Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Domyślnie Interpretacja histogramu.

No właśnie. Często jest przywoływany, że musi być poprawny czy jakiś tam, że dzieki niemu poznać można wiele rzeczy. Ciągle ktoś pisze o nim.
    Jesli można - to bardzo prosze o linki/opisy/porady jak stosować histogram, co mi on daje, jakie informacje(i w jaki sposób) moge z niego odczytać...

Sam zauwazyłem, że im pełniejszy histogram, tym lepiej (żeby cała oś X posiadała wartości Y, żeby nie było nigdzie 0).
    Ale mam wrażenie, że to chyba nie wszystko.
    D7100 + N18-70 f3.5-5.6 + N50 f1.8 + N55-200VR + Metz48AF1

Domyślnie

Dobrze, jesli na koncach (doslownie) skali nie ma pojedynczych, wysokich szpilek (ewidentne przepaly i zaczernienia).

Sa to jednak okropne uogolnienia, poniewaz wiele zalezy od oczekiwanych efektow.

Najintensywniejsze kolory uzyskamy w dosc rozleglej okolicy srodka skali (czyli najdalej od bieli i czerni), jednak najmniejsze szumy w efekcie finalnym, blizej jasnego konca wykresu (obnizenie jasnosci zmniejszy szum oryginalu, dodajac jednoczesnie szum "kwantyzacji" poniekad, natomiast rozjasnianie dodaje obydwu).

Ogolnie to dosc rozlegle zagadnienie i trudno znalezc jednoznacznie najlepszy model.
    Wazne, aby posiadac juz w pliku zrodlowym szeroki zakres bitowy przestrzeni tonalnej i uzywac go w trakcie obrobki.
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

Kilka slow mozesz znalezc tutaj: http://wwww.nikonklub.pl/poradnik2.htm

Domyślnie

Ciekawa lektura, nie powiem pozdrawiam

Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Uprawnienia umieszczania postów