Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: nef

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

To może ja sie wetne z tematem skoro NEF'y są poruszane.
    Niech ktoś mi wytłumaczy, bo ja już jestem blado-zielony dlaczego NEF'y wyglądają róznie (kolory, nasycenie, itp) w różnych programach. Jeżeli otworze fotke w NC to wyglada powiedzmy "normalnie", jeśli otworze w gimpie już są róznice, otworze w np. faststonview czy IV to fotka wygląda jeszcze inaczej. Przecież to jest chyba standard, no chyba że się myle. Tak więc dobrnąłem do końca moich dylematów i zastanawiam się czego używać do obróbki i który soft poprawnie wyświetla?

Pozdr.
    Jey
    D70 kit, F70 + pare dodatkow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jey
    To może ja sie wetne z tematem skoro NEF'y są poruszane.
    Niech ktoś mi wytłumaczy, bo ja już jestem blado-zielony dlaczego NEF'y wyglądają róznie (kolory, nasycenie, itp) w różnych programach. Jeżeli otworze fotke w NC to wyglada powiedzmy "normalnie", jeśli otworze w gimpie już są róznice, otworze w np. faststonview czy IV to fotka wygląda jeszcze inaczej. Przecież to jest chyba standard, no chyba że się myle. Tak więc dobrnąłem do końca moich dylematów i zastanawiam się czego używać do obróbki i który soft poprawnie wyświetla?

Pozdr.
    Jey
    Wedlug mnie calkowicie zle wyswietla NEF-y Acdsee, NC bardzo dobrze.Ale bylo juz chyba duzo o tym.

Fuji X-T1 | 14/2.8 | 35/1.4 | 55-200/3.5-4.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jey
    Przecież to jest chyba standard, no chyba że się myle. Tak więc dobrnąłem do końca moich dylematów i zastanawiam się czego używać do obróbki i który soft poprawnie wyświetla?

Pozdr.
    Jey
    No i chyba jest to standard, ale tylko dla Nikona. Z tego co pamietam, to Nikon nie opublikowal specyfikacji Nefow i slono sobie za nia kasuje od producentow softu. Wiec wszystkie programy do ogladania Nefow, korzystaja z wlasnych wzorow do odkodowania zawartosci graficznej Nefa.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów