Close

Strona 227 z 319 PierwszyPierwszy ... 127177217225226227228229237277 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 261 do 2 270 z 3379

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jakub365 Zobacz posta
    A takim razie wytlumacz mi jedną rzecz, dysk który posiadam ma 5400rpm co daje ok. 80-100mb/s, więc dlaczego jak konwertowalem jednorazowo 400plikow raw w jpg trwalo to ok.2godz? pliki zajmowaly ok. 8gb,wiec w przeliczeniu powinno trwac to jakieś 2min, a trwało 2 godz, rozumiem ze dysk mogl pracowac z różnymi predkosciami czyli dajmy na to 30min max,a jednak trwalo znacznie dłużej, wiec tu chyba nie dysk jest za to odpowiedzialny?
    Jakbyś miał jeden plik 8GB i wykonywał na nim tylko zapis, to trwałoby to właśnie ok 3-5min. A Ty masz 400 x operacja (odczytaj -> konwertuj -> zapisz), to musi trwać. Masz tak szybki zapis jak najwęższe gardło w tej operacji, czyli w tym wypadku konwertowanie, którym zajmuje się procesor.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

A "liczenie zdjęć" przez procesor? Operacje wejścia/wyjścia z wykorzystaniem RAMu?

Domyślnie

no właśnie,o to mi cay czas chodzi, czyli jak dam ssd to nic mi to nie zmieni ponieważ jeszcze zostaje procesor i ram zgadza sie?

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

no właśnie,o to mi cay czas chodzi, czyli jak dam ssd to nic mi to nie zmieni ponieważ jeszcze zostaje procesor i ram zgadza sie?
    Zrób test na swoim dysku z czystym kopiowaniem, najlepiej fotek z Twojego aparatu, żeby mieć porównanie i założę się, że nie będzie to trwało dwie minuty, jak Ci wychodzi z arytmetyki.

LR podczas pracy, praktycznie wszystkie operacje konsultuje ze swoim rozpasanym cache, dlatego akurat w wypadku tego oprogramowania szybki zapis na poziomie ok. 500MB/s to byłoby właśnie to o co chodzi.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Natomiast dziwię się że dajesz się przekonać marketingowej propagandzie, że użycie do produkcji SSD, coraz to mniej trwałych pamięci, absolutnie nie wpływa na żywotność tychże dysków.

Nie sądzisz, że to zaprzecza zdrowemu rozsądkowi i wymierza policzek logice jako takiej?
    Mylisz się, nie twierdzę, że coraz gorsze pamięci nie wpływają na żywotność dysków. Uważam jedynie, że ta żywotność jest całkowicie akceptowalna do bardzo wielu celów.

dysk który posiadam ma 5400rpm co daje ok. 80-100mb/s
    Przy zdjęciu circa 12Mb nie uzyskasz takiej prędkości, to pierwsze. Drugie - liczy się balans pomiędzy wydajnością podzespołów. Nawet najszybszy dysk nie da wiele w przypadku słabego CPU. Jedyne w czym może pomóc, to znacznie lepsze działanie swapu.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

tylko moj laptop ma sata 2,wiec nie uzyskam takiej prędkości; )
    johanan, bo juz sie pogubbilem czyli ssd przyspieszy mi znacznie do konwertowanie zdjęć czy nie?;D

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

tylko moj laptop ma sata 2,wiec nie uzyskam takiej prędkości; )
    johanan, bo juz sie pogubbilem czyli ssd przyspieszy mi znacznie do konwertowanie zdjęć czy nie?;D
    Nie będzie 500, to będzie ok. 300MB/s, to w porównaniu z Twoim obecnym HDD, teoretycznie trzy razy lepiej, a w praktyce może i znacznie więcej, ponieważ dyski nie korzystają z maksymalnej przy kopiowaniu wielu plików.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

z testów które robiłem wynika że największy wpływ w wydajności LR ma właśnie SSD dla katalogu + cache. Przenoszenie zdjęć i kierowanie exportu na wolniejsze dyski albo na SSD ma znacznie mniejsze znaczenie (przynajmniej u mnie).
    Jeśli korzystamy z jednego dysku w systemie, oczywiste jest że taka operacja na SSD znacznie przyspieszy za sprawą i transferów i wielozadaniowości tych dysków.
    Ostatnio edytowane przez Pawel Pawlak ; 10-05-2014 o 21:47
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

ok w takim razie wezme ssd, a jak bedzie lipa i bede zalowal,ze w tych pieniądzach moglem mieć 1tb 7200rpm,to tu wroce do Ciebie;D
    adata sp900 to dobry wybór? wg tego co pisze producent ma 550/500mbs to chyba najszybszy wśród konkurencji z tego co widzę i cena dobra.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

ok w takim razie wezme ssd, a jak bedzie lipa i bede zalowal,ze w tych pieniądzach moglem mieć 1tb 7200rpm,to tu wroce do Ciebie;D
    adata sp900 to dobry wybór? wg tego co pisze producent ma 550/500mbs to chyba najszybszy wśród konkurencji z tego co widzę i cena dobra.

Ten jest całkiem przyjemny: http://ocz.com/consumer/vector-150-sata-3-ssd .
    OCZ, ostatnimi czasy nadgonił i to bardzo.
    Medice, cura te ipsum.

Strona 227 z 319 PierwszyPierwszy ... 127177217225226227228229237277 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów