Szukaj
Przejrzałem te wszystkie komentarze chociaż strona chodzi jak wóz z węglem. Nie wiem o które komentarze konkretnie Ci chodzi, bo zdecydowana większość (80-90%) to zachwyty. Są zdaje się dwa n/t padniętych dysków, ale bez żadnych dodatkowych informacji na temat sprzętu i - przede wszystkim - kontrolera. Po amatorskim opisie wnioskuje, że na mostku południowym. Nie chce mi się tu pisać elaboratów, ale:
1. Sorry, jeśli to są dla Ciebie wiarygodne głosy które kształtują Twoją opinię n/t np. dysków SSD to na tym powinniśmy zakończyć tę "maglową" dyskusję. Myślałem, że może zajmujesz się tym zawodowo ale widzę, że swoją wiedzę czerpiesz z targowiska. Niestety, z opiniami ze sklepu trudno się polemizuje.
2. Krótko: starsze typy mostków południowych to rozwiązanie nader chimerne, a np. do topologii typu RAID 5 (i wyżej) praktycznie się nie nadają. RAID 0 to układ typowo amatorski, raczej ciekawostka niż użyteczne narzędzie (no chyba, że jest kilka maszyn i się replikują) i na takim "kontrolerze" potrafi się wywalić nawet bez awarii sprzętu (a czasami na pierwszy rzut oka wygląda na awarię dysku).
F5, D800, F70, C550D + 18-200/3.5-5.6, N17-35/2.8, N28-70/2.8, N70-200/2.8 VR, N20-35/2.8, N35-70/2.8, N24-120/4, N70-300/3.5-5.6, S180/3.5, N60/2.8, SB-28, SB-800 itd.
Hektor, ja jestem jak OBOP, gdy brak innych wiarygodnych informacji i mielę wszystko, póki nie wyrobię sobie zdania w temacie, a bieżący stan jest taki, jak to wielokrotnie już opisywałem, że produkowane dziś urządzenia SSD nie spełniają norm JEDEC, które zostały wprowadzone pod koniec ubiegłego roku i wobec tego są tymczasem dla mnie urządzeniami niezbyt wiarygodnymi.
Zamierzam kupić co prawda taki dyski w rozmiarze 120GB, ale tylko do testów.
Medice, cura te ipsum.
Tak gwoli ścisłości - OCZ w pewnym momencie wypuściło wadliwy firmware. Wystarczy wgrać najnowszy i problemy znikają.
EDIT: a jakich to norm nie spełniają? JEDEC ich trochę popełnił... Jak już rzucasz hasłami, to bądź waść konkretnyPoza tym mam dziwne wrażenie, że oczekujesz od producentów posiadania szklanej kuli - 90% dostępnych obecnie na rynku dysków została opracowana dużo wcześniej niż pod koniec roku. Sprawdzałeś, czy Vertex 3 czy Intel G3 owe normy spełniają?
Ostatnio edytowane przez costi ; 10-04-2011 o 00:11
D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600
Ale masz na poparcie wyniki testów długodystansowych, powiedzmy trwających ze 3-4 lata?
A kto dziś za nie płaci więcej niż kilka zł? Zupełnie jak z SSD, prawda?
Producenci zakładają, że nawet jak 10% klientów padnie dysk po kilku latach, np. z racji użytkowania bardziej inntensywnego od założonej przez nich normy, to i tak im się to opłaca. Tyle że gwarancja nie obejmuje odzyskania utraconych danych.
Jak?
Ale odróżniasz serwerowe dyski SSD na układach SLC po ponad 2k zł/szt. od produktów masowych na kościach MLC, prawda?
Czego to się człowiek na ęternecie może dowiedzeić o sobie, proszę proszę...![]()
I'm one of those bad things that happen to good people
Kingston twierdzi, że jedyne zwroty na gwarancję, jakie miał, to z powodu uwalonego firmware.Producenci zakładają, że nawet jak 10% klientów padnie dysk po kilku latach, np. z racji użytkowania bardziej inntensywnego od założonej przez nich normy, to i tak im się to opłaca. Tyle że gwarancja nie obejmuje odzyskania utraconych danych.
Co do SSD po 3-4 latach - wchodzimy w fazę, kiedy to pierwsze dyski już tyle mają.
Jeśli wiem, że komórka wytrzyma np. 10k zapisów i znam konstrukcję dysku, to dość łatwo jest zasymulować starzenie się dysku złożonego z X komórek, uwzględniając GC i TRIM.Jak?
D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600
Żeby tego było mało to jakiś idiota Steve J. pakuje do swoich najdroższych laptopów i komputerów g...ne psujące się, nie sprawdzone dyski. Co on wyprawia? przecież Wy tu tak źle oceniacie te produkty a nie słucha się, nie liczy z subiektywnymi opiniami UŻYTKOWNIKÓW !!! normalnie totalna ignorancja. Co gorsze, nie tylko on, bo coraz więcej drogich modeli komputerów innych firm jest wyposażona w to badziewie. Koszmar panowie, KOSZMAR - może zawiązać ruch sprzeciwu ? a co.
Procesory też robią z coraz mniejszymi tranzystorami, już są tak małe, że nie widać, a jak czegoś nie widać, to pewnie się popsuje, ba nawet mogą nas oszukać, bo nie widać tam żadnych tranzystorów a wpierają nam kit, że jest tam miliony tych bramek. A może tam nie bramki tylko świstaki na liczydłach zapitalają, no i co ?? a jak się o rentę upomną, a ochrona środowiska za te sreberka i złoto na girkach. Stanowczo powinni przestać zmniejszać te tranzystory, przecież to nie jest nikomu do szczęścia potrzebne. No i te nowe wyndowsy 7 a już coś mówią o 8 przecież DOS był taki niezawodny, ta nakładka 3,11 tylko pogorszyła sprawę. No i w tamtych czasach to tylko ludzie wykształceni posługiwali się komputerami, nie to co teraz byle idiota pójdzie do MM i w 10 ratach 0% przywlecze do domu laptopa.
Co za czasy :O
http://www.krupienko.pl/galeria/
Japcofony i ipady tez mają błyszczącą, w końcu lans musi być![]()
Skontaktuj się z nami