeniu system zaczyna być cichy, całkiem responsywny, nic nie mieli dyskiem w dziwnych momentach, a i na pewno spada zużycie energii. Zatem w laptopach, a już szczególnie przy dyskach SSD, takie zachowanie powinno być normą, a nie czymś co wymaga dłuższej batalii (niewykonalnej dla przeciętnego użytkownika).
    Jedna rzecz, której nie wyłączyłem póki co, tyczy się tematu wątku. Windows zapisuje w kółko jeden, czy dwa małe pliki, by dysk nie usypiał. O ile w przypadku HDD z systemem ma to ręce i nogi, o tyle przy SSD nie ma ani rąk, ani nóg (a nie podejrzewam, by nagle sam tę funkcjonalność wyłączał dla SSD).
    Krótko mówiąc przydałaby się taka jedna wielka "wajcha", wyłączająca (ew. przywracająca też) działanie wszelkich zbędnych nam serwisów działających w tle, monitoringu wydajności, budzenia dysków, ściągania jakichkolwiek uaktualnień na dysk bez powiadomienia itd. Być może coś takiego ktoś już napisał - jeżeli tak, to podzielcie się wiedzą.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 25-05-2014 o 11:14

Domyślnie

A tak trochę na czasie i w temacie, to ostatnio bawiłem się w porządkowanie całkiem świeżo postawionych systemów. Zadanie było banalne: nic ma nam nie pisać po dysku, kiedy nic nie robimy na komputerze. No i oczywiście wszelkie dziwne procesy wysyłające do Microsoftu informacje o tym, że odpaliłem pasjansa, też miały wylecieć w kosmos. Robione na Windows 7 i 8 i pierwszy raz na obu,(...)
    Może założyłbyś wątek dla bardziej kumatych, którzy chcieliby też się tak pobawić? W sensie taki krótki tutek co można powyłączać?
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez velaskez Zobacz posta
    Może założyłbyś wątek dla bardziej kumatych, którzy chcieliby też się tak pobawić? W sensie taki krótki tutek co można powyłączać?
    Dokładnie. Człowiek często eksperymentuje, ale wielu usług nie jest pewny i dla świętego spokoju zostawia, a być może właśnie część z nich zupełnie niepotrzebnie odgrywa dzikie arie na dyskach.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Dokładnie. Człowiek często eksperymentuje, ale wielu usług nie jest pewny i dla świętego spokoju zostawia, a być może właśnie część z nich zupełnie niepotrzebnie odgrywa dzikie arie na dyskach.
    Nie trzeba nic zakładać, już istnieje z pierdylion poradników tego rodzaju: http://forum.instalki.pl/uslugi-ktor...zyc-t7834.html .

ps. Wbrew nazwie, bardzo użyteczny też jest xp-AntiSpy, radzę popróbować.
    Ostatnio edytowane przez Johanan ; 25-05-2014 o 23:49
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Nie trzeba nic zakładać, już istnieje z pierdylion poradników tego rodzaju: http://forum.instalki.pl/uslugi-ktor...zyc-t7834.html .

ps. Wbrew nazwie, bardzo użyteczny też jest xp-AntiSpy, radzę popróbować.
    Wypróbowałem - programik jest bardzo prosty, przejrzysty i działa. Można spokojnie wybrać profil "Sugerowany" i będzie cacy. Nie badałem jeszcze na ile jest skuteczny i jak wiele wyłącza, ale na oko wygląda super. Szczególnie przydatny dla osób nie lubiących grzebać w systemie. Jeżeli miałbym pisać własny - wyglądałby niemal identycznie, więc także polecam.

UWAGA: Jedną z niebezpiecznych opcji jest "Włącz szybkie zamykanie". Można poeksperymentować czy dobrze współpracuje z systemem i sprzętem. Jeżeli tak, to fajnie. Ale jeżeli nie, to trzeba wyłączyć, być może po bardziej brutalnym restarcie komputera.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 26-05-2014 o 08:21

Strona 241 z 319 PierwszyPierwszy ... 141191231239240241242243251291 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów