Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Domyślnie Filtr UV lub ochronny

Witam

Jak sądzicie czy warto używać filtrów ochronnych lub UV na obiektywy? Czy taki filtr UV ma wpływ na jakość zdjęcia?
    D7100; kilka słoików N, T, S i reflektor SB;

Domyślnie

Poszperaj na forum, ja w parę sekund znalazłem np.: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=172027

Osobiście uważam, że wysokiej jakości UV-ka nie zaszkodzi. Chyba, że np. konstrukcja obiektywu jest taka, że przednia soczewka i tak siedzi głęboko, wtedy nie widzę sensu. Są jednak i tacy, wg których dla ochrony obiektywu to jest dekiel. Ja jednak nie lubię go zakładać po każdym zrobionym ujęciu, raczej mam odkryty obiektyw w plenerze i nakręconą UV-kę, ale używam Hoya Super HMC Pro i poniżej tego poziomu nie schodzę. Aczkolwiek raczej będę w przyszłości kupował B+W, strasznie upierdliwie się Hoye czyści.
    SLT-A57 | Σ 8-16mm F4,5-5,6 DC HSM | S DT 18-135mm F3,5-5,6 SAM | T 200-400 F5,6 LD IF
    Pentacon 29mm F2,8 Electric MC | Pallas 135mm F2,8 Magenta AM
    YN-460-II | ThinkTank Speed Demon

Domyślnie

mam, odkręcam gdy używam tulipana
    F50 | D80 | D100
    Krytykując podaj wskazówki żeby inni robili lepsze zdjęcia
    Tesknie za D90/D50 | N 50 1,8 | T 28-75 2.8 | Nissin Di622 | Gripem Nie tesknie za: T 75-300 4-5,6

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rewddd Zobacz posta
    mam, odkręcam gdy używam tulipana
    A dlaczego ?

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Strzelce Opolskie

Domyślnie

Na Optyczne.pl był swego czasu test filtrów UV. Przeczytaj i dowiesz się wielu rzeczy na ten temat.
    Ja w każdym bądź razie zawsze mam na obiektywach filtry UV,no chyba że akurat używam polara, to wtedy raczej UV-kę zdejmuję.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Endriu129 Zobacz posta
    Na Optyczne.pl był swego czasu test filtrów UV. Przeczytaj i dowiesz się wielu rzeczy na ten temat.
    Ja w każdym bądź razie zawsze mam na obiektywach filtry UV,no chyba że akurat używam polara, to wtedy raczej UV-kę zdejmuję.
    Lepiej nie czytać bo tam bzdury piszą - było wiele razy o tym na forum dlatego nie będę kolejny raz wyjaśniał tego samego Jeśli o mnie chodzi to ja już w temacie UV używam tylko B+W MRC
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Zgoda.

Mnie tylko zaciekawiło: dlaczego rewddd odkręca filtr, gdy używa tulipana ?

Domyślnie

Nie zauważyłem by filtry UV najwyższej jakości (wspomniane wielopowłokowe B+W, Hoya) pogarszały obraz na żadnym z moich obiektywów. Nie kupowałbym jednak tanich "szkiełek". Spokój ducha związany choćby z wycieraniem filtra czymkolwiek, w stosunku do dbania o soczewkę właściwego obiektywu, wart jest tych pieniędzy. W reporterce osłona przeciwsłoneczna nałożona na stałe, albo właśnie filtr UV - służą za dekielek. Zdejmowanie jakichś czarnych kapturków to strata czasu, skoro obiektyw jest już chroniony.
    Natomiast jako ciekawostka - w starych szkłach, np. obiektywie 85/1.4D (i nie tylko) metalowa osłona jest nakręcana. Jeżeli zawsze używamy obiektywu z osłoną, to ani filtr, ani dekielek nie są już potrzebne.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    ...Natomiast jako ciekawostka - w starych szkłach, np. obiektywie 85/1.4D (i nie tylko) metalowa osłona jest nakręcana. Jeżeli zawsze używamy obiektywu z osłoną, to ani filtr, ani dekielek nie są już potrzebne.
    Żebyś Ty wiedział, jakie kiedyś były osłony z Jeny...

Ale mnie chodzi o jeden rodzaj: "tulipan", który jak wiadomo wkłada się na zatrzask.

Domyślnie

Filtr to zawsze dwa miejsca, w których światło się odbija. Nawet najlepszy filtr ułatwia złapanie blika z boku. UV stosuję tylko w trudnych warunkach, gdy jest duże niebezpieczeństwo uszkodzenia obiektywu.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów