Close

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 59

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Ojtam ojtam. Housa nie będą puszczać, żeby się w Polsce pacjenci nie rozmarzyli za bardzo o podobnie działajacej służbie zdrowia, o tych rezonansach na każde zawołanie prowadzącego, o badaniu pod kątem wszelkich możliwych chorów, o tych jednoosobowych salach z elektrycznie regulowanymi wyrkami...

Ale pewnie nie będzie już "polskich (mniej lub bardziej" romantychych komedii", tudzież pseudogangsterskich filmideł, w których bohaterowie bez względu na miejsce na drabinie społecznej jeździli jedna marką samochodów, wszyscy mieli ten sam dzownej w telefonach, pili jeden rodzaj piwa, mieszkami w jednym mieście, w tym samym apartamentowcu i żaden z nich nie przekroczył trzydziestki...
    Ostatnio edytowane przez hubik ; 11-02-2011 o 12:26 Powód: literówka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hubik Zobacz posta
    Ojtam ojtam. Housa nie będą puszczać, żeby się w Polsce pacjenci nie rozmarzyli za bardzo o podobnie działajacej służbie zdrowia, o tych rezonansach na każde zawołanie prowadzącego, o badaniu pod kątem wszelkich możliwych chorów, o tych jednoosobowych salach z elektrycznie regulowanymi wyrkami...
    Sądzisz, że w USA służba zdrowia działa jak pokazano w tym serialu?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ebstein Zobacz posta
    Nie wiem - nigdy nie miałem okazji skorzystać (i oby taki stan się utrzymał na wieki). Ale ten serial jest dość popularny w naszym kraju, najpewniej przez charakter głównego bohatera, bo jak czytałem w jakimś opisie badań widzów i oglądalności Housa - niewielu widzów rozumie terminy medyczne, jakie się w fabule przewijają.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hubik Zobacz posta
    ....., bo jak czytałem w jakimś opisie badań widzów i oglądalności Housa - niewielu widzów rozumie terminy medyczne, jakie się w fabule przewijają.
    A po co mają rozumieć?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez freefly Zobacz posta
    A po co mają rozumieć?
    Żeby potem w rozmowie towarzyskiej zabłysnąć wiedzą? By się pochwalić, że wiedzą o co kaman Hałsowi? Nie wiem, oglądałem tylko kawałek jednego, nawet nie wiem którego, sezonu. Tiwi oglądam albo wcześnie rano, albo późno w nocy, a jeśli już to nie serial.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ebstein Zobacz posta
    Ona tam tak działa. Różnica jest taka, że na koniec leczenia dostajesz rachunek I to pewnie niemały, bo ja swego czasu za prześwietlenie żeber i ocenę lekarza zapłaciłem 450USD. A co dopiero jak trzeba zrobić MRI.

Pan chcesz być zdrowy, pan płać. A jak nie, to weźmiemy dom, samochód i rodzinę w zastaw. Niestety.
    Ostatnio edytowane przez velaskez ; 12-02-2011 o 01:23
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez velaskez Zobacz posta
    Ona tam tak działa. Różnica jest taka, że na koniec leczenia dostajesz rachunek I to pewnie niemały, bo ja swego czasu za prześwietlenie żeber i ocenę lekarza zapłaciłem 450USD. A co dopiero jak trzeba zrobić MRI.

Pan chcesz być zdrowy, pan płać. A jak nie, to weźmiemy dom, samochód i rodzinę w zastaw. Niestety.
    To ja dam Ci przykład.
    Jedno dziecko urodzone w Polsce. Na łapówki poszło klika miesięcznych pensji. Żona pół nocy nie mogła się doprosić lekarki. Dopiero nad ranem znajoma lekarka się nią zajęła. O warunkach porodu nie chcę nawet wspominać.
    Drugie dziecko urodzone w Stanach. Warunki nie do porównania.
    O jakości usług, aparatury medycznej, lekach, podejściu lekarzy czy personelu medycznego nie da się pisać, bo to nie ma całkowicie porównania z tym co było w Polsce
    Całkowity mój końcowy koszt to połowa tygodniowej pensji.
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez velaskez Zobacz posta

No przepraszam, a dlaczego ma być tanio i za darmo. Zdrowie jest przecież "najcenniejsze".
    Na przyjemności i pierdoły to każdy chętnie wydaje i nie wnika, że np. przepłaca, a nawet jest w stanie zadłużyć w banku, żeby je zdobyć. Ale jak trzeba zapłacić za leczenie, to jest lament.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez freefly Zobacz posta
    No przepraszam, a dlaczego ma być tanio i za darmo. (...)
    W życiu nie ma nic za darmo. Tylko co się dzieje z moją składką na ubezpieczenie zdrowotne, bo jakimś dziwnym trafem zawsze ląduję u lekarza który z moim ubezpieczeniem nie ma nic wspólnego?

A nie, sorry, raz mnie przyjęto w szpitalu po wypadku, podobno zapłacił za to NFZ. Tylko, że na naprawę tego co schrzanili chirurdzy w szpitalnej izbie przyjęć musiałem wydać majątek u "prywatnych" lekarzy i być kilka miechów na L4. Ale w sumie nie żałuję tej kasy, bo gryzł bym glebę, a w najlepszym przypadku chodził o kuli. A tak nawet jest nieźle.

EOT
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Jak ktos ma budzet taki, jak ten serial, to na pewno
    D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów