Też polecam 50mm - nawet na DX. 50/1.8 jest tanie i daje dobry pogląd "co i jak" - a jak nie to 85/1.8 - też tanio i będzie ciut lepsze później na FX![]()
Szukaj
Też polecam 50mm - nawet na DX. 50/1.8 jest tanie i daje dobry pogląd "co i jak" - a jak nie to 85/1.8 - też tanio i będzie ciut lepsze później na FX![]()
Dawniej system N - obecnie L(M) + F
Bardzo dziękuję za odpowiedziTeż właśnie skłaniałem się ku 50,bojąc się że w przyszłości 35 byłaby po prostu mało użyteczna dla mnie..Ciągnąc troszkę temat dalej,czy 1.8 jest zadowalający,czy może dołożyć pieniędzy i odrazu wskoczyć na 1.4? Chodzą mi po głowie Sigmy..jakoś je lubię
![]()
50 sigmy jest fantastyczna. Bawiłem się nią 1 dzień i gdyby nie cena to miał bym w plecaku a tak musi wystarczyć 17-55.
Mnie po 4 latach 1,8 przestało wystarczać, teraz zbieram na Sigmę 1,4. Po prostu bardziej odpowiada mi bokeh, ale to kwestia indywidualna.
SLT-A57 | Σ 8-16mm F4,5-5,6 DC HSM | S DT 18-135mm F3,5-5,6 SAM | T 200-400 F5,6 LD IF
Pentacon 29mm F2,8 Electric MC | Pallas 135mm F2,8 Magenta AM
YN-460-II | ThinkTank Speed Demon
Pytanie czy cena warta tego 1.4..zapewne tak,choć to trzeba przemyśleć![]()
A jestes 100% pewny, ze ta ogniskowa ci odpowiada? Wyprobuj na zoomiaku.
Zapoznaj sie najpierw z uzywanym 50/1.8, a potem bedziesz wiedzial, co i jak. Taniej cie to wyniesie.
Na początek może 35, naprawdę jest uniwersalne, do portretu też się nada, co prawda mało komfortowo, gdy chodzi o odległość od obiektu, ale jak trzeba da radę. Wczoraj je kupiłem i byłem wniebowzięty, byłem... bo odesłałem je do serwisu, miało FF![]()
Posłuchałem porad,pobiegałem na zoomie na 50 i na 35...obstawiam 50,35 to jednak za dużo.. kwestia czy to 1.8 czy jak juz szaleć to wydać na 1.4..
Szalec, jesli jestes przekonany co do ogniskowej, kup F1.4, bo i tak predzej czy pozniej to zrobiszMz tylko 2 opcje wchodza w gre Sigma 50/1.4 i Nikkor 50/1.4 G. Wielu uzytkownikow chwali Sigme, ja jestem znanym na tym forum "fanem" Nikkora
Nie chcialbym byc subiektywny, dlatego najlepiej sprawdz sam co Ci bardziej odpowiada.
Skontaktuj się z nami