Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Domyślnie Pytanie na powitanie

Witam kolegów. Stałem się szczęśliwym (mam nadzieję, czas pokaże) nabywcą D3100. Zaczynałem od Nikona FG w zamierzchłych czasach, potem na początku 21 wieku przesiadłem się na cyfrę czyli Coolpixa 7600. Teraz już wiem że był to krok wstecz, ale co ważne w końcu finanse pozwoliły mi na zakup lustrzanki i nabyłem moje "cacko". Pstrykam, uczę się, instrukcję już znam na pamięć. Jest tylko pewne ale. Mojego FG jeszcze posiadam i jest on w stanie "jak nowy"

(na marginesie powiem, że 2 tygodnie przed kupnem D3100 kupiłem baterie film i popstrykałem sobie FG'kiem żeby sobie przypomnieć jak to się lustrzanką zdjęcia robi ). Pomyślałem, że może jakimś cudem akcesoria z niego będą pasowały do nowego dziecka. Obiektyw stały F50 o pięknym świetle 1,8. Jak tu nie spróbować. Obejrzałem obiektyw, mocowanie podobne, delikatnie podpiąłem, poszło ciut ciężej niż z kitem ale się zapiął, pstryknął i gra. Tylko jest pewne "ale". Aparat nie mierzy expo. Wiem obiektyw "dziadek" nie ma procka wbudowanego. ale chyba pomiar ekspozycji to robi aparat? Może się mylę to mnie wyprostujcie. W każdym razie zdjęcia da się robić, ale w ciemno tzn. bez żadnego pomiaru ekspozycji trzeba ustawiać na pałę przesłonę i czas. Trochę to męczące ale jak ma się dużo czasu na fotę to można się pobawić. Druga sprawa to lampa. Posiadam staruszkę SB-18. Wyczytałem w instrukcji, że D3100 obsługuje z bólem takie starocie jak SB-15, SB-16B czyli patrząc na numery starsze niż moja. czemu więc u licha z moją nie chce gadać? Tzn. lampa błyska jak ta lala tyle że znów aparat nie mierzy expo i zachowuje się jakby lampy nie było. Zdjęcia można robić w trybie M, ustawić sobie 1/60 i jakoś wyjdzie, ale o wygodzie, czy też kompensacji lampy można zapomnieć. Wyczaiłem, że przyczyną może być to że po podłączeniu 18'stki wbudowana lampa nie otwiera się do końca bo blokuje ją korpus FB-18 i może to jest przyczyną że zewnętrzna lampa jest jakby dla pomiarowej elektroniki "niewidzialna"
    Na tym chyba będzie koniec współpracy "młodzieży" z niereformowalnymi "wapniakami", chyba że macie jakieś pomysły, albo ja coś partaczę?
    Pozdrawiam wszystkich Nikoniarzy

Domyślnie

Witaj!
    Wspaniały system Nikona pozwala na pomiar światła z manualnymi szkłami tylko w korpusach Dx i Dxxx oraz D7000. W reszcie korpusów światłomierz nie działa z manualami.
    To samo tyczy się lamp starszych - nowe puszki nie obsługują TTL-u tych lamp. Wszystko musisz ustawić ręcznie, "na czuja".
    Nowe lampy (sb800,600,700,900) funkcjonują już w i-TTL (czyli cosik nowszego).

Ale jakaż to frajda jak w końcu zdjęcie wyjdzie
    Ostatnio edytowane przez Grygolas ; 10-02-2011 o 22:44
    X-E2 Fujinon [35 1,4 , 60 2,4]
    flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grygolas Zobacz posta
    Wspaniały system Nikona pozwala na pomiar światła z manualnymi szkłami tylko w korpusach Dx i Dxx oraz D7000. W reszcie korpusów światłomierz nie działa.
    To samo tyczy się lamp starszych - brak ttl.
    No Dxx nie bardzo, raczej Dxxx (...D200, D300...).
    Völkchlor

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grygolas Zobacz posta
    Witaj!
    Wspaniały system Nikona pozwala na pomiar światła z manualnymi szkłami tylko w korpusach Dx i Dxxx oraz D7000. W reszcie korpusów światłomierz nie działa z manualami.
    To samo tyczy się lamp starszych - nowe puszki nie obsługują TTL
    pastwisko Gdzieś uciekł Ci jeden "x" w cytacie z Twojego posta.
    D90 | MB-D80 | N50/1,8 | N18-105VR | N70-300VR | H58/2,0 | Metz 58 AF2 .

Domyślnie

Hehe już sam się złapałem X dodany!
    X-E2 Fujinon [35 1,4 , 60 2,4]
    flickr

Domyślnie

Uciekl nie uciekł, ważne że wrócił na noc do domu
    Völkchlor

Domyślnie

No to już się wyjaśniło. Dzięki za odpowiedź

Domyślnie

Przy takim obiektywie nie zadziała iTTL nawet z nowszą lampą.
    moja propozycja na rozwiązanie problemu to:
    Ustawiamy lampę w aparacie na manual (mamy wtedy regulację mocy błysku od 1/32 do 1) podpinamy SB-18, aparat na M, lampa na M i powinno działać.
    Ostatnio edytowane przez Ingram ; 13-02-2011 o 22:58

Uprawnienia umieszczania postów