Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Domyślnie

Mnie razi, ale ja zasady perspektywy miałem młotkiem wbijane do łba i wiem, że jeżeli te wieże są w przekroju okręgami i stoją prosto, to ich szczyty powinny być elipsami równoległymi do horyzontu przy perspektywie dwuzbiegowej. Z tym że tak często na wielu zdjęciach widuje się rozsypaną perspektywę, że nie robiłbym z tego wielkich mecyji.
    Aby je poprawić trza w Szopie: po wyprostowaniu całego zdjęcia zaznaczyć każdą z osobna z grubsza z tłem, na nową warstwę, wyprostować Transformem (każdą osobno), dopracować ich wtopienie w tło.
    I'm one of those bad things that happen to good people

Domyślnie

Hmmm, a mnie na obu fakultetach wbijali do głowy coś zupełnie innego, a zwłaszcza że aksonometria to nei perspektywa, aksonometria to rzut... No ale widać na architekturze nie wiedzą czego uczą.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Hmmm, a mnie na obu fakultetach wbijali do głowy coś zupełnie innego, a zwłaszcza że aksonometria to nei perspektywa, aksonometria to rzut... No ale widać na architekturze nie wiedzą czego uczą.
    A mnie najbardziej odpowiada perspektywa powietrzna, bo obiektywom kiepsko wychodzi jej zniekształcenie.

Domyślnie

PO drugie - jak już mówiłem, pewne rzeczy da się ominąć bardzo prosto, załączając cały EXIF - mianowicie beczkę, jako stosunkowo widoczną i dożartą wadę. Ale od tego musi być cały EXIF, w którym jest informacja o szkle - a w tym zdjęćiu tego nie ma. Na pełnym obrazku zobaczysz jak pewne beczkowate zniekształcenia znikają pod LRem.

...
    Hm, ja pod CS5 wyraznie widze, ze zdjecie robione jest D80 z sigmą 10-20. Odpalilem nawet Lens correction, gdzie udalo mi sie znalezc rzeczony obiektyw.
    Ale o ile w kwestii korekty pionu jeden suwaczek znakomicie załatwia sprawę, o tyle w kwestii korekty zniekształcen obiektywu - CS5 nie zadziałal.
    Czyzby LR był tu lepszy ?
    I'm not always right, but I'm never wrong...

Domyślnie

No pacz pan, a mnie na architekturze wbijali do łba, że perspektywa to też rzut - środkowy, w odróżnieniu od rzutu równoległego stosowanego w aksonometrii. Ale pewnie na warszawskiej Polibudzie pracują jacyś fantaści. Choć to akurat były za moich czasów rzeczy, które trzeba było wiedzieć aby się tam w ogóle dostać.
    I jeszcze se ubzdurali rozróżnianie perspektywy na dwu- i trój-zbiegową, a prostowanie zbiegów na zdjęciach to nic innego jak ciągnięcie drugiej do postaci pierwszej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lechupe Zobacz posta
    Czyzby LR był tu lepszy ?
    Lechu, nowszy, to pewnie i lepszy! A co do Exifa, to z kolei LR mi nie zobaczył informacji o szkle... TO znaczy pokazał zakres ogniskowych, ale samodzielnie nie znalazł profilu Sigmy. Domyślam się, że 10-20 to właśnie ten obiektyw, ale LR tego nie odczytuje porządnie.

Myślę, że to kwestia ustawień przy eksporcie - exif się jakoś wyeksportował, ale tego eksportu (który ja z kolei wciągnąłem do LRa) LR nie widzi. Inaczej nie mogę sobie tego wytłumaczyć.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Ok, ale czy profil tej sigmy da sie ustawic w LRze recznie (ew mozna wpisac te sigme do exifu) ?

A jezeli tak, to czy mozesz pokazac dzialanie automatycznej korekty w LR ?
    Bo jak powiedzialem PS wprawdzie profil odczytal ale w kwestii korekty g...zrobił.
    I'm not always right, but I'm never wrong...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez freefly Zobacz posta

Jeśli moje odpowiedzi Ci się nie podobają, to trudno.
    Taka odpowiedz to ja rozumiem. Bardzo ladnie poradziles sobie z tym znieksztalceniem.
    Moglbys napisac co i jak.

Dziekuje.

Domyślnie

Skoro w końcu po weekendzie odpaliłem Szopa, to wg. mnie prosto będzie mniej więcej tak:

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów