Czyli jednak widzisz tam ważkę ?
Tak ? Pierwsze słyszę... I robią ze linie krawężników się nie zbiegają ?Pomijam fakt istnienia obiektywów do architektury z modyfikowalna osia optyczną czy np komendy transform w photoshopie.
No to albo się nie da naświetlić albo jest błednie naświetlone - a to są dwie różne rzeczy. Skoro się nie da poprawnie naświetlić, to nie pisz mi że jest błędnie naświetlone tylko napisz ze sie nie da, bo to niesie w sobie sugestię jakoby się dało naświetlić poprawnie. Będąc na wyjeździe i mając X rolek filmu do dyspozycji, wolę zrobić dwa-trzy nieprawidłowe zdjęcia, zamiast się bawić w sklejki.Ja ci powiedziałem, ze słoń nie ma szans na wejście do ula. A ty mówisz - wiem, ale którym koncem byś go wkładał
Są nawet w Japonii sceny, których nie obejmie dynamika kliszy, a co dopiero matrycy. Zatem prawdopodobnie nie da sie naswietlic poprawnie tego obrazka jednym ujeciem.
Multiekspozycja jest jak najbardziej wlasciwym zabiegiem podobnie jak np osobne naswietlenie nieba i wklejenie go do finalnego zdjecia.
Nie robię zdjęć cyfrą więc nie widzę sensu.A poza tym poszperaj o tym jak zapisywany jest cyfrowy obraz, to zorientujesz sie czy lepiej naswietlac na cienie czy na swiatła.
A poza tym daruj sobie proszę już te teksty o tym że coś nie jest architekturą, bo zaczynam się czuć jak na proszonym przyjęciu u królowej, na którym ktoś mi stoi za plecami i patrzy czy mój wskazujący palec trzyma prawidłowy kąt względem widelca.. Te nazwy działów są naprawdę orientacyjne, myślę ze gdyby miało być jak w bibliotece PAN to moderacja by wywalała takie zdjecia. Miło ze masz klasyczne zapatrywania na zdjecia w tej kategorii ale od 27 dni mamy juz rok 2011. Zapatrywania na to co jest poprawne/dopuszczalne się zmieniają. Za przykład podam płytką głębię w portrecie - kiedyś traktowaną jak błąd, a dziś wręcz pożądaną przez większość fotografów.
A tu na koniec dyskusji z mojej strony pionowe piony, zeby nie było ze nie umiem. Owszem umiem, ale nie zawsze korzystam.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami