Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Karta graficzna ... jaka?

Nastepne pytanie z serii co kupic
    Do tej pory uzywalem Matroxa G550, ale nowy komp nie ma AGP a PCI-E wiec tez musze kupic karte graficzna do PhotoPsa i CADa. Od razu uprzedze, ze gry i 3D mnie nie interesuje. 100x bardziej od szybkosci zalezy mi na jakosci obrazu. Mam chwilowo ATI X300 i powiem tak ... tragedia, nieostre jak cholera.
    Wiec co kupic? Z finansami tez nie przesadzajcie.
    Jak nie znajde nic za ludzkie pieniadze (do 800 zl) to kupie G550 na PCI-E.

Domyślnie

Co znaczy, że nie ostre?
    W kartach ewoluowałem od S3 Virge DX 4MB PCI do GF FX 5700 256MB 128bit AGP 8X i jakoś nigdy nie zauważyłem, żeby któraś pokazywała mi nieostry obraz... No chyba, że to wina monitora..?
    D50|17-50|3x540EZ
    www.boguslawkrysztofiak.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez odie83 Zobacz posta
    Co znaczy, że nie ostre?
    W kartach ewoluowałem od S3 Virge DX 4MB PCI do GF FX 5700 256MB 128bit AGP 8X i jakoś nigdy nie zauważyłem, żeby któraś pokazywała mi nieostry obraz... No chyba, że to wina monitora..?
    Odie, jak zobaczysz kiedyś obraz w Cadzie na matroxie a na nVidii na tym samym monitorze to zrozumiesz. Teść (architekt) mocno ubolewa nad zmianą slotu karty z AGP na PCI-E. Ostre, wyraźne i STABILNE kreski w cadzie stają sie rozmyte przy nVidii jaką teraz chwilowo posiada (jak zbierze wiecej kaski to sobie zmienia znów na matroxa).

Pozdrawiam
    Erie
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Zgadzam się z Erie. Kiedyś dużo pracowałem na programach CAD-owskich i faktycznie - prosta potrafi nie być prostą na słabszych kartach.
    Sony Alfa 65 Coolpix 4200 + Tachimetr Nikon NPL352

Domyślnie

Obecnie mam Nec'a FE791 (CRT) a docelowo bedzie Nec 1990Sxi (LCD).

Na jakosc obrazu nie wplywa tylko chipset karty czy monitor ale obwody wyjsciowe samej karty rowniez.
    Mozna miec super karte do CADa 2D na GeForce 2 MX i gow...na na ATI ilestam.

Moze cos na ATI FireGL albo na nVidii Quatro ktos uzywa w Cadzie i PSie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    Odie, jak zobaczysz kiedyś obraz w Cadzie na matroxie a na nVidii na tym samym monitorze to zrozumiesz. Teść (architekt) mocno ubolewa nad zmianą slotu karty z AGP na PCI-E. Ostre, wyraźne i STABILNE kreski w cadzie stają sie rozmyte przy nVidii jaką teraz chwilowo posiada (jak zbierze wiecej kaski to sobie zmienia znów na matroxa).

Pozdrawiam
    Erie
    Działam trochę w programach z tej branży, a CADzie też... W szkole mamy kilka kompów z NVidia Quadro i nie widzę różnicy z moją FX 5700... Z tego co mi wiadomo to ważny jest monitor i dla zastosowań typowo inżynierskich jest marka STEP...

Edit
    poza tym w szkole mam w tej samej sali porównanie Quadro z FX 5600 i też nie ma widocznej różnicy to chyba jestem ślepy ;p
    Ostatnio edytowane przez odie83 ; 16-01-2007 o 21:18
    D50|17-50|3x540EZ
    www.boguslawkrysztofiak.pl

Domyślnie

Odie moze te nvidie jakie tam są mają super przetworniki DA albo co - nie wiem. Wiem co widziałem u teścia, wiem co sam widzę u siebie teraz (tez mam cholernę nvidię jako kartę zastępczą bo kasy brak na matroxa na PCI-E). Ogólnie może to jest zboczenia - jak ktoś na martoxie popracował to mu żadna nie pasi .

pozdrawiam
    Erie

Domyślnie

nVidia nVidii nierówna. Jakiś czas temu widziałem porównanie dwóch kart na GPU nVidii 7600. Karty pochodziły od dwóch różnych producentów i znacząco różniły się jakością obrazu, zarówno pod względem ostrości, jak i odwzorowania kolorów. Fakt, że do porównania użyto monitora CRT i niewykluczone, że po podłączeniu do LCD przez DVI-D jakość obrazu z obu kart byłaby porównywalna. Aktualnie używam Matroxa P-650 na PCI-Ex, wcześniej miałem nVidię Quadro i nie powiem, żebym zauważył jakąś różnicę przy przesiadce. W kwestii jakości sygnału generowanego przez Matroxy, to zdania są mocno podzielone. Jedni mówią, że bije na głowę nVidie i Radeony, inni, zwłaszcza ci, co pamiętają pierwsze horendalnie wówczas drogie Matroxy Millenium, twierdzą, że od tamtych czasów Matrox mocno spuścił z tonu.

Domyślnie

G550 na PCI-E kosztuje 450 PLN, P650 PCI-E czyli zubożoną Parhelię mozna miec za ~650-750 (rozpiętość dość duża) - moze w to iść. Moim zdaniem nie powinienes raczej iść w nVidię bo jakośc obrazu będzie jescze słabsza niż w ATI (tak wynika przynajmniej z moich doświadczeń z nVidią ). Poza tym jakie monitory masz? CRT czy LCD (pewnie CRT skoro Photoshop, ale... nigdy nie wiadomo)?

Pozdrawiam
    Erie
    Ostatnio edytowane przez Erie ; 16-01-2007 o 18:32 Powód: pomyłka w cenie :(

Uprawnienia umieszczania postów