Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: nikon D70S

Domyślnie nikon D70S

Witam !
    Zamierzam założyc działalność i pstrykać zdjęcia na imprezach okolicznościowych typu wesela, chrzciny, studniówki itp. Czytając o tych wszystkich aparatach wybrałem nikon d 70s . chciałbym się upewnić co do jego wyboru i prosić o rady jaki obiektyw powinienem kupić. Wiadome jest że na takich imprezach śwaitło jest różne dlatego zdaję sobie sprawę że lampa też będzie potrzebna. Nie wiem czy SB 600 czy 800. No i na pewno duzo musze poćwiczyć i poznnać nowy aparacik zanim udam sie na taka impreze. A może proponujecie inny aparat. Bardzo prosze o podpowiedź

Domyślnie

No jezeli profesjonalizm to:
    D200+Nikkor 17-55/2.8 + Sb 800 + N 80-200/2.8
    PS masz jakies doswiadczenie? robiles juz tego typu imprezy ze od razu zamierzasz otwierac dzialalnosc?

Domyślnie

no doświadczenia nie mam ale dobre checi i smykałkę. myslę że jeśli kupię ten aparat i poznam go od podszewki to zrobię jakieś postępy. znam osobę która ma canona 20D czyli takie sobie nic w porównaniu z nikonem d 70s i ma sie bardzo dobrze w tej branży. Dodam że jest to kobieta i nie potrzebuje aparatu za 5000zł.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez libras Zobacz posta
    no doświadczenia nie mam ale dobre checi i smykałkę. myslę że jeśli kupię ten aparat i poznam go od podszewki to zrobię jakieś postępy.
    no to troszeczke zle myslisz. Musisz nabrac doswiadczenia. Oczywiscie jezeli wiazesz z tym plany kup sobie lustro i cwicz, cwicz, cwicz (po tym jak poznasz aprat). Poczatkowo rób slub za darmo, np jako drugi fotograf. Pamietaj ze okazje sluby,chrzty itp są jednymi z najwazniejszych chwil zycia - wiec wstrzymaja sie z otwieraniem dzialalonosci, zdobadz doswiadczenie i dopiero zacznij robic zarobko - zebys komus nie zepsul najwazniejszych chwil zycia.

znam osobę która ma canona 20D czyli takie sobie nic w porównaniu z nikonem d 70s
    ot mądrego i przyjemnie posłuchać....

. Dodam że jest to kobieta
    A co to niby kobieta to gorsza? W roku 2006 nagrode Grand Press Photo wygrala KOBIETA (nawiasem mówiąc moja szefowa)... w lubelskim oddziale GW kierownikiem foto jest tez kobieta.....

Jeszcze jedno dodam:
    Chetnie zamienie mojego D50 z osprzetem(oprocz torby ) na to "takie sobie nic" 20D + szeroki kat/2.8-moze byc moja sigma + lampa....
    Ostatnio edytowane przez TomK ; 15-01-2007 o 12:32

Domyślnie

znam osobę która ma canona 20D czyli takie sobie nic w porównaniu z nikonem d 70s i ma sie bardzo dobrze w tej branży. Dodam że jest to kobieta i nie potrzebuje aparatu za 5000zł.
    Bawia mnie takie stwierdzenia hehehe
    Od kiedy 20D jest "takim sobie niczym" w porownaniu z D70s?
    Rozumiem ze to Twoje osobiste zdanie, ale z czego wynika, skoro piszesz ze nie masz doswiadczenia z fotografia?
    Nawet nie wiesz jak bardzo sie mylisz... 20D to bardzo fajna puszka Canona z niezlymi mozliwosciami, w wielu punktach przewyzszajaca leciwe juz D70/s

T.

Dobry fotograf zrobi zajebiste zdjecia kompaktem za 500zl... tu nie kasa sie liczy a umiejetnosci i doswiadczenie

Domyślnie

Jak już kupisz, a wybór jest całkiem dobry, to się przekonasz jak daleko Ci jeszcze do dobrych zdjęć. A na takich imprezach to szczególnie. Ja dla przyjemności cykałem olkiem 730 na ślubie kolegi i nawet coś wyszło, a jak poszedłem na chrzciny z D50 to się okazało, że to jest bardzo trudny aparat . Trzeba się dużo nauczyć. I nie mówię już o tzw. obyciu, bo tego się w domu i z instrukcji od aparata nie nauczysz. Tak, że zanim weźmiesz pierwszą kasę za fotki to jeszcze troche potrwa.
    D90|T17-50 2.8|N18-105|S10-20|D610|N24-50 3.3-4.5|T28-75 2.8|N50 1.8|N35 1.8|S70-200 2.8|S70-300APO|SB900|2xSB600|

Domyślnie

no doświadczenia nie mam ale dobre checi i smykałkę.
    Dobre chęci mile widziane, ale to nieco za mało.
    Nie chciał bym trafić jako klijent na człowieka który właśnie na mnie ma sie uczyć, płacąc wymaga się profesjonalnego podejścia i przygotowania.
    Zastanawiam się czy opłaca się rejestrować działalność, koszty są niemałe dodać kilka tysięcy za sprzęt, wziąć pod uwagę że w rozwojowej fazie zyski będą nikłe bo trudno złapać klijenta bez obycia w branży, wogóle jak masz zamiar ich pozyskać?
    Rozjaśnij temat może coś doradzimy
    Ostatnio edytowane przez wilus ; 15-01-2007 o 12:50

Domyślnie

Skoro canon jest lepszy od nikona to może znajde go w lepszej cenie. Właśnie o to doświadczenie chodzi-bez aparatu nic sie nie naucze więc muszę wybrać aparat dla takiego laika jak ja ale za to z dobrymi parametrami.
    A jeśli chodzi o tę kobietę , to nie miałem nic złego na mysli - w końcu to moja dobra znajoma. Tylko ona sama potwierdza że trudno było się jej na początku przebić bo wśrud ludzoi panuje takie przekonanie że mężczyzna fotograf to tak , a kobieta ....... jeszcze niufnie ale zależy w których rejonach Polski.Także wracając do sedna oba aparaty w podobnych cenach 3000zł który wybrać , na którym będzie mi sie lepiej uczyć no i jaki obiektyw. Poradzicie mi coś??

Domyślnie

Także wracając do sedna oba aparaty w podobnych cenach 3000zł który wybrać , na którym będzie mi sie lepiej uczyć no i jaki obiektyw. Poradzicie mi coś??
    Ja Ci poradze poszukac w archiwum, bo takich pytan juz bylo duzo (delikatnie mowiac)
    W sieci znajdziesz tez porownania i testy.
    Do dziela bo zaciecie masz przeciez

T.

Domyślnie

Kup Canona i bądź szczęśliwy
    A tak poważnie, to i D70s i 20D to są bardzo dobre aparaty i każdy będzie OK do ślubniaków, ale pomyśl jeszcze o obiektywach, lampie itd. Policz sobie koszt skompletowania systemu i wybierz ten, który Cię nie zrujnuje a będzie miał zadowalające parametry.
    Miłego wybierania - jak w ubiegłym roku miałem podobne rozterki i kupiłem D70s z kitem bo kosztował tyle co 20D solo a nie mogłem przekroczyć pewnej kwoty. Teraz wybierając miałbym znów problem: albo D200 (no może D80) albo Canon D30.
    Pozdrawiam
    Tomek
    Puszka, statyw i negatyw - takie kiedyś były czasy, a dziś to same cyfrasy...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów