Close

Strona 184 z 338 PierwszyPierwszy ... 84134174182183184185186194234284 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 831 do 1 840 z 3379
    Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Hmmm… No to po 47 godzinach pracy mojego Samsunga 840, ma przemielone 192 GB. ...
    Było już na ten temat sporo powiedziane, że SSD ma specyficzny mechanizm, zabezpieczający komórki przed nadmiernym używaniem, dlatego przenosi okresowo istniejące dane do innych komórek, co odczytywane jest przez zewnętrzny soft monitorujący pracę dysków, jako kopiowanie, bo w sumie właśnie tak to jest w istocie.

Wygląda zatem, że można na SSD nie wykonywać fizycznie żadnych operacji dyskowych, a i tak zachodzą na nim procesy, które paradoksalnie zamiast przedłużyć życie tego nośnika, wydatnie je skracają.

Jak dla mnie to jakaś paranoja, chyba że mi to ktoś łopatologicznie wytłumaczy.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

To nie tak. SSD w tym najbardziej popularnym modelu pamięci pozwalają na odczyt pojedynczych sektorów ale zapis całych większych bloków. Więc przy zapisie czegoś małego taki dysk musi przeczytać jakiś niepełny blok, dołożyć do niego nową zawartość i zapisać to wszystko w innym miejscu. Tak więc zapisy się rzeczywiście "zaokrąglają w górę" ale nie same z siebie.

Tak BTW to wrzuciłem do mojego laptopa z XP dysk SSD, parę miesięcy temu, jako systemowy. Nie wrzucam na niego filmów ani dużych plików, staram się trzymać takie rzeczy na zewnętrznym, wyłączyłem jedynie hibernację, a poza tym normalnie na tym lapku pracuję.
    SSDLife cały czas pokazuje żywotność na poziomie 09'2021.
    Ostatnio edytowane przez MiQ27 ; 09-05-2013 o 15:00
    C5050Z i jakieś APS-C...

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

No nie wiem, biorąc pod uwagę takie wynalazki jak wear leveling, czy inne, bo to każdy z markowych producentów obmyśla własne strategie, sprawy kompletnie się gmatwają, więc jeśli ktoś widzi to ostrzej, to jednak poproszę o snop światła na te ponure procesy.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Ten odczyt bloku a zapis w innym miejscu to jest właśnie mechanizm "wear leveling" - każdy zapis bloku jest w kolejnym bloku dysku. Czyli po zapisaniu pełnej pojemności wracamy do pierwszego bloku i jedziemy od nowa, tak mniej więcej.
    Dlatego dyski SSD powinny mieć sporo wolnego miejsca i "nie lubią" zapisywania małymi pliczkami (np. pliki z cache przeglądarki). Tak samo zapisywanie dużych ilości danych skraca ich żywotność bo pojemność dysku da się "nadpisać" ograniczoną liczbę razy.
    C5050Z i jakieś APS-C...

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

To ciągle nie tłumaczy tych przerobionych 192GB na dysku stiga, jeśli on sam się do tak nadmiernej aktywności nie przyznaje.

Z ogonków to się raczej nie wzięło.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    To ciągle nie tłumaczy tych przerobionych 192GB na dysku stiga, jeśli on sam się do tak nadmiernej aktywności nie przyznaje.
    Co bardziej zastanawiające – wersja Pro pokazała ilość zapisanych danych na Intelu 60 GB, który – jak wspomniałem, służy jedynie za „chłopca do bicia”… I na nim zapis „total”, to 32.2 GB. A dyski zamontowane tego samego dnia do nowego kompa. Zastanawiam się, czy po prostu ten cały SSDLife, to nie jest czasem tylko generator liczb losowych.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Skoro to dysk systemowy, to kilkadziesiąt GB zajęła pewnie instalacja. Instalator rozpakowuje się do plików tymczasowych, potem ta pliki się kopiują, potem kasują, po skasowaniu zostają już jako "użyte" więc ich bloki pewnie nie są nadpisywane zanim SSD nie zrobi TRIMa - o właśnie - co jakiś czas dyski zbierają "śmieci", dokładnie tak jest to nazywane, "garbage collection". Coś w rodzaju automatycznej defragmentacji, żeby zwolnić skasowane i nieużywane bloki. To też się pewnie dopisuje do przewalonych danych.

Mój dysk po 934h ma prawie 600GB zapisanych danych. Na początku zapisy chwilowe (dzień/tydzień) były duże, a po optymalizacji systemu spadło i nie przyrasta już tak dużo.
    C5050Z i jakieś APS-C...

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    ...
    Zastanawiam się, czy po prostu ten cały SSDLife, to nie jest czasem tylko generator liczb losowych.
    ciekawa koncepcja.

Spróbuj innego softu, ale specjalizowanego do współpracy z SSD np. Solid State Doctor-a.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

SSDLife jest specjalizowany do współpracy z SSD bo nic innego nie robi
    U mnie pokazuje rozsądne dane.
    C5050Z i jakieś APS-C...

Domyślnie

Ja się tym generalnie nie martwię... Obecnie używam kilku SSD: 60GB w moim "biurowcu" na win XP - od sierpnia 2012 zapisało się na nim 1.42TB, 60GB w notku żonki - także XP i ten sam okres czasu - zapis ok 0.6TB, 240GB - nie można odczytać zapisów, ale SMART podaje ilość pełnych cykli kasowania/zapisu - okres ten sam - ilość cykli 9 - czyli zapisano ok 2.3TB (na tym dysku chodzi win 7 z całym softem, tempami, i zrzucam niego niego karty pamięci do selekcji materiału. Także export z LR często ląduje na ten dysk), 180GB w notku z vistą (system, internet, zrzucane z kart zdjęcia (jako data bank) - zapis ok. 1.8TB
    Wskaźnik zużycia żadnego z tych dysków jeszcze nawet nie drgnął

polecam przetestować to: http://www.romexsoftware.com/en-us/f...che/index.html
    Ten program w połączeniu z SSD i sporym RAMem w kompie to dopiero czad...
    - Np. miniatury dziesiątek tysięcy zdjęć w różnych folderach, na różnych dyskach, wyświetlające się natychmiast po otwarciu dowolnego foldera. Bajka...
    - Optymalizacja zapisów na SSD przez coś jak TRIM jeszcze w RAM,
    - buforowanie zapisów ze zwłoką - po włączeniu tego na stabilnym systemie z UPS (dla bezpieczeństwa) można zapisywać ogromniaste pliki z NX2 czy PSa praktycznie bez zwłoki na przeciętnie szybkim dysku. Na SSD to dopiero też czadersko, bo zapisy małych plików - kiedy SSD nie ma tak wspaniałej wydajności jak przy sekwencyjnym zapisie wielkich pllików) są natychmiastowo buforowane.
    Ostatnio edytowane przez Pawel Pawlak ; 09-05-2013 o 15:44
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Strona 184 z 338 PierwszyPierwszy ... 84134174182183184185186194234284 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów