Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Domyślnie Raw + JPEG w d300s

Witam,
    mam pytanie odnośnie zapisu RAW + JPEG.
    Na karcie SD zapisuje raw'y (karta podstawowa), a na CF jpeg'i, jako kopia zapasowa.
    I tu pytanie:
    Jakiej wielkości są te jpeg'i, chodzi mi o wielkość i jakość - czy jest to large fine czy small basic itd...
    oraz czy gdzieś to można zmienić?
    Body: d300s
    Ostatnio edytowane przez prz3mo ; 08-02-2011 o 10:05 Powód: zmiana nazwy tematu
    cyfrowo i analogowo

Domyślnie

Przytrzymujesz przycisk QUAL i kręcisz kulkami, albo w meni fotografowania (nie jest to podpucha?).
    D300s/A MB-D10/T17-50 2.8/N35 1.8/S50 2.8 MACRO/N80-200 2.8/SB 28/S 530ST i to musi wystarczyć

Domyślnie

to wiem, tylko jak ustawie raw + jpeg, to czy mogę jakość ustawić rodzaj tych jpeg'ów?
    czy jest to z góry już zaprogramowana któraś z wielkości i nie da się jej zmienić?
    nie mogę tego nigdzie znaleźć
    cyfrowo i analogowo

Domyślnie

na wyswietlaczu u góry masz RAW JPG i powinno pisać jaka jakość jpg, jakość tyczy sie do jpg bo raw nie ma takiej opcji- jedzie na maxa
    Uczę się... Dobry sprzęt, kijowe umiejętności

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez saper Zobacz posta
    to wiem, tylko jak ustawie raw + jpeg, to czy mogę jakość ustawić rodzaj tych jpeg'ów?
    czy jest to z góry już zaprogramowana któraś z wielkości i nie da się jej zmienić?
    nie mogę tego nigdzie znaleźć
    Instrukcja strona 71. (Boże, widzisz i nie grzmisz.)

Domyślnie

W D300 jak miałem można było wybierać pośród jakości JPGa przy zapisie razem z RAWem, ale w D80 chyba jak miałem był tylko RAW+JPG small.

Ale napewno D300(s) pokazuje na górze jakiego dżejpega zapisuje.

Domyślnie

chciałem tylko zwrócić uwagę, że przedstawione powyżej rozwiązanie jest generalnie nielogiczne. zdecydowanie lepiej brzmi konfiguracja z większą i szybszą kartą CF do zapisu RAW i SD do zapisu jpg. generalnie w związku z tym, że jpg fine w maksymalnym rozmiarze ważą mniej więcej połowę rawa wystarcza konfiguracja z kartą SD w rozmiarze połowy CF.
    w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...

Domyślnie

dzięki za odpowiedzi,
    chciałem zrobić tak, aby rawy zapisywane były na SD, mam ich 3 szt, które były by zmieniane po zapełnieniu, a na 1 CF zapisywać kopię zapasową w jpeg z suma sumarum tych 3 SD
    ponieważ nie mam jeszcze CF, chciałem się dowiedzieć, czy można zmienić rozmiar jpeg przy jednoczesnym zapisie RAW + jpeg na dwie różne karty?
    cyfrowo i analogowo

Domyślnie

według moich ustaleń rozmiar zdjęcia w jpg przy zapisie z raw pozostaje stały. można zmieniać jakość a co za tym idzie wielkość pliku.
    w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...

Domyślnie

O to mi chodziło
    dzięki bardzo
    cyfrowo i analogowo

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów