Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie nikkor 105/2,8 macro

czy nikkor 105mm 2,8 macro do portretu to dobry pomysł? pod FX

Domyślnie

też się nad tym zastanawiałem ,ale w praktyce nie podoba mi się że nie ma stałego światła 2.8 ... ( poczytaj testy )

z drugiej strony jakiś obiektyw makro i portretówka u mnie wyląduje prędzej czy później, dlaczego nie 105.... taniej niż af-s 85mm 1.4 , a załatwia dwie sprawy na początek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darkmajin Zobacz posta
    też się nad tym zastanawiałem ,ale w praktyce nie podoba mi się że nie ma stałego światła 2.8 ... ( poczytaj testy )

z drugiej strony jakiś obiektyw makro i portretówka u mnie wyląduje prędzej czy później, dlaczego nie 105.... taniej niż af-s 85mm 1.4 , a załatwia dwie sprawy na początek
    DAŁES SIE ZROBIC W JAJO , BO TO SZKŁO MA 2,8 !!!! a na primaaprilis kursywa w teście to napisali...
    D4s/D3s/D800/S35 1,4HSM /N50mm 1,8G/N85 1,8G/N 70-200mm 2,8 VRII/S8mm f3,5/Sb910/Sb910/YN560

Domyślnie

Każda ocena pewno będzie subiektywna. Paniom w wieku balzakowskim na pewno się nie spodoba, tu będziesz musiał pobawić się edycją (rozmycie gaussowskie). Z moich doświadczeń (uogólnienie) wynika, że w domu w dobrym oświetleniu studyjnym to raczej nie za bardzo: za ostro i za szczegółowo (pory skóry przyciągają uwagę), dystans nie ten na DX, na FX już lepiej. Natomiast w plenerze, przy pochmurnym niebie - portretówka miodzio! Ogólnie bym nie przekreślał zastosowań 105/2,8 VR makro do celów portretowych. Długo myślałem, że jako uniwersalne szkło na ten dystans wystarczy. Po zakupie 80-200/2,8 VRII to jednak on przejął portretowanie. Oczywiście to nie DC, ale dobre i to...
    Ostatnio edytowane przez Nikonamający_na_7 ; 02-02-2011 o 10:14
    70F,D70s,D700,P7000,D7100, szklarnia N z gwintem na filtry 77 i inne graty (w tym m.in. SB700)

Domyślnie

Darkmajin, wartość pzrysłony spada przecież przy małych dystansach, właśnie w makro, co jest oczywistą cechą takich obiektywów (prawa optyki). Przy większych odległościach jest 2,8.
    70F,D70s,D700,P7000,D7100, szklarnia N z gwintem na filtry 77 i inne graty (w tym m.in. SB700)

Domyślnie

poniżej 3m już niema f2.8 ,ale fakt nie wiem jak daleko trzeba stać ze FX 105 żeby robić ciasny portret bo o taki mi chodzi.

Domyślnie

"•zmienna wartość maksymalnego otworu względnego w zależności od odległości od fotografowanego obiektu,"
    PISANE KURSYWĄ , A NA PIERWSZEJ STRONIE TEKST...
    "UWAGA!!! Wszystkie teksty pisane kursywą w tym teście są związane z datą jego publikacji, czyli pierwszym kwietnia. Jak widać już w pierwszych komentarzach Czytelnicy wychwycili nasz Prima Aprilisowy żart, zatem serdecznie dziękujemy tym, którzy uważnie czytają nasze testy. W ramach nagrody zapraszamy do kolejnej promocji dla Czytelników Optyczne.pl "
    D4s/D3s/D800/S35 1,4HSM /N50mm 1,8G/N85 1,8G/N 70-200mm 2,8 VRII/S8mm f3,5/Sb910/Sb910/YN560

Domyślnie

heh mylisz się kolego przy 1:1 masz f/4.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darkmajin Zobacz posta
    heh mylisz się kolego przy 1:1 masz f/4.8
    Kto przy 1:1 robi na pełnym otworze. Mam ten obiektyw i D 700. Dla mnie bąba.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wildpicture Zobacz posta
    Kto przy 1:1 robi na pełnym otworze. Mam ten obiektyw i D 700. Dla mnie bąba.
    Nie da się ukryć, będziesz miał bąbę z ortografii.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów