Szukaj
www.michalbilko.pl - fotografia tatrzańska
Witam, jak dla mnie dosyć szaro, buro i ponuro. Nie ma tu ani jakiegoś ciekawego światła, ani motywu przykuwającego uwagę, nic intrygującego. Wydaje mi się, że brakuje również ostrości.
Do mnie w żaden sposób ta fota nie trafia.
NIKON & NIKKOR
Faktycznie dosc nieatrakcyjnie. Ciemno i mdło. Winieta na brzegach wcale nie pomaga.
Co bym zrobiŁ:
-dodał nieco żólci, zeby troszke ocieplić i "wypromowac" zielenie w środku
- zmodyfikował zielony, zeby odświeżyc z kolei to co na pierwszym planie
- wyciągnął cienie, tak aby las miał jednolite oswietlenie. Jednoczesnie troche bardziej pokazał bym fakture tego sniegu (obnizenie poziomu swiatel)
- doostrzył bym jeszcze trochę, dla oddania detali
I'm not always right, but I'm never wrong...
Ale tak ten las wyglądał, i nie zamierzam go psuć PSem.
A kwestia że przód jest ciemniejszy, a środek jaśniejszy, według mnie właśnie tutaj idealnie pasuje ponieważ skupia wzrok widza na to co jest głębiej.
Ostrzyłem centralnie, może to był błąd.
nie, to znaczy że jestem fotografem, a nie fotografikiem! Nie przerabiam zdjęć w PSie, po za wyostrzeniem, kontrastem i podstawowymi zabiegami.
No i prawie widzę zgodność w Naszym postrzeganiu fotografii- jak najwięcej z aparatkiem w łapce, w poszukiwaniu dobrych kadrów - i jak najmniej przed komputerkiem przy obróbce... tylko, czy da się odróżnić takie oto Twoje stwierdzenie:
co się za tym kryje? Podstawowe zabiegi to dla wielu z nas podstawa, jeden na te zabiegi poświęci przy jednym kadrze pół godziny, inny 2 minuty a tak na prawdę nie liczy się ani czas ani jak się nazywa program do obróbki... na samym końcu i tak ważny jest uzyskany efekt.po za wyostrzeniem, kontrastem i podstawowymi zabiegami
niezbyt ciekawie to wygląda ;(
K5 + S10-20 + 40/2.8 Ltd + 70/2.4 Ltd + 15/4 Ltd + T70-200/2.8 + Lee Filters
http://bartekkw.deviantart.com/
"Dwanaście świetnych fotografii każdego roku to wspaniały plon" Ansel Adams
Skontaktuj się z nami