Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 12 z 12

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pewex Zobacz posta
    niebieski filtr i klisza b&w bd mial takie piegi ze glowa mala ;d
    Planuję polowanie na piegi właśnie i zadowolony trafiłem na wątek, ale dział, w którym się znajduje od razu mnie sprowadził do parteru... aż doszedłem do tego postu ;D
    Chodzi mi właśnie o uzyskanie mocno widocznych piegów, kontrastowy portret z materiałami tradycyjnymi.
    Niebieski filtr rzeczywiście pomoże?

Domyślnie a to mój przepis na piegi.

A ja dodam swoje 5 groszy....opisze jak ja to zrobiłem....

zmiana na skale szarości delikatna zabawa suwaczkami koloru czerwony , pomarańczowy .
    Ekspozycja +0.6 tutaj wiele zależy od naświetlenia zdjęcia.
    Kontrast 50 %
    Przeźroczystość 10%
    balans bieli 5400 k i [bardzo ważne] Tinta na -60

światła +65
    jasne -69
    Ciemne -38
    Cienie -28

można jeszcze ewentualnie miejsce występowania piegów potraktować miękkim pędzelkiem z kontrastem na +75 , przejżystością na poziome +30 i w moim przypadku nie wiadomo dlaczego musiałem także zastosować ekspozycje na -0,2 w miejscu malowania pędzelkiem.

Przed

Po

ps. tak wiem ze usta i oczy tez się uwydatniły jednak myślę ze to nie problem odwrócić ten proces jeżeli komuś się to nie podoba....pędzelek i wartości odwrotne.

Może są lepsze i szybsze sposoby ale wykombinowałem przed chwilą ze daje to zadowalający efekt więc opisałem ; ]

Być może niektórych opcji nie trzeba ustawiać tak jak ja to zrobiłem ale jakby nie było da wam to jakiś punkt odniesienia do tego jak wy to robicie.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów