Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Domyślnie 50mm + konwerter

Witam,
    Tak się zastanawiam, czy można używać np 50mm nikkora 1,4 z jakimś telekonwerterem. Dajmy na to tc-14eII. Przy takim połączeniu mielibyśmy zacny zestaw do portretów (70mm/2 ?) Co Wy na to? Czy wyobraźnia trochę mnie poniosła? Bo gdzieś kiedyś słyszałem, że nie wolno używać tc z takimi małymi ogniskowymi, ale gdzie i od kogo to usłyszałem - nie mam zielonego pojęcia :P

Domyślnie

Za taką samą cenę kupisz 85/1.8 i masz znacznie "zacniejszy" zestaw do portretów. Telekonwertery przeznaczone są do współpracy z obiektywami długoogniskowymi, Nikon nawet nie wymienia 50-tek na liście obiektywów kompatybilnych z TC.

Domyślnie

nie ma szans, bo przednia soczewka konwertera wchodzi gleboko w bagnet szkla.
    W teorii, na manualu i bliskich odleglosciach (gdy tyla soczewka 50/1.4 jest gleboko w tubusie szkla) mozna by używac, ale czy jest sens?

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Kiedys dla zabawy podlaczylem AF-S 50/1.4 G do TC Kenko 1.5 i dzialal (nawet AF), ale zgadzam sie z przedmowcami, ze sensu w tym niewiele.

Domyślnie

Mi zdazylo sie podlaczyc pod kenko x1,5 sigme 10-20, nikona 18-70 oraz 50/1.8d. Z czystej ciekawosci oczywiscie. Dzialaly wszystkie.
    Jesli mam byc szczery, to pomysl nieoryginalny, bo ktos z forum juz tak robi. Efekty sa dobre.
    Natomiast ma to sens, jesli jest tc i obiektyw, a kasy brak na 85mm. Tak chyba lepiej niz kropowac na kompie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez markB Zobacz posta
    Nikon nawet nie wymienia 50-tek na liście obiektywów kompatybilnych z TC.
    Nieprawda. Dawno temu, w czasach prawdziwej manualnej optyki Nikon ze stoickim spokojem informował, że TC-14A i TC-201 mogą spokojnie być łączone z takimi cudami jak 6/2,8, 8/2,8, 15/5,6, 15/3.5 i wszystko dłuższe.
    Tylko: PO JAKĄ CHOLERĘ?
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

Proszę czytać ze zrozumieniem. Pisałem o sytuacji obecnej, a nie co było DAWNO TEMU. Oficjalna tabelka Nikona jest do ściągnięcia z Nikon USA lub Europe i wygląda tak:
    http://www.nikonsupport.eu/europe/Ma...lity-EN_01.pdf
    lub tak:
    http://www.nikonusa.com/en_INC/IMG/A...omp_chart.html

Domyślnie

Marek, ja wiem. Rzecz w tym, że obecne TC-E są tylko od szkieł od 300 w górę, a kiedyś cała szklarnia mogła być konwerterowana x1,4 lub x2,0.
    Osobiście też uważam, że 180/2,8ED to najkrótszy obiektyw, jaki warto wydłużać.
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

Ja generalnie nie wiem jaki to miało by mieć sens... nawet gdyby to działało i z TC2.0 dało by się zrobić 100/2.8 to samo takie szkło kosztuje praktycznie mniej niż sam konwerter... a jakość też nie będzie taka jak z 85/1.4 czy 105/2
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Docelowo konwerter ma być użyty pod teleobiektyw i w moim przypadku jest konieczny. Stąd zapytanie czy da się też pod 50mm podpiąć. Oczywiste jest, że lepiej kupić chociażby 85mm/1,8.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów