Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Domyślnie Kalibracja drukarki

Witam
    Posiadam Epsona 1400 w niedalekiej przyszłości chce wymienić go na 2880. Często eksperymentuje z niefirmowymi papierami i tuszem. Co polecicie do kalibracji wydruków?

Na oku mam:
    Spyder3Print SR
    ColorMunki Photo

Używał ktoś tych urządzeń?
    Szczególnie zależy mi na dobrych rezultatach przy czarno - białych wydrukach

Co polecicie w kwocie <2000zł?

Domyślnie

Nie kalibracji a profilowania.

Cytat Zamieszczone przez stefan estrada Zobacz posta
    Na oku mam:
    ColorMunki Photo
    I słusznie.

Szczególnie zależy mi na dobrych rezultatach przy czarno - białych wydrukach
    Nierealne jeśli drukarka ma jeden czarny. Przy 2880 będzie inna klasa.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    I słusznie.
    a co więcej dał by i1pro?
    w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siona Zobacz posta
    a co więcej dał by i1pro?
    Więcej próbek, możliwość użycia bardziej zaawansowanego oprogramowania.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 05-02-2011 o 22:11
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Więcej próbek, bardziej zaawansowane oprogramowanie.
    pomijając oprogramowanie ?

mamy w zanadrzu argylla ...
    w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siona Zobacz posta
    pomijając oprogramowanie ?
    Właśnie oprogramowanie jest największym ograniczeniem ColorMunki. Co do Argylla, nie próbowałem profilować drukarek. Proszę też pamiętać o jeszcze jednym ograniczeniu ColorMunki, mianowicie brak jakichkolwiek prowadnic. Przez to próbki muszą być duże, ok 2x2cm, co skutecznie ogranicza ich ilość możliwą do zeskanowania ręcznie.

Domyślnie

Właśnie oprogramowanie jest największym ograniczeniem ColorMunki. Co do Argylla, nie próbowałem profilować drukarek. Proszę też pamiętać o jeszcze jednym ograniczeniu ColorMunki, mianowicie brak jakichkolwiek prowadnic. Przez to próbki muszą być duże, ok 2x2cm, co skutecznie ogranicza ich ilość możliwą do zeskanowania ręcznie.
    ale profil zrobi dobry?
    czy to zabawka jak spyder tyle że trochę lepsza?

trochę śmiesznie wygląda sam proces zbierania próbek [ klikaj ] i się zastanawiam czy to nie będzie hajs wyrzucony w błoto..

z drugiej strony jak patrzę na wydruk [nawet kolorowy] na oryginalnych profilach icc ze strony ilforda - to chyba każde rozwiązanie będzie lepsze

Domyślnie

się zastanawiam czy to nie będzie hajs wyrzucony w błoto..
    Sam czujnik jest znakomity. Z mojej praktyki wynika że lepszy niż ten w I1 Pro. Problem jednak właśnie w zbieraniu próbek. 2x50 da się wczytać, ale nie wyobrażam sobie więcej. Firmowy profiler ColorMunki liczy profile bardzo ciekawym algorytmem, dzięki czemu z tych 2x50 próbek wychodzą profile naprawdę przyzwoitej jakości, przy czym w razie nie spełniania wymagań, nie ma żadnej możliwości rozbudowy.

Domyślnie

Mam pytanie:
    korzystał ktoś z kalibracji drukarki ColorMunki? Czy to działa w ogóle? Profil na podstawie 50 pól? Jestem za tym, że każdemu według potrzeb, ale najgorszemu wrogowi nie zrobiłabym profilu drukarki z 50 pól. Choć może to kwestia tego, że nie mam tak strasznych wrogów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez halokolor Zobacz posta
    korzystał ktoś z kalibracji drukarki ColorMunki? Czy to działa w ogóle? Profil na podstawie 50 pól? Jestem za tym, że każdemu według potrzeb, ale najgorszemu wrogowi nie zrobiłabym profilu drukarki z 50 pól. Choć może to kwestia tego, że nie mam tak strasznych wrogów
    Oczywiście klasa amatorska, ale działa i to nawet nieźle. Algorytm jest ciekawy, bo oblicza drugi target na podstawie pomiarów pierwszego.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów