powiedzcie mi specjalisci od kosciolow.....czemu tlo wychodzi zawsze takie cholernie ciemne???? czy to ja jestem kiepski, czy kit? czy cos zle ustawiam? 1 plan dobrze naswietlony, a tlo ciemnica....
Szukaj
powiedzcie mi specjalisci od kosciolow.....czemu tlo wychodzi zawsze takie cholernie ciemne???? czy to ja jestem kiepski, czy kit? czy cos zle ustawiam? 1 plan dobrze naswietlony, a tlo ciemnica....
wprawdzie nie jestem specjalistą od kościołów, ale to kwestia jasnego szkła,
pstrykając na 2,8 masz jasne tło - po przymknięciu do f4 jest już dosyć ciemnawo z tłem ...
Jeśli masz ciemne szkło spróbuj dłuższy czas i zamrozić lampą
Jakie stosujesz czasy?Zamieszczone przez icemaster
Sporo w tym wszystkim zależy od światła zastanego oraz oczywiście od pogody. Ostatnio miałem świetne warunki i przy 1/30 i przesłonie 5,6 miałem doświetlenie na cały kościół (fakt to nie był duży kościół, ale okna miał ogromne).
Pozdrawiam Arek
7D|G12|Nikkormat FT3|N70-210/4|N50/2|N28/3,5|C100/2,8|Metz 58AF2|C17-40/4L||C70-200/4L|+reszta
moj byl duzy i bez okien...tylko witraze i lampy
[ Dodano: Nie Maj 15, 2005 8:34 pm ]
ale dalem dupy z tymi czasami.......
Bo pewnie stosujesz priorytet przysłony A lub pełny automat P.Przełącz na M ustaw czas na 1/30 lub 1/45 i przysłonę 5,6 lub mniejszą (ale uwaga na głębię ostrości) i można focić powinno być dobrze.Chyba,że kościół faktycznie jest ciemny (bywają takie) i przy pomony lampy nie doświetlisz teł.Zamieszczone przez icemaster
To chyba tylko u mnie mam spokoj, Kosciol zwykle ciemny bardzo ale na Komunie mamy kamerzystow i oni sciagaja cale oswietlenie wlasne tak ze jest cudownie widno
Czyli ogolnie z tego co widze to czas 1/30 i przeslona 5,6 i powinno byc dobrze?
hehe a moglem dac czas np. 1/10, wydobylbym tlo i lampa zamrozil 1 plan.......ale ze mnie lama (1 raz w kosciele)
No to tak jest jak ktos idzie 1 raz do KosciolaZamieszczone przez icemaster
![]()
A tak powazniej to czlowiek uczy sie na bledach i nastepnym razem bedziesz madrzejszy, zreszta ja tez![]()
Najlepsze rozwiązanie to tryb manualny i błysk na drugą migawkę.
Skontaktuj się z nami