Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Domyślnie

Też polecam 50mm - nawet na DX. 50/1.8 jest tanie i daje dobry pogląd "co i jak" - a jak nie to 85/1.8 - też tanio i będzie ciut lepsze później na FX
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Winio Zobacz posta
    Portret -> Wiki
    Nie ma tu definicji portretu typowego.

Domyślnie

Bardzo dziękuję za odpowiedzi Też właśnie skłaniałem się ku 50,bojąc się że w przyszłości 35 byłaby po prostu mało użyteczna dla mnie..Ciągnąc troszkę temat dalej,czy 1.8 jest zadowalający,czy może dołożyć pieniędzy i odrazu wskoczyć na 1.4? Chodzą mi po głowie Sigmy..jakoś je lubię

Domyślnie

50 sigmy jest fantastyczna. Bawiłem się nią 1 dzień i gdyby nie cena to miał bym w plecaku a tak musi wystarczyć 17-55.

Domyślnie

Mnie po 4 latach 1,8 przestało wystarczać, teraz zbieram na Sigmę 1,4. Po prostu bardziej odpowiada mi bokeh, ale to kwestia indywidualna.
    SLT-A57 | Σ 8-16mm F4,5-5,6 DC HSM | S DT 18-135mm F3,5-5,6 SAM | T 200-400 F5,6 LD IF
    Pentacon 29mm F2,8 Electric MC | Pallas 135mm F2,8 Magenta AM
    YN-460-II | ThinkTank Speed Demon

Domyślnie

Pytanie czy cena warta tego 1.4..zapewne tak,choć to trzeba przemyśleć

Domyślnie

A jestes 100% pewny, ze ta ogniskowa ci odpowiada? Wyprobuj na zoomiaku.
    Zapoznaj sie najpierw z uzywanym 50/1.8, a potem bedziesz wiedzial, co i jak. Taniej cie to wyniesie.

Domyślnie

Na początek może 35, naprawdę jest uniwersalne, do portretu też się nada, co prawda mało komfortowo, gdy chodzi o odległość od obiektu, ale jak trzeba da radę. Wczoraj je kupiłem i byłem wniebowzięty, byłem... bo odesłałem je do serwisu, miało FF

Domyślnie

Posłuchałem porad,pobiegałem na zoomie na 50 i na 35...obstawiam 50,35 to jednak za dużo.. kwestia czy to 1.8 czy jak juz szaleć to wydać na 1.4..

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kriss1983 Zobacz posta
    kwestia czy to 1.8 czy jak juz szaleć to wydać na 1.4..
    Szalec, jesli jestes przekonany co do ogniskowej, kup F1.4, bo i tak predzej czy pozniej to zrobisz Mz tylko 2 opcje wchodza w gre Sigma 50/1.4 i Nikkor 50/1.4 G. Wielu uzytkownikow chwali Sigme, ja jestem znanym na tym forum "fanem" Nikkora Nie chcialbym byc subiektywny, dlatego najlepiej sprawdz sam co Ci bardziej odpowiada.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów