Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Włocławek/Poznań

Domyślnie Tokina 100-300/4

W zwiazku z tym ze moje pytanie innym wątku nie doczekało sie odpowiedzi zakładam nowy a wiec chciałbym wymienić nikkora 70-300 na vr na obiektyw ( rowniez zoom, nie chce stalek) ktory bedzie jasniejszy i ostrzejszy na 300 mm - myslalem o sigmie 100-300 ale no coz jak na moj budzet jest troche droga za to tokina "jest taka akurat" . jestem swiadom że jest to szkło na srubokręt ale żeby jkieś wolne było to raczej nie sądze, poczytałem troche tematów ale w sumie nigdzie nie było porównań do sigmy - czasem ludzie narzekają ze na 300 trzeba przymknac do 5.6 zeby bylo naprawde ostro - jak z tym jest ? Jezeli ktoś kiedys posiadał takie szkiełko to poprosze o informacje
    A700, Sigma 100-300/4, MTO , troche CZJ
    Jednak (S)tara miłość nie rdzewieje

Domyślnie

Czy z wypowiedzi Kolegi dobrze wnioskuje, że N70-300 AF-S VR jest nie ostry na 5.6/300mm ? Niech tylko przeczytają to użytkownicy tego szkła..heh Ja tego nie rozumiem, co kolega uzyska kupując s100-300/4? zakres się nie zmienia, jakość również, a przy robieniu z ręki przy jakimś świetle masz czas rzędu 1/50 na nikkorze na 5.6 (on vr) i uzyskujesz ostre zdjęcie, natomiast przy sigmie przy takim samym oświetleniu uzyskasz 1/100 na f4 i jest bardzo duże prawdopodobieństwo ze zrobisz poruszony kadr... więc jaki sens w tym zakupie jest? no oprócz trochę lepszego rozmycia tła..zawsze jedna przedziałka więcej..i chyba tyle

Jeżeli robisz tylko ze statywu to to można zrozumieć ten zakup, choć msz lepiej dozbierać i poczekać na jakieś inne szkło, bo przecież teraz producenci co rusz wymyślają to nowe szkła i body

Domyślnie

Ja powiem tak Bo widzę że kolega szuka również obiektywu 100-300 F4. Ja przemyślałem taką decyzję 2 razy zanim sprzedałem swój 70-300 VR i powiem szczerze że byłem z niego bardzo zadowolony.

Poniżej masz kilka fot jakim mi się udało nim zrobić i to wszystko na przysłonie F5,6 z czasami góra 640 - 800 , 1000 - 1200

No chyba że kupujesz 100-300 f4 dla szpanu :P Bo wielkości to mu trzeba pogratulować
    Zapraszam wszystkich do odwiedzania !
    www.fotomediasport.pl | www.rafalrusek.pl | www.PRESSFOCUS.pl
    POLUB NASZ PROFIL NA FB ------> FOTOMEDIASPORT

Domyślnie

To chyba nie jest tajemnicą, że Sigma 100-300 i Tokina 100-300 dla 300 mm sa ostrzejsze od Nikkora. Poza tym światło f/4 daje szansę na 2x krótszy czas migawki, a więc "zamrożenie" dwa razy szybszego ruchu. użycie monopodu jeszcze poprawi sytuację. Uważam, że to dobry ruch zamiana 70-300VR na 100-300
    Nikoniarz-majsterkowicz

Ostatnio edytowane przez rusio18 ; 04-02-2011 o 17:21

Gaduła Awatar NBA
    Miasto
    Jarocin, Wielkopolska

Domyślnie

To jeden i ten sam model... tylko używki z lekka spracowane... mam i polecam. Poza odpadającą farbą i lekko niepomyślanym pierścieniem zooma - rozkłada nikkora 70-300 na łopatki pod każdym względem.

Domyślnie

No tak tylko są z DG a drugie bez DG i jakieś wersje IF - trudno z czaić

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Włocławek/Poznań

Domyślnie

Bron Boże dla szpanu - krótkie czasy a dla mnie wazne ( zdjecia samolotów) a poza tym mam niezly monopod wiec za stabilizacja raczej nie zatesknie. 70-300 vr na 300 mm moze nei jest nieostry ale nazwalbym go srednim - dopiero kolo 7.1 jest naprawde dobrze a F4 Af7.1 to troooche jest
    A700, Sigma 100-300/4, MTO , troche CZJ
    Jednak (S)tara miłość nie rdzewieje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez NBA Zobacz posta
    To jeden i ten sam model... tylko używki z lekka spracowane... mam i polecam. Poza odpadającą farbą i lekko niepomyślanym pierścieniem zooma - rozkłada nikkora 70-300 na łopatki pod każdym względem.

Aby na pewno są wszystkie takie same ??

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rusio18 Zobacz posta
    Aby na pewno są wszystkie takie same ??
    To jest tak samo pewne jak to, ze pierwsi byli ludzie z Nasa na księżycu....(lub po prostu wcisnęli dobry film, ale tego się nigdy nie dowiesz, więc potwierdzam, iż wszystkie z tych 4 szkieł są takie same ( z punktu widzenia oznaczeń na szkle)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów