nie wchodzi do czytnika, sprzedawca i opakowanie twierdzą że adapter to CF typ II
dodatkowo sprzedawca twierdzi że CF typ I jest przestarzałe i żadko spotykane ot co!
ten z twojego linka tez pisze type II
Szukaj
nie wchodzi do czytnika, sprzedawca i opakowanie twierdzą że adapter to CF typ II
dodatkowo sprzedawca twierdzi że CF typ I jest przestarzałe i żadko spotykane ot co!
ten z twojego linka tez pisze type II
Uczę się... Dobry sprzęt, kijowe umiejętności
dla mnie to jedna wielka sciema ;/
D700 ma niby typ I,
typ II jest 1-2 mm grubszy niż typ I,
no wlasnie, na normalnych kartach nie psize typ I czy II na aukcji tak samo nie pisalo, jak zwykly czlowiek ma wiedziec ze jest kilka rodzaji kart?
SD tez jest kilka... ale wszystkie pasuja do wszystkiego ;/
paparazzi89, wejdź na strone z linka i powiększ sobie to małe zdjecie przejściówki CR-7100. Pisze jak byk: TYPE I![]()
D300, D700, Z8.
Jakoś mnie to nie przekonuje... Trzeba być wyjątkowym pechowcem żeby zgiąć piny w gnieździe aparatu... Nie wiem jak w waszych egzemplarzach ale w moim jest to spasowane idealnie i karta wchodzi jak gorący nóż w masło...
no, ale 7000 jest typ 2
a ja na to popatrzylem
Bo nie da się jej do końca włożyć odwrotnie. W moim przypadku prawdopodobnie było tak, że najpierw próbowałem ją włożyć odwrotnie, a kiedy sie nie dało (bez użycia siły), to przekręciłem ją i próbowałem włożyć normalnie. Niestety było już za późno: te dwa dłuższe piny (1 i 17) już się trochę wygięły, więc dopchnięcie karty tylko je przygięło bardziej - dobrze, że nie spowodowały zwarcia, bo płyta główna aparatu byłaby do wymiany. Wyjąłem kartę i stwierdziłem, że aparat w takim stanie pracuje poprawnie - tyle, że bez karty. Wymiana gniazda w aparacie (łącznie z gumami - bo się inaczej nie da) kosztowała mnie w serwisie ok. 400 - 500 zł. (dokładnie nie pamiętam a nie chce mi się szukać).
Teraz na zimne dmucham ale nie mam nic przeciwko żeby w moim D700 mogła też działać karta SD - żebym mógł wybierać: SD albo CF. Tyle, że nie chciałbym wyjmować z aparatu całego pośrednika przy wymianie karty SD.
Pzdr.
Ostatnio edytowane przez wasilewk ; 06-02-2011 o 09:57
D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900
Zastanawia mnie jedno... Jak ktoś kto używa WŁASNEGO sprzętu może włożyć kartę nie tak jak trzeba? Owszem ktoś kto pierwszy raz trzyma aparat w ręce może taką głupotę zrobić, ale właściciel? no bez jaj...
W normalnych warunkach - to nie, ale w warunkach plenerowych a jeszcze jak ciemnawo, jak aparat trzymany 'odwrotnie', bo na szybko - w sumie (jak widać po przykładach) może się zdarzyć. Akurat w moim przypadku, to nie jestem pewien: czy odwrotnie próbowałem wetknąć czy raczej krzywo (bo te metalowe prowadnice są za luźne). Nawet teraz (po tylu nerwach) przy wkładaniu tej karty mam lekkiego stracha - szkoda, że nie ma jakiegoś przycisku odcinającego całkowicie* zasilanie na chwilę włożenia karty.
Pzdr.
P.S.
* - wiadomo, że napięcie ok 300V zostaje na kondensatorze lampy (do podtrzymania choćby zegara), nawet po wyjęciu akumulatora, więc taki przycisk niech by chociaż odcinał zasilanie do gniazda CF.
Ostatnio edytowane przez wasilewk ; 06-02-2011 o 10:27
D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900
D700 ma obsługę tylko typu I, nie na niby...
Obecnie właściwie wszystkie karty CF są typu I, nie widziałem w ostatnich 5 latach niczego co byłoby typu II, ponieważ były to karty któe zawierały w sobie miniaturowy dysk twardy 1" i konstrukcyjnie musiały być grubsze.
Co do SD: wszystkie pasują do wszystkiego, ale jak włożysz SDHC do gniazda SD, to sprzęt nie ruszy...
Skontaktuj się z nami