Close

Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Domyślnie Nikon F75 i kod DX

Od niedawna jestem posiadaczem Nikona F75. W instrukcji jest napisane, że czyta on czułość filmów z kodem DX automatycznie, natomiast dla innych ustawia domyślnie 100. Kupiłem filmy Kodak Elite Color 200 oraz 400, na których nigdzie nie pisze, że mają taki kod. W związku z tym, że jest to film raczej z wyższej półki mam pytanie czy mój Nikon odczyta z niego czułość? Pozdrawiam

Domyślnie

Tak odczyta.
    F80,MB-16,N.35-70 2.8 D D90 ,MB-D80 N. 17-55 2.8 G IF ED AF-S,N. 60 2.8 G ED Micro,N. 80-200 D ED NEW, SB-900, 055PROB+486RC2+MBAG80,LOWEPRO NOVA 5 AW,KENKO-Macro,KENKO 1,4 DG
    Grupa ,,SABAT,,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez baio Zobacz posta
    ....filmy Kodak Elite Color 200 oraz 400, na których nigdzie nie pisze, że mają taki kod...
    popatrz na kasetkę w której jest film. Ma duże czarne i srebrne kwadraty sklejone ze sobą, w dwóch rzędach? jak ma - to to jest ten kod DX.

w body d75 są styki w tym miejscu gdzie wkładasz kasetę. Jak trafią na czarny kwadrat - nie ma przepływu prądu (izolacja), jak na srebrny metal- jest przepływ. I to cały kod.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź Pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów