Close

Strona 144 z 338 PierwszyPierwszy ... 4494134142143144145146154194244 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 431 do 1 440 z 3379

Domyślnie

znaczy masz najnowsze SATA
    Psychotrop vel Grzegorz Lucjan Laska von Lasocki

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Starachowice/Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Psychotrop Zobacz posta
    u mnie w indeksie wydajności teraz dysk króluje
    mimo, że płyta jeszcze z SATA drugiej generacji
    U mnie zdecydowanie lepiej ( na SATA III) , grafika słabiej, ale to płytowa HD4000. Dysk Samsung 830.

Ale Lightroom i tak potrafi się przytkać na 2-3 sek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    ..... Ale według testów wytrzymałości samsung 830 256GB jest nie do zajechania - po zapisie i kasowaniu 6000TB nadal ma się świetnie
    Teraz jest dobry czas na polowanie na ten dysk - bo cena spadał kosmicznie w związku w prowadzaniem nowych serii 840 i 840pro (które jak wszystko na to wskazuje, nie odziedziczą trwałości po serii 830).
    Możesz trochę więcej napisać co wskazuje na to, ze nie odziedzicza trwałości ? Testy na anandtechu (i te słynne już 4 pady przedprodukcyjnych wersji) czy masz może jakieś ciekawsze źródło informacji ? Pytam o serię 840 pro na którą producent daje 60 miesięcy gwarancji. Z góry dzięki za oświecenie, dopóki jeszcze nie kupiłem
    Ostatnio edytowane przez locos ; 01-12-2012 o 00:19

Domyślnie

u mnie w indeksie wydajności teraz dysk króluje
    mimo, że płyta jeszcze z SATA drugiej generacji

no właśnie, co kupiłeś ?
    dzisiaj zamówiłem, jutro odbiór : samsung 830 256
    ff

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzegorzant Zobacz posta
    będzie pan zadowolony

p.s.
    co do testów trwałości
    troszku to śmieszne, bo żeby przetestować nowe dyski SSD pod tym względem, trzeba by zapisywać dane na komórkach pamięci non stop przez kilka lat, aby osiągnąć deklarowane dane przez producenta
    a tyle nie są one dostępne na rynku

to tak na marginesie "onanizmu sprzętowego" jeśli chodzi o trwałość

polecam używać, archiwizować i cieszyć się prędkością
    Psychotrop vel Grzegorz Lucjan Laska von Lasocki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez psychotrop Zobacz posta
    będzie pan zadowolony

p.s.
    Co do testów trwałości
    troszku to śmieszne, bo żeby przetestować nowe dyski ssd pod tym względem, trzeba by zapisywać dane na komórkach pamięci non stop przez kilka lat, aby osiągnąć deklarowane dane przez producenta

ameeeen
    ff

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez locos Zobacz posta
    Możesz trochę więcej napisać co wskazuje na to, ze nie odziedzicza trwałości ? Testy na anandtechu (i te słynne już 4 pady przedprodukcyjnych wersji) czy masz może jakieś ciekawsze źródło informacji ? Pytam o serię 840 pro na którą producent daje 60 miesięcy gwarancji. Z góry dzięki za oświecenie, dopóki jeszcze nie kupiłem
    Tak jak pisałem wiele postów wcześniej Trwałość współczesnych SSDków wydaje się być na poziomie przekraczającym nawet bardzo wymagającego użytkownika. A to dziki bardzo dobremu dopracowaniu technologii produkcji 25m (27nm w przypadku samsunga). Zapewne w związku z tym i z chęcią obniżania ceny za GB producenci decydują się na wprowadzanie technologii 20nm intel-micron, 21nm Samsung, 19nm toshiba-sandisk. Takie przejście bezpośrednio wpływa na zmniejszenie możliwych do wykonania cykli kasowania/zapisu i to dość znacznie - nawet o 60-70%. Oczywiście nie koniecznie musi to oznaczać, że dyski zaczną się zużywać szybciej niż tego oczekuje przeciętny użytkownik domowy, ale jak szubko to nastąpi pozostaje obecnie niewiadomą. Poza tym Samsung po raz pierwszy zdecydował się modelu 840 (nie PRO) zastosować pamięci TLC (komórka SLC potrafi przechowywać tylko 2 stany napięcia - więc ryzyko błędu jest bardzo małe, MLC już 4 staty, natomiast TLC aż 8 stanów - czyli największe ryzyko błędów). Jak na razie zarówno intele 335 (20nm) jak i samsung 840 nie miały szczęścia do testów - padały zanim te dobiegły końca. Trudno napisać, czy odpowiada za to sama technologia pamięci, czy starownik, ale faktem jest że na obecną chwilę lepiej kupić dyski ze starszej serii - które słyną z niezawodności, a na wyprzedaży kosztują okazyjnie, niż nowinki - które z założenia są mniej trwałe, a pomimo tego że są wytwarzane w "tańszej" technologii, tańsze nie są. Gwarancja to jedno, ale przy SSDkach jest coś takiej jak wskaźnik zużycia (on jest właśnie uzależniony od ilości cykli kasowania/zapisu) więc jeśli oddamy do reklamacji dysk "zużyty" to nie koniecznie możemy się spodziewać wymieniony na nowy. Samsung już w serii 830 określił swoją odpowiedzialność gwarancyjną proporcjonalnie do czasu używania (przynajmniej tak było jeszcze 6 miesięcy temu jak oglądałem warunki gwarancji dysku)
    będzie pan zadowolony

p.s.
    co do testów trwałości
    troszku to śmieszne, bo żeby przetestować nowe dyski SSD pod tym względem, trzeba by zapisywać dane na komórkach pamięci non stop przez kilka lat, aby osiągnąć deklarowane dane przez producenta

W niektórych zastosowaniach praktycznych - np. serwerowych można zajechać dysk znacznie szybciej niż za dłuuuugile lata. A żeby określić rzeczywistą trwałość dysków zanim to nastąpi w praktycznych okolicznościach można go "przetestować" oprogramowaniem które w kilkaset godzin potrafią zasymulować kilkadziesiąt lat pracy.

Tak czy inaczej, całkowicie się zgadzam z wnioskiem końcowym: używać i cieszyć się prędkością a nie martwić się na zapas
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzegorzant Zobacz posta
    To jeśli chodzi o optymalizacje zainstaluj sobie firmowy soft samsunga i tam wsystko jest...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu Zobacz posta
    To jeśli chodzi o optymalizacje zainstaluj sobie firmowy soft samsunga i tam wsystko jest...
    masz jakąś linkę do tego softu ?
    ff

Ostatnio edytowane przez qwerty44 ; 01-12-2012 o 21:37

Strona 144 z 338 PierwszyPierwszy ... 4494134142143144145146154194244 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów