Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Mini studio do domu (zestaw)

Cześć, planuję organizację studia do domu, jakieś aukcje i takie tam zdjęcia "kolekcji".
    Planuje połączyć SB600 z SB24. Potrzebuję do tego jakiś tanich sprawdzonych statywów i softboxy. Oczywiście wyzwalacz Phottixa (który będzie lepszy dla mnie?).

Oczywiście SB24 nie da się, a raczej nie powinno podczepiać na sanki w cyfrowym Nikonie... Czy w trybie manualnym będą ładnie współgrać z Phottixem?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gigi Zobacz posta
    Oczywiście SB24 nie da się, a raczej nie powinno podczepiać na sanki w cyfrowym Nikonie...
    Ale skąd taki pomysł? Oczywiście, że sie da, absolutnie niczym to nie grozi. TTLu i przekazywania parametrów z body nie będziesz miał i to tyle. Można pracować w trybie lampy A oraz oczywiście M.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Kiedyś czytałem, że używanie starej lampy na nowym aparacie może spowodować jakieś zwarcie (widocznie coś pokiełbasiłem, albo pisał to znawca :P).

Domyślnie

Tu chodzi o stare lampy od "niezależnych" producentów, zwykle ZSRR lub NRD. SB24 spokojnie da się użyć na automacie i manualu; mam tę lampę i pstrykałem na różnych cyfrowych puszkach, tylko więcej zachodu przy ustawianiu ekspozycji i siły lampy.

Domyślnie

Może mi ktoś napisać jak wygląda praca z Phottix Tetra. Czy jeśli mam lampy błyskowe, a nie światło stałe, w softboxach. Aparat nie "widzi" światła więc automatyka dobiera czas za długi, czy jak jest podpięta Tetra to jakoś komunikuje się z lampą i jeśli wie, że jest ona ustawiona dajmy na to na max mocy to do tego dobierze czas?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gigi Zobacz posta
    Może mi ktoś napisać jak wygląda praca z Phottix Tetra. Czy jeśli mam lampy błyskowe, a nie światło stałe, w softboxach. Aparat nie "widzi" światła więc automatyka dobiera czas za długi, czy jak jest podpięta Tetra to jakoś komunikuje się z lampą i jeśli wie, że jest ona ustawiona dajmy na to na max mocy to do tego dobierze czas?
    Ekspozycje chcesz regulować czasem przy błyskaniu? Aparat w trybie M, czas ustawiasz powiedzmy 1/125 i lecisz z robotą
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

czas dobierze wtedy fotograf, tfu operator aparatu...

Domyślnie

Ok, dzięki.

Domyślnie

Nie chcę zakładać nowego wątku bo temat tego pasuje do mojego pytanka. Otóż kupiłem sobie taki zestaw:
    http://fripers.pl/product_info.php/i...FreePower.html
    Użytek wyłącznie amatorski, domowy, pokój ok. 20m2. Z błyskotek mam tylko SB600. I teraz pytanie: w co jeszcze zainwestować by móc sensownie zrobić z tego amatorski użytek ?
    Pozdrawiam
    Marcin
    FUJI X-T2 | S12/2 | S21/1.4 | 35/1.4 | 56/1.2 | 18-55 2.8-4

Domyślnie

Mały softboks (lub parasolkę 1m, to wymaga jednak statywu oświetleniowego lub adaptera na normalny statyw) na lampę + ze dwie metrowe białe (lub biało-srebrne) blendy do odbijania światła, jeśli nie zamierzasz kupić dodatkowego flesza.
    BTW, bardzo tani ten zestaw, pewno zestaw będzie się trząsł. Ale tła mogą być ok, chociaż na wszelki wypadek sprawdiłbym, czy nie odbijają zbyt mocno światła.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów