Close

Strona 23 z 338 PierwszyPierwszy ... 1321222324253373123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 3379
    Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez costi Zobacz posta
    Możesz podać jakieś konkretne info o tych padających RAIDach?
    Zajrzyj do komentarzy do dysków OCZ na witrynie Proline.

Ja wiem, że to tylko użytkownicy, ale jednak nasz rynek, więc może warto poczytać właśnie takie opinie.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Ja wiem, że to tylko użytkownicy, ale jednak nasz rynek, więc może warto poczytać właśnie takie opinie.
    Przejrzałem te wszystkie komentarze chociaż strona chodzi jak wóz z węglem. Nie wiem o które komentarze konkretnie Ci chodzi, bo zdecydowana większość (80-90%) to zachwyty. Są zdaje się dwa n/t padniętych dysków, ale bez żadnych dodatkowych informacji na temat sprzętu i - przede wszystkim - kontrolera. Po amatorskim opisie wnioskuje, że na mostku południowym. Nie chce mi się tu pisać elaboratów, ale:
    1. Sorry, jeśli to są dla Ciebie wiarygodne głosy które kształtują Twoją opinię n/t np. dysków SSD to na tym powinniśmy zakończyć tę "maglową" dyskusję. Myślałem, że może zajmujesz się tym zawodowo ale widzę, że swoją wiedzę czerpiesz z targowiska. Niestety, z opiniami ze sklepu trudno się polemizuje.
    2. Krótko: starsze typy mostków południowych to rozwiązanie nader chimerne, a np. do topologii typu RAID 5 (i wyżej) praktycznie się nie nadają. RAID 0 to układ typowo amatorski, raczej ciekawostka niż użyteczne narzędzie (no chyba, że jest kilka maszyn i się replikują) i na takim "kontrolerze" potrafi się wywalić nawet bez awarii sprzętu (a czasami na pierwszy rzut oka wygląda na awarię dysku).
    F5, D800, F70, C550D + 18-200/3.5-5.6, N17-35/2.8, N28-70/2.8, N70-200/2.8 VR, N20-35/2.8, N35-70/2.8, N24-120/4, N70-300/3.5-5.6, S180/3.5, N60/2.8, SB-28, SB-800 itd.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Hektor, ja jestem jak OBOP, gdy brak innych wiarygodnych informacji i mielę wszystko, póki nie wyrobię sobie zdania w temacie, a bieżący stan jest taki, jak to wielokrotnie już opisywałem, że produkowane dziś urządzenia SSD nie spełniają norm JEDEC, które zostały wprowadzone pod koniec ubiegłego roku i wobec tego są tymczasem dla mnie urządzeniami niezbyt wiarygodnymi.

Zamierzam kupić co prawda taki dyski w rozmiarze 120GB, ale tylko do testów.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta

Tak gwoli ścisłości - OCZ w pewnym momencie wypuściło wadliwy firmware. Wystarczy wgrać najnowszy i problemy znikają.

EDIT: a jakich to norm nie spełniają? JEDEC ich trochę popełnił... Jak już rzucasz hasłami, to bądź waść konkretny Poza tym mam dziwne wrażenie, że oczekujesz od producentów posiadania szklanej kuli - 90% dostępnych obecnie na rynku dysków została opracowana dużo wcześniej niż pod koniec roku. Sprawdzałeś, czy Vertex 3 czy Intel G3 owe normy spełniają?
    Ostatnio edytowane przez costi ; 10-04-2011 o 00:11
    D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hektor Zobacz posta
    Współczesne dyski SSD mają trwałość znacznie przekraczającą potrzeby użytkownika.
    Ale masz na poparcie wyniki testów długodystansowych, powiedzmy trwających ze 3-4 lata?

Kto dzisiaj wylewa łzy po utracie karty pamięci o pojemności 128/256 MB?
    A kto dziś za nie płaci więcej niż kilka zł? Zupełnie jak z SSD, prawda?

Skoro bez problemu oferuje się urządzenia z 3-letnią gwarancją (a niektóre już z 5-letnią) to znaczy, że producenci mają jakieś rozeznanie co do trwałości nośnika.
    Producenci zakładają, że nawet jak 10% klientów padnie dysk po kilku latach, np. z racji użytkowania bardziej inntensywnego od założonej przez nich normy, to i tak im się to opłaca. Tyle że gwarancja nie obejmuje odzyskania utraconych danych.

Akurat z dyskiem SSD jest tak, że bez większego problemu można zasymulowac upływ czasu i jego wpływ na pracę urządzenia.
    Jak?

A skoro są już dyski oraz instalacje serwerowe oparte na SSD to oznacza, że technologia osiągnęła jakiś akceptowalny poziom zaufania.
    Ale odróżniasz serwerowe dyski SSD na układach SLC po ponad 2k zł/szt. od produktów masowych na kościach MLC, prawda?

Co do systemów które "pracują na chleb" to nikt przy zdrowych zmysłach nie postawi czegoś takiego na tak polecanym przez amatorów RAID 0 (złożonym z czegokolwiek).
    Czego to się człowiek na ęternecie może dowiedzeić o sobie, proszę proszę...
    I'm one of those bad things that happen to good people

Domyślnie

Producenci zakładają, że nawet jak 10% klientów padnie dysk po kilku latach, np. z racji użytkowania bardziej inntensywnego od założonej przez nich normy, to i tak im się to opłaca. Tyle że gwarancja nie obejmuje odzyskania utraconych danych.
    Kingston twierdzi, że jedyne zwroty na gwarancję, jakie miał, to z powodu uwalonego firmware.

Co do SSD po 3-4 latach - wchodzimy w fazę, kiedy to pierwsze dyski już tyle mają.

Jak?
    Jeśli wiem, że komórka wytrzyma np. 10k zapisów i znam konstrukcję dysku, to dość łatwo jest zasymulować starzenie się dysku złożonego z X komórek, uwzględniając GC i TRIM.
    D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600

Domyślnie

Żeby tego było mało to jakiś idiota Steve J. pakuje do swoich najdroższych laptopów i komputerów g...ne psujące się, nie sprawdzone dyski. Co on wyprawia? przecież Wy tu tak źle oceniacie te produkty a nie słucha się, nie liczy z subiektywnymi opiniami UŻYTKOWNIKÓW !!! normalnie totalna ignorancja. Co gorsze, nie tylko on, bo coraz więcej drogich modeli komputerów innych firm jest wyposażona w to badziewie. Koszmar panowie, KOSZMAR - może zawiązać ruch sprzeciwu ? a co.
    Procesory też robią z coraz mniejszymi tranzystorami, już są tak małe, że nie widać, a jak czegoś nie widać, to pewnie się popsuje, ba nawet mogą nas oszukać, bo nie widać tam żadnych tranzystorów a wpierają nam kit, że jest tam miliony tych bramek. A może tam nie bramki tylko świstaki na liczydłach zapitalają, no i co ?? a jak się o rentę upomną, a ochrona środowiska za te sreberka i złoto na girkach. Stanowczo powinni przestać zmniejszać te tranzystory, przecież to nie jest nikomu do szczęścia potrzebne. No i te nowe wyndowsy 7 a już coś mówią o 8 przecież DOS był taki niezawodny, ta nakładka 3,11 tylko pogorszyła sprawę. No i w tamtych czasach to tylko ludzie wykształceni posługiwali się komputerami, nie to co teraz byle idiota pójdzie do MM i w 10 ratach 0% przywlecze do domu laptopa.
    Co za czasy :O
    http://www.krupienko.pl/galeria/

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomajk Zobacz posta
    Żeby tego było mało to jakiś idiota Steve J. pakuje do swoich najdroższych laptopów i komputerów g...ne psujące się, nie sprawdzone dyski. Co on wyprawia? przecież Wy tu tak źle oceniacie te produkty a nie słucha się, nie liczy z subiektywnymi opiniami UŻYTKOWNIKÓW !!! normalnie totalna ignorancja. Co gorsze, nie tylko on, bo coraz więcej drogich modeli komputerów innych firm jest wyposażona w to badziewie. Koszmar panowie, KOSZMAR - może zawiązać ruch sprzeciwu ? a co.
    Ekhm... Abstrahując od SSD, to parę lat temu każdy laptop miał matową matrycę. Teraz 90% ma błyszczącą. Miliony much nie mogą się mylić

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ku6i Zobacz posta
    Teraz 90% ma błyszczącą.
    No i dobrze. Jest przez to bardziej efektowny, a to jedna z ważniejszych funkcji laptopa.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Japcofony i ipady tez mają błyszczącą, w końcu lans musi być

Strona 23 z 338 PierwszyPierwszy ... 1321222324253373123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów