Witam
Jak sądzicie czy warto używać filtrów ochronnych lub UV na obiektywy? Czy taki filtr UV ma wpływ na jakość zdjęcia?
Szukaj
Witam
Jak sądzicie czy warto używać filtrów ochronnych lub UV na obiektywy? Czy taki filtr UV ma wpływ na jakość zdjęcia?
D7100; kilka słoików N, T, S i reflektor SB;
Poszperaj na forum, ja w parę sekund znalazłem np.: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=172027
Osobiście uważam, że wysokiej jakości UV-ka nie zaszkodzi. Chyba, że np. konstrukcja obiektywu jest taka, że przednia soczewka i tak siedzi głęboko, wtedy nie widzę sensu. Są jednak i tacy, wg których dla ochrony obiektywu to jest dekiel. Ja jednak nie lubię go zakładać po każdym zrobionym ujęciu, raczej mam odkryty obiektyw w plenerze i nakręconą UV-kę, ale używam Hoya Super HMC Pro i poniżej tego poziomu nie schodzę. Aczkolwiek raczej będę w przyszłości kupował B+W, strasznie upierdliwie się Hoye czyści.
SLT-A57 | Σ 8-16mm F4,5-5,6 DC HSM | S DT 18-135mm F3,5-5,6 SAM | T 200-400 F5,6 LD IF
Pentacon 29mm F2,8 Electric MC | Pallas 135mm F2,8 Magenta AM
YN-460-II | ThinkTank Speed Demon
mam, odkręcam gdy używam tulipana![]()
F50 | D80 | D100Krytykując podaj wskazówki żeby inni robili lepsze zdjęcia
Tesknie za D90/D50 | N 50 1,8 | T 28-75 2.8 | Nissin Di622 | Gripem Nie tesknie za: T 75-300 4-5,6
Na Optyczne.pl był swego czasu test filtrów UV. Przeczytaj i dowiesz się wielu rzeczy na ten temat.
Ja w każdym bądź razie zawsze mam na obiektywach filtry UV,no chyba że akurat używam polara, to wtedy raczej UV-kę zdejmuję.
Zgoda.
Mnie tylko zaciekawiło: dlaczego rewddd odkręca filtr, gdy używa tulipana ?
D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900
Nie zauważyłem by filtry UV najwyższej jakości (wspomniane wielopowłokowe B+W, Hoya) pogarszały obraz na żadnym z moich obiektywów. Nie kupowałbym jednak tanich "szkiełek". Spokój ducha związany choćby z wycieraniem filtra czymkolwiek, w stosunku do dbania o soczewkę właściwego obiektywu, wart jest tych pieniędzy. W reporterce osłona przeciwsłoneczna nałożona na stałe, albo właśnie filtr UV - służą za dekielek. Zdejmowanie jakichś czarnych kapturków to strata czasu, skoro obiektyw jest już chroniony.
Natomiast jako ciekawostka - w starych szkłach, np. obiektywie 85/1.4D (i nie tylko) metalowa osłona jest nakręcana. Jeżeli zawsze używamy obiektywu z osłoną, to ani filtr, ani dekielek nie są już potrzebne.![]()
Filtr to zawsze dwa miejsca, w których światło się odbija. Nawet najlepszy filtr ułatwia złapanie blika z boku. UV stosuję tylko w trudnych warunkach, gdy jest duże niebezpieczeństwo uszkodzenia obiektywu.
D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.
Skontaktuj się z nami