Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Zagadka astronomiczna.
    Jedna z wielu bajek mojego dzieciństwa głosiła, że pierwszym człowiekiem na Księżycu był Twardowski na kogucie. Ta bajka nie dawała mi spokoju przez wiele lat i teraz posiadając teleskop postanowiłem sprawdzić jej prawdziwość. I w końcu znalazłem Twardowskiego na Księżycu, jako dowód przedstawiam zdjęcie. Umieściłem miniaturkę aby otworzyć pełny rozmiar zdjęcia. Bardzo proszę o znalezienie miejsca gdzie jest Twardowski i zaznaczyć go na Księżycu.
    Powodzenia
    Tomek

Nr 5
    Tomek D7100/N18-200VR/SB400/
    HEQ5/ TSAPO65Q/ Atik 314e mono/ SW 250/1200 /Hyperion 13 mm.

Domyślnie

Co dostanę, jeśli powiem że odpowiedzi trzeba szukać w Morzu Obfitości?

PS. Kadr bardziej podoba mi się w wersji nr 1 a obróbka w wersji nr 2
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Brawo! Mare Feunditatis. Jako nagroda, ja stawiam dobrą kawę, gdyż jestem nieletni a tata powiedział, że postawi dobre piwo. Jestem ciekawy czy inne osoby zlokalizują Twardowskiego, mimo takiej podpowiedzi.
    Tomek D7100/N18-200VR/SB400/
    HEQ5/ TSAPO65Q/ Atik 314e mono/ SW 250/1200 /Hyperion 13 mm.

Domyślnie

Następne zdjęcie Księżyca wykonane Nikonem Coolpix P6000, brak połączenia z teleskopem bardzo utrudnia prawidłowe utrzymanie aparatu.

FujiFilm X10, Manfrotto mt190XPRO3, Pixel King Pro+X

Domyślnie

Ciekawy jestem czy cos nowego udalo sie wam ostatnio sfotografowac. Czy bliskosc ksiezyca byla pomocna?

Domyślnie D90 problem z astrofoto

Posiadam Nikona D90 i próbowałem robić foty w różnych projekcjach i ogniskowej i okularowej.
    Niestety aby zrobić zdjęcie należy zdemontować obiektyw i poprzez pierścien T2 i kombinację tulei całośc wlożyc do wyciągu teleskopu. Przy tych operacjach niestety mój aparat funkcjonuje jedynie w trybie M a zatem jedynym parametrem który mogę ustawić to czas naświetlania. Drugim wg mnie mankamentem jest fakt podnoszenia lustra co powoduje drgania w momencie wyzwalania migawki.
    Czy jest jakaś możliwość wykorzystania obiektywu zamontowanego w body i podłączenia do teleskopu? Takie rozwiazanie umożliwialoby wykorzystanie dodatkowego zoomu samego aparatu a tym samym wydluzeniu ogniskowej.
    Jakie ustalić parametry ekspozycji?

z kosmicznym pozdrowieniem

Domyślnie

Nie jestem specjalistą, ale ciągnie mnie od dawna do astrofoto, a zdjęcia "łysego" (jak dla mnie) rewelacyjne, no może poza ostatnim, bo troszkę przepalone, chyba.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów