Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Wątek: Rainbow Bridge

Domyślnie

Pastwisko

Kiedyś robiłem wywoływacz dwukąpielowy Schwarschilda, bardzo zachwalany w literaturze fachowej, ale to było dawno, dawno temu. To były zupełnie, ale to zupełnie inne, fajne czasy.
    Umysł ludzki jest jak spadochron, użyteczny jest tylko wtedy gdy jest otwarty.

Domyślnie

Poszukam poczytam, chwilowo wsiąkłem w domowe wołanie C41
    Völkchlor

Red face

Jak mi w Bydgoszczy przerysowali do emulsji zdjęcia ślubne, to zacząłem dawać do Warszawy, później do prywaciarza w Łodzi. Nastał horror. Przez ponad OSIEM miesięcy z olbrzymim trudem kupiłem odczynniki chemiczne, następnie na wadze laboratoryjnej odważałem z dokładnością 1%. W tych czasach nawet o fachową literaturę było b.trudno. Były 2 przepisy na zestawy chemiczne różniące się między sobą, szczęśliwe wybrałem ten właściwy; po 1,5 roku napisali iż w tym drugim była pomyłka drukarska i dawał on zafarb. Opanowałem skutecznie w warunkach domowych utrzymywanie temperatury wywoływacza 25 stopni z dokładnośćią + - 0,25 stopnia. Koledzy woleli mi dawać filmy do wywołania niż do puktu. Dzisiaj opowiada się to jak bajkę o żelaznym wilku .......... Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

Domyślnie

no teraz jest prosciej, kupuje się gotowy zestaw - wywoływacz, wybielacz i stabilizator - póki co na kilka rolek i szitek nie było zadnych problemów, jeden tylko ale wynikał z tego ze dałem za duzo chemi jak na moj koreks. zlew jako kąpiel wodna całkowicie daje radę
    Völkchlor

Talking

Były wtedy gotowe zestawy ale tylko teoretycznie, żadne uśmiechy ani wziątki nie skutkowały. Ale dzięki temu bardzo dużo nauczyłem się, emocje i magia wywoływania są nie do przecenienia. Najbardziej, panicznie bałem się w trakcie wywoływania naświetlić obustronnie film lampą 500 W. Teoria wszystko ładnie tłumaczyła, ale ........... to się po prostu w pale nie chciało zmieścić.
    Dzisiaj - Cyfra wprowadziła rewolucję w fotografii, a drugą rewolucję wprowadził PS. Nie bez powodu powstało powiedzenie iż największym przyjacielem kobiety jest Photoshop.

Domyślnie

ja swoją przygodę z komputerem zaczałem od szopa, a potem z fotografią od cyfry, ale jedno i drugie poszło w odstawkę

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów