Close

Strona 206 z 338 PierwszyPierwszy ... 106156196204205206207208216256306 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 051 do 2 060 z 3379

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gobi Zobacz posta
    Nie mam przejściówki SATA->USB tylko kabelki zasilania i SATA w blaszaku. Czy to oznacza że taką przejściówkę muszę nabyć?
    Jeśli tak to sklep x-kom jest niepoważny bo nie umieścił czytelnej informacji, że to OEM i nie da się go zainstalować bez osobnego osprzętu ...
    moje zdanie jest takie, że jak się czegoś nie umie, na czymś nie zna to trzeba albo się nauczyć albo zamówić speca który się zna/wie/potrafi i założy. Wieszanie sprzedawcy podzespołów za to że nie przewidział wszystkich możliwości niewiedzy kupującego chyba za daleko idące (nie sądzę żeby napisał że kabelek jest w zestawie więc nie wiem skąd takie założenie). A skoro zadajesz takie pytanie jakie zadajesz, to raczej do tych co się znają nie należysz.

Cytat Zamieszczone przez Misher Zobacz posta
    Korzystając z okazji, chciałem zapytać jak radzicie sobie w momencie gdy system jest na ssd a program files chcecie żeby był na hdd? W rejestrze zmieniłem wartości dla Program files i Programs (x86) oraz common files dla obu bo taką instrukcję znalazłem w necie, jednak dalej przy instalacji np sterowników, programów gdzie nie ma możliwości wyboru miejsca docelowego, rzeczy instalują się na ssd - a tego nie chce, bo będzie mi tylko zagracać dysk.

A może macie jakiś inny patent na zarządzanie ssd? Może system na hdd? Jeżeli był podobny problem proszę o odesłanie, niestety ciężko jest mi się przebić przez 200 stron wątku.
    a po co te kombinacje ? SSD ma poprawić komfort pracy - system, programy i temp-y mają być właśnie na nim być zainstalowane. Najmniejszy Samsung 840EVO ma 120GB czyli nawet jeśli masz właśnie taką wersję, to raczej nie zabraknie Ci na to miejsca.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Misher Zobacz posta
    Korzystając z okazji, chciałem zapytać jak radzicie sobie w momencie gdy system jest na ssd a program files chcecie żeby był na hdd? W rejestrze zmieniłem wartości dla Program files i Programs (x86) oraz common files dla obu bo taką instrukcję znalazłem w necie, jednak dalej przy instalacji np sterowników, programów gdzie nie ma możliwości wyboru miejsca docelowego, rzeczy instalują się na ssd - a tego nie chce, bo będzie mi tylko zagracać dysk.
    Czyli nie chcesz używać tego dysku? To może od razu oddaj go do sklepu…
    Na co Ci sam system na SSD? Przecież w takiej sytuacji zysk z SSD poczujesz tylko podczas uruchamiania komputera – raz na kilka/naście dni, przez kilkanaście sekund… Jaką wygodę/wydajność uzyskasz, jak raz na jakiś czas system pogrzebie coś w systemie na takim dysku? Przecież najwięcej czasu podczas pracy zabiera uruchamianie aplikacji, a nie systemu.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Istnieje kilka sposobów na instalację folderów systemowych na innym dysku niż C:.
    Najlepszy sposób to użycie narzędzia sysprep podczas instalacji (można też przenieść na zainstalowanym systemie):
    http://www.eightforums.com/tutorials...tion-disk.html

Jest tylko jedno ale, nie można przenosić "Program Data" i "Users", bo nie da się później zrobić upgrade Windows 8 -> Windows 8.1 (sam przez to przechodziłem).

Teraz nie widzę sensu przenoszenia folderów systemowych na inny dysk niż SSD, po to się przecież kupuje SSD żeby system chodził szybko. Jak chcesz zainstalować jakiś konkretny program na innym dysku to zawsze możesz to zrobić.
    FUJI+NIKON

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Czyli nie chcesz używać tego dysku? To może od razu oddaj go do sklepu…
    Na co Ci sam system na SSD? Przecież w takiej sytuacji zysk z SSD poczujesz tylko podczas uruchamiania komputera – raz na kilka/naście dni, przez kilkanaście sekund… Jaką wygodę/wydajność uzyskasz, jak raz na jakiś czas system pogrzebie coś w systemie na takim dysku? Przecież najwięcej czasu podczas pracy zabiera uruchamianie aplikacji, a nie systemu.
    Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    a po co te kombinacje ? SSD ma poprawić komfort pracy - system, programy i temp-y mają być właśnie na nim być zainstalowane. Najmniejszy Samsung 840EVO ma 120GB czyli nawet jeśli masz właśnie taką wersję, to raczej nie zabraknie Ci na to miejsca.
    Dzięki Panowie! Wasze odpowiedzi trochę otworzyły mi oczy

Myślę, że trochę źle się wyraziłem, bo nie chciałem samego systemu staiwać na ssd, tylko razem z LR, PS, inkscapem i podobnymi programami - do obsługi forografii/grafiki. Reszta miała lądować na hdd. Dodatkowo chciałem zrobić tak, że fotografie które będę obrabiać, będą z "magazynu" na hdd przerzucane na ssd na czas obróbki.

Po prostu myślałem, że da się w jakiś nieinwazyjny sposób przerzucić domyślne instalowanie programów na inny dysk.

Teraz nie widzę sensu przenoszenia folderów systemowych na inny dysk niż SSD, po to się przecież kupuje SSD żeby system chodził szybko. Jak chcesz zainstalować jakiś konkretny program na innym dysku to zawsze możesz to zrobić.
    Tak właśnie zrobię
    Spotyka się dwóch fotografów. Pierwszy pyta drugiego, który prowadzi za rękę synka:
    - Czesć! Kto to?
    - To mój syn. Janek.
    - Fajny, ale zrobiłbym go inaczej.

Domyślnie

Ciężko powiedzieć na kim powiesić psy. Jak już to najprędzej na producencie. Daje instrukcję obrazkową i nie rozważa opcji, że ktoś może nie potrzebować migracji danych - nie ma wyjaśnionej innej opcji postępowania niż ta z migracją. Dalej, pokazuje na pierwszym rysunku instrukcji zestaw którego nie ma w pudełku a rysunek nie zawiera opisu, że może jej nie być... Poza tym co to znaczy, że może jej nie być. Albo jest albo nie w zestawie i tyle. Reszta to banialuki. Faktycznie, w tym przypadku sklep nie był winien, zbyt szybko się zjeżyłem ale to był wynik oglądania pisma obrazkowego.
    Na szczęście nie wiele się tym przejąłem i podłączyłem dysk prosto z pudełka do SATA blaszaka. Na Win7 bez problemów został rozpoznany i zdatny do użytku już od startu. I tyle w temacie - przynajmniej u mnie.
    Z ciekawości sprawdziłem - stacja dokująca HDD pod USB też spełniała swoją rolę, czyli migrację mógłbym zrobić.
    Na razie na próbę uczyniłem z SSD scratch dla PS i praca na plikach 2GB przyśpieszyła średnio o 80% względem macierzy Za 400zł jak dla mnie było warto, nawet mając na horyzoncie rychłe zamęczenie SDD. Jeszcze spróbowałem dołożyć na SSD plik wymiany Win i wydolność systemu znacznie się poprawiła (mam tylko 8GB RAM) ale to już chyba byłoby zbyt wiele dla SSD.
    Takie "próby uszami" poczyniłem bo nie mam na razie czasu na stawianie systemu na SSD od nowa - może jak się z robotą ogarnę
    Ostatnio edytowane przez Gobi ; 20-12-2013 o 00:35
    D3x l N70-200 l N28-70 l N14-24 l N60 l .......... itd.

Domyślnie

eksperymentuj jak chcesz z przenoszeniem danych do obróbki, ale z moich doświadczeń wynika że nie warto - zwłąszcza przy pracy LR; szybkość "magazynu" jest mało istotna, ważne żeby tempy, cache ACRa i katalog z podglądami był na SSD. Warto zrobić podglądy 1:1 nawet jeśli ze względu na zajętość sska musiałbyś ustawić najwyższą kompresję.
    W przypadku NX2 skierowanie zapisu na SSD pozytywnie wpływa na szybkość tej operacji, ale przy LR chyba nie warto.

Gobi; prawdopodobnie szybciej się nim znudzisz (tzn zapragniesz większego ) niż go zamęczysz.
    Ostatnio edytowane przez Pawel Pawlak ; 20-12-2013 o 00:33
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gobi Zobacz posta
    Poza tym co to znaczy, że może jej nie być. Albo jest albo nie w zestawie i tyle. Reszta to banialuki.
    Nie wiem jak w nowszych modelach - "830' wystepowala w trzech roznych wersjach:
    - gola
    -desktop kit (z ramka do montazu w 3.5" zatoce)
    -notebook kit (z podkladka ktora z dyskiem dawala standardowa wysokosc), w tej wersji byl kabelek do podlacenia dysku pod USB i oprogramowanie do "przenosin".

W ramach ciecia kosztow pewnie instrukcja i opisy sa uniwersalne i dotycza wszystkich wersji.
    Przyklad wersji:

http://www.samsung.com/pl/consumer/p...dc=MZ-7TE250LW
    Nie wiem, nie znam się - nie bierzcie mnie na poważnie.

Domyślnie

Ludziska, słuchajcie mam problem z moim SSD...

Wszystko chodzi cacy jak narazie, progsy odpalają, temp jest ok itp itd...

Dziwy wychodzą przy odpaleniu szukajki na dysku... Jakakolwiek szukajka (systemowa, Agent Ransack, Folder Size, Bridge) łapią "wieczną" pętlę na folderze "Dane Aplikacji i wychodzą takie kwiatki np:
    Kod:
    C:\Documents and Settings\All Users\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Dane aplikacji\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Application Data\Avira\AntiVir Desktop\TEMP
    Mam szykować się na zmianę dysku? Można coś zrobić żeby toto naprawić?

Domyślnie

przy okazji - wynik benchmarku AS SSD przeciętnego szybkościowo dysku SSD wspomaganego oprogramowaniem FancyCache wykorzystującego 8GB RAM (przy 4GB jest podobnie)
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sapphiron Zobacz posta
    Mam szykować się na zmianę dysku?
    raczej zmianę systemu
    tudzież skanowanie dysku -> zapewne masz tak zwane "cross files/folders"
    Psychotrop vel Grzegorz Lucjan Laska von Lasocki

Strona 206 z 338 PierwszyPierwszy ... 106156196204205206207208216256306 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów