Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Domyślnie Hot pixele - D5000

Witam,

przeszukiwałem wiele wątków ale nie odnalazłem takiego tematu, a mainowicie HOT PIXELe w korpusie D5000.
    Otóż dzisiaj zawitał do mnie nowy korpus z Nikona to też postanowiłem go przetestować w konfrontacji do D5k.
    Zdjęcia były strzelane bez sensu raczej ot tak "rozruchowo"
    Jakież było moje ździwienie gdy po przyjściu do domu ujrzałem na zdjęciach z mojego zasłużonego D5k świecące czerwone kropy Zacząłem przeglądać zdjęcia wstecz i niestety (moja wina) aparat już od dłuższego czasu siał tymi pixelami. Zaciekawiło mnie jedno. Nie występują one zawsze co pokazuje zdjęcie poniżej. Dwa testowe ujęcia wycinku z pixelami:

Druga sprawa to powtarzalność. Zauważyłem że nie zawsze świeci się ten sam pixel czasem przesunięcie na pełnym wymiarze zdjęcia wynosi około 5mm

Jeszcze bardziej zaskakuje mnie to że w pionowych ujęciach problem prawie nie występuje:

Poniżej zdjęcie gdzie przy dobrych warunkach oświetleniowych wydaje mi się że problemu nie ma:

Teraz moje pytanie do Was. Czy spotkaliście się z takim problemem w D5000?
    Jak sądzicie czy jest to wina oprogramowania (v 1.0) czy raczej samej matrycy - aparat raczej ma mało wykonanych ujęć 1800. Zastanawiam się nad serwisowaniem ale jakieś mam wewnętrzne opory by nie było takich sytuacji jakie spotykają innych typu wina użytkownika itp itd

Oszczędny w słowach Awatar reggy
    Miasto
    Olsztyn/Gdańsk

Domyślnie

Jak sądzicie czy jest to wina oprogramowania (v 1.0) czy raczej samej matrycy - aparat raczej ma mało wykonanych ujęć 1800. Zastanawiam się nad serwisowaniem ale jakieś mam wewnętrzne opory by nie było takich sytuacji jakie spotykają innych typu wina użytkownika itp itd
    Jak hot-piksel może być winą użytkownika?
    Oddaj do serwisu, to zmapują matrycę i po sprawie.
    Pozdrawiam, Piotr Reddig!
    Moja galeria: www.picasaweb.google.com/piotrreddig

Domyślnie

Spotkałem się że uzytkownik oddając po raz drugi do serwisu aparat usłyszał że to z jego winy bo porysował matrycę. Jak dla mnie to czysta abstrakcja ale u nas możliwe jest wszystko to też pytam.

Oszczędny w słowach Awatar reggy
    Miasto
    Olsztyn/Gdańsk

Domyślnie

Żeby porysować matrycę, najpierw trzeba zdjąć filtr dolnoprzepustowy, który przed tą matrycą się znajduje (albo ryć bardzo mocno ). Także albo bo go wkręcili, albo legenda.

Zastanów się tylko czy warto oddawać aparat z powodu jednego/paru hotów - przecież to łatwo usunąć w obróbce. Jakby ich było x-naście, to jasne...
    Pozdrawiam, Piotr Reddig!
    Moja galeria: www.picasaweb.google.com/piotrreddig

Domyślnie

Właśnie się nad tym zastanawiam bo gdyby nie nocne zdjęcia z ręki czyli jak domniemywam wyższe ISO (wyższe napięcie) to pewnie nawet bym nie dostrzegł tego prblemu. Jak nie mnie bedzie denerwowało to kurier i do serwisu a jak nie to stempelek i retusz setek zdjęć Dzięki za rady

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dproject Zobacz posta
    Właśnie się nad tym zastanawiam bo gdyby nie nocne zdjęcia z ręki czyli jak domniemywam wyższe ISO (wyższe napięcie) to pewnie nawet bym nie dostrzegł tego prblemu. Jak nie mnie bedzie denerwowało to kurier i do serwisu a jak nie to stempelek i retusz setek zdjęć Dzięki za rady
    Witaj.
    Z tego co wiem mapowanie matrycy mogą zrobić od ręki, ale niestety trzeba być na miejscu w Warszawie. Może bedziesz miał jakiś wyjazd w tamte rejony to pomyśl o tym. Na tak małą ilosc hotów nie pozbywał bym sie puszki na jakieś 2 tyg. Tym bardziej jak sam widziś wychodzi to w sytuacjach jakich się raczej na codzień nie używa
    Ostatnio edytowane przez tot1977 ; 29-01-2011 o 23:08

Domyślnie

Eee tam. Za jakiś czas Ci przestaną przeszkadzać.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

o hotach bylo juz wiele mowy wystarczy poszukac... ja w d200 mam kilkanascie i z nimi zyje, wychodza na wiekszych ISO. Serwis Na Postepu usluge wykonuje w kilka minut i za free. Pytalem sie czy to oznaki zuzycia matrycy, jednoznacznej odpowiedzi nie uzyskalem, zreszta czy kupujesz monitor lub tv to zgodnie z instrukcja ma prawo wystapic kilka i nie jest to powodem reklamacji
    D850; D300s; N14-24; N 24-70; N 70-200 FL; sony a6400 i 18-135

Domyślnie

ja w swoim D5000 też mam od nowości jedną czerwoną kropę, też od razu na to nie zwróciłem uwagi. Z racji tego, że jest tylko jeden więc kłopotu sobie nie robię i do żadnego serwisu go na razie nie wysyłam...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kobarte Zobacz posta
    Serwis Na Postepu usluge wykonuje w kilka minut i za free.
    a jak puszka po gwarancji to ile to u nich kosztuje (d70s)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów