pamiętam, jak u kolegi posypał się XP. Żeby nie robić reinstalacji, włączyłem DOSa z dyskietki. Patrzył na mnie jak na Copperfielda
u mnie podobnie jak u większości: 022 i głośna muzyka![]()
Szukaj
pamiętam, jak u kolegi posypał się XP. Żeby nie robić reinstalacji, włączyłem DOSa z dyskietki. Patrzył na mnie jak na Copperfielda
u mnie podobnie jak u większości: 022 i głośna muzyka![]()
u mnie to samo
) głośna muzyka zagłuszająca modem
Chociaż pierwszy komputer to AT286 20 Mhz. I pomyśleć że wtedy fascynował mnie turbo pascal a nie plotki na kozaczku
![]()
Sony Alfa 65 Coolpix 4200 + Tachimetr Nikon NPL352
ja tam znalazłem na 022 sposób, wyłączałem głośnik w ustawieniach modemu i już nie było słychać połączeń
Jak przychodził powsinoga i przynosił rachunek to już wesoło nie było![]()
opis w fazie przygotowań ...
[OT on]
a używał ktoś GeoSa na C64? Taki protoplasta okienek.
[OT off]![]()
kiedys modem wystarczal przez 022... a teraz jak slysze oferte neta na 50, 80, czy 100M to mi slinka cieknie...niestety u mnie na wsi po lini 10 idzie z lekka czkawka ( a i to niezle, jak na okoliczne mozliwosci )
a pierwszy pc to 486 SX 25 mhz![]()
Świnka Maciorka w Betoniarce
k5photoproject.wordpress.com
Kurcze a teraz mi się przypomniało właśnie, jak toto się nazywało : BOSMAN!
W domach już mieliśmy 286 w tamtych czasach, a na informatyce w szkole w sali stały BOSMANY... metalowe klawiatury chyba ze 150 klawiszy i 'uczyliśmy się programować' .. w języku zwanym LOGO.. i o rekurencji było i rysowanie płotu w nieskończoność albo skończoność... Super![]()
Tak mi się teraz przypomniało: a pamięta ktoś takie cudo jak Polbox?
Edit: znalazłem fajną ciekawostkę Pawła Wimmera (tego Wimmera) w komentarzu do artykułu o zniknięciu Polboksa:
źródło: http://vbeta.pl/2008/04/05/koniec-z-...o-minuta-ciszyJak kiedyś Rafał Wiosna kopnął w Polboksie serwer (a człek słusznych rozmiarów), to pół internetowej Polski nie miało przez tydzień dostępu do e-maili![]()
Ostatnio edytowane przez ku6i ; 31-01-2011 o 05:22
Proszę przyjąć moje przeprosiny za odpowiedzi w języku angielskim.
Hi Wasilewk,
I google and follow postings about Algol68.
I was aware of Algol68 for Odra, but I have never corresponded with someone that has used Odra's Algol68.
Please tell me, was the Odra 1305 running the George Operating system from ICL? Did Odra 1305 run any other operating system? Was Odra's Algol68 "home grown" (made in Poland). Does anyone still have this compiler on running Odra? Does anyone have the sourcecode? (Maybe the compiler was written in Algol68?)
Maybe this looks familiar? - http://rosettacode.org/wiki/Reduced_..._form#ALGOL_68
Enjoy
NevilleD
--
To download Linux's Algol68 Compiler, Interpreter & Runtime:
* http://sourceforge.net/projects/algol68/files
Join the linkedin.com's Algol68 group, follow:
* http://www.linkedin.com/groups?gid=2333923
Ja miałem pierwszy internet w technikum elektronicznym - było 6 czy 8 komputerów w małej salce. Żeby uzyskać do niej dostęp trzeba było składać podanie z podpisem wychowawczyni.
Jeden komputer miał Windowsa 3.1, ale dostęp do niego był zarezerwowany dla kilku wybranych osób obsługujących sieć. Pozostałe robiły tylko za terminale - można było się zalogować do Novella, a jak ktoś chciał się 'poważniej' pobawić, to dawali też dostęp do Unixa. Każdy miał 2MB dysku pod Novellem i chyba 4MB pod Unixem. Wszystko robiło się w trybie tekstowym. Udało nam się odpalić jakąś graficzną przeglądarkę, która ledwie się mieściła na koncie i niestety nie chciała działać z powodu braku miejsca na cache
. Dało się poczytać niektóre strony, pograć w MUD-a,m pisać e-maile i rozmawiać na IRC-u. No i ściągać małe pliki żeby je potem przeglądać na normalnym kompie
.
Kiedyś na chwilę udostępniłem komputer komuś, kto chciał 'tylko coś szybko sprawdzić', a potem się okazało, że włamał się gdzieś i za karę chcieli mi zawiesić konto (ale się pomylili i zawiesili koledze, który miał takie samo nazwisko, jak ja).
Potem już tradycyjnie modem i 0202122, włączanie po 18:00, uruchamianie kolejki plików do ściągnięcia (flashget był genialnym wynalazkiem), otwieranie stron do poczytania, czekanie aż będzie 5 sekund przed 6-tą lub 12-tą minutą, zamykanie połączenia i przeglądanie 'offline' tego, co naotwierałem.
Potem był dostęp przez ciocię ze stałym internetem w bloku, oraz przez brata w akademiku, raz lub 2 razy na tydzień. A teraz to wiadomo jak jest.
Kazimierz Król
Oznaczenia obiektywów
Skontaktuj się z nami