Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: wiosna?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    wielkopolskie

Domyślnie wiosna?

ZAPRASZAM

Zaczynam, wieć krytyka, a przede wszystkim wytykanie wszystkiego co nie tak, bardzo mile widziane.
    Pozdrawiam, dziękuję

[/IMG]
    NIKON D

Domyślnie

Fajnie jest, ale ja bym dał więcej nieba a mniej dołu i więcej przestrzeni wokół drzew , więc korzystniejszy moim zdaniem byłby tu poziomy kadr, ale kolorki jak najbardziej są przyjemne.

Domyślnie

Podoba mi się główny motyw: droga na której koleiny pokazują historię kilku ostatnich dni i oddzielona od otoczenia kępa drzew. Trochę mnie martwi natomiast to, że drogę zepchnąłeś na bok (co wcale nie znaczy, żeby ten skosik moim zdaniem był zły; chodzi raczej o miejsce, w którym droga opuszcza kadr), a w centrum uwagi pozostał w miarę nieciekawy przydróżek.

Na środku zdjęcia widzę jakby odrobinę fioletowego zamglenia. Coś było manipulowane kolorystycznie? Czy trochę słońca wpadło na filtr UV?

Domyślnie

zdjecie jest troche zbyt niebieskie i za ciemne. W oryginale było wesołe słoneczko a tutaj zupełnie uciekło.
    Zatem cieplejszy nieco WB i jaśniej. Ta szczątkowa winieta na niebie nie jest IMO potrzebna. Mozesz z niej spokojnie zrezygnować, kadr jest sympatyczny i broni sie bez dodatkowych upiekszaczy.

Doostrzyłbym trochę podłogę (ale nie górę, bo drzewa zaczną ci sie swiecic), bo ona jest tu dominująca i musi byc odpowiednio dopieszczona.

A na zakonczenie, przed publikacja w sieci zapisuj zdjecie w profilu sRGB a nie AdobeRGB. Da to lepszy efekt w przeglądarkach bez zarządzania kolorem.
    I'm not always right, but I'm never wrong...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    wielkopolskie

Domyślnie

a teraz? miało być cieplej i ostrzej. Dzięki za zainteresowanie

[/IMG]
    NIKON D

Domyślnie

wersja po poprawce znacznie lepiej , nabrala zycia i to na duzy plus, choc kadrowo do mnie nie przemawia

Domyślnie

Tak - obróbka/kolory/kontrast dużo, dużo lepiej Chyba Ci się podwójnie wstawiają znaczniki [IMG]...

Natomiast popatrzyłbym w wolnej chwili na ten filtr UV - czy na pewno nie wnosi żadnego zafarbu. Na moim monitorze ciemne chmury w tle (zwłaszcza w pierwszej wersji) jakby uparcie ciągnęły delikatnie w stronę fioletu (nie rzuca się to bardzo w oczy, ale mam takie wrażenie). Czasami właściwości szkła zastosowanego w obiektywie i założonego filtra mogą lekko wpływać na kolorystykę zdjęcia.

No i przede wszystkim dzięki ode mnie za małą podróż w przeszłość - przez parę ładnych lat chodziłem bardzo podobną drogą przez bardzo podobną kępę drzew dwa razy dziennie - do szkoły i do domu

Oszczędny w słowach
    Miasto
    wielkopolskie

Domyślnie

Faktycznie delikatny zafarb jest, nie pomyślałbym, że może byc to wina filtra. Następnym razem na pewno sprawdze w plenerze. Swoja droga filtr jest jakis z najtanszych, bo nie sadzilem przy kupowaniu, ze moze to miec jakies zauwazalne wplyw na zdjecie w przypadku UV.
    Dzieki i pozdrawiam
    NIKON D

Uprawnienia umieszczania postów