Szukaj
No kruca bomba , a pytałem Was czy coś trzeba w biosie gmerać po podłączeniu SSD, Nie nie trzeba instalator windy poprowadzi ładnie. No to w porę przeczytałem, bo jeszcze SSD nie wsadziłem do PCta.
robin, spokojnie.
stawiasz na nim system od nowa ?
jeśli tak, to tylko w BIOSie trzeba włączyć tryb AHCI, jeśli już nie jest włączony (a w płytach głównych już chyba od +-4 lat jest standardowo ten tryb włączony).
reszta Cie nie interesuje![]()
Psychotrop vel Grzegorz Lucjan Laska von Lasocki
Właśnie zmieniłem na AHCI ale pojawił się blue screen i wróciłem do IDE.
Całe szczęście, że formata muszę zrobić tak czy siak, więc jak będę robił to wtedy od razu zmienię na AHCI.![]()
NORTHPHOTO.PL // PROFIL NA FACEBOOK'U // BLOG
Zrobiłem dokładnie tak jak w tym poradniku.
Po restarcie automatycznie włączyła mi się instalacja sterowników.
Znów restart i wszystko działa tak jak powinno.
System ładuje się w takim samym czasie (około 32 sekundy)
Jednak widzę poprawę w szybkości otwierania się okna lokalizacji podczas zapisywania jakiegoś pliku.
No więc chyba jest poprawa.![]()
NORTHPHOTO.PL // PROFIL NA FACEBOOK'U // BLOG
tymczasowo sobie działaj na tym systemie.
jednak pomału szykuj się do reinstalacji na świeży
można tak pokombinować, że obecny system będzie śmigał jak nówka stawiana na SSD, ale gra nie warta świeczki (jeśli chodzi o czas spędzony nad tym)![]()
Psychotrop vel Grzegorz Lucjan Laska von Lasocki
przypomnę się z pytaniem i dodam drugie:
1. czy ssd muszą być na AHCI?
2. Jak to zmienić?
2. AHCI ustawia się biosie; na zainstalowanym systemi taka zmiana wywala system, ale masz poradnik. AHCI to najczęściej domyślny tryb na kompach z oryginalnym systemem win7
1. AHCI jest zalecane bo w tym trybie SSD osiąga max wydajności. W IDE też będzie pracował, tyle że wolniej.
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
pozdrawiam
Paweł
Skontaktuj się z nami