Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Domyślnie kalibracja NEC PA231W

Witam,
    Pojawiła się w mojej ogłowie ostatnio pewna wątpliwości, niby banalny problem, ale ostatecznie zgłupiałem. Otóż pracowałem przez jakieś 2 miesiące na NEC LCD PA231W 23", aż pewnego razu podczas wyjazdu musialem skorzystać ze swojego starego laptopowego ekranu sony vaio. Zaczałem przegladać zdjęcia obrobione na NECu i doznałem lekkiego szoku, ponieważ te zdjęcia na ekranie laptopowym wyglądaly inaczej - mocniejszy kontrast, jasność, ogolnie zupelnie inny odbiór. NECa skalibrowałem na początku i wydawało mi się ze jest ok, nie waliło po oczach tak jak ekran laptopowy sony.
    Zasiało to natomiast wątpliwość, które oddanie kontrastu i jasności jest "bliżej prawdy". Jak to można ustalić? Nie wiem teraz czy powienienem zwiekszyć kontrast i jasność w NECu czy raczej uznać ze to ekran w laptopie przez dlugi czas mnie oszukiwał i przejaskrawiał?

Dzieki za pomoc
    D300 + S 10-20 | T 17-50 2.8 | T 90 2.8 | S 70-200 2.8 | SB-800 | SB-600 | Cokin Hitech 0.6 1.2 |
    LowePro CompuTrekker AW
    http://submit.shutterstock.com/?ref=64681- zarabiaj na zdjęciach!

Domyślnie

NEC PA231W nawet jeśli nie był w ogóle kalibrowany pokazuje obraz 1000x wierniej niż najcudniejszy nawet laptop.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Różnica pomiędzy wyświetlaniem na ekranie Vaio a PA231W wynika głównie z zastosowania glacy, która wizualnie podbija kontrast. Wygląda to doskonale i wręcz cudnie, dlatego producenci pakują szybala do wszystkich iPadów, iPhone'ów, iMaców i inszych iAjajów.

Natomiast niekoniecznie sprawdza się toto w przypadku edycji fotografii, gdzie staramy się zasymulować media niskokontrastowe i nawet monitor z powłoką rozpraszającą ma statystycznie zbyt wysoki współczynnik kontrastu by osiągnąć dobrą zgodność z odbitką.

Domyślnie

Czyli jaki z tego wniosek, zaufać bardziej glare czy NECowi? Czesto moje zdjecia muszą być na granicy mocnego kontrastu i kiedy na NECu wygladają w sam raz - wlasnie na granicy, to na ekranie typu sony vaio juz są strasznie świecące i przegięcie kontrastowe.
    D300 + S 10-20 | T 17-50 2.8 | T 90 2.8 | S 70-200 2.8 | SB-800 | SB-600 | Cokin Hitech 0.6 1.2 |
    LowePro CompuTrekker AW
    http://submit.shutterstock.com/?ref=64681- zarabiaj na zdjęciach!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez NiseriN Zobacz posta
    Czyli jaki z tego wniosek, zaufać bardziej glare czy NECowi?
    Zdecydowanie NEC'owi.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Czyli jaki z tego wniosek, zaufać bardziej glare czy NECowi? Czesto moje zdjecia muszą być na granicy mocnego kontrastu i kiedy na NECu wygladają w sam raz - wlasnie na granicy, to na ekranie typu sony vaio juz są strasznie świecące i przegięcie kontrastowe.
    Można tego używać jako ew. testu "co przeciętny śmiertelnik ze zglacowanym laptokiem w internecie zobaczy".

Domyślnie

Najlepiej zaufać tandemowi : Nec + koniecznie odbitka
    ff

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzegorzant Zobacz posta
    Najlepiej zaufać tandemowi : Nec + koniecznie odbitka
    Oj, ten monitor pokaże znacznie wierniej zdjęcie niż odbitka.

Domyślnie

Z taką myślą go kupowałem
    ff

Domyślnie

Witam kolegów fachowców, nie mogę znaleźć odpowiedniego wątku, ale

czy ktoś wie jak najlepiej skalibrować laptopa dell l501x
    wyświetlacz 15,6" Full HD (1920x1080) z podświetleniem B+RG LED błyszczący
    kart GF 435M 2GB

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów