Szukaj
*akcyza*
d70s + N18-70 + N55-200
temat głębsza sprawa - w skrócie i uogólniając: co bardziej kosztuje budżet Państwa? Abstynentyzm czy alkoholizm?
Każda abstynencja stanowi potencjalne duże zagrożenie państwa: dziura w budżecie, brak nowych obywateli.
To niestety może z sucharowatego dowcipu przerodzić się w rzeczywistość.
Nie wiem ile w tym prawdy, ale gdy miałem okazję niedawno rozmawiać z ludźmi tam pracującymi nie są oni zachwyceni wizją przyszłości. Ostatnio mówi się, że ze względu na braki kadrowe, możliwości finansowe resortu, brak zachęt dla ludzi z odpowiednim wykształceniem planowane jest przyjmowane do policji osób z wykształceniem jedynie podstawowym (bez wymogu średniego i matury). Fakt, że trafią oni "na ulicę" i będą stanowili osoby pierwszego kontaktu spowoduje odrodzenie dowcipu:
Dlaczego milicjanci chodzą trójkami: jeden umie czytać, drugi pisać, a trzeci stanowi obstawę intelektualistów.
Do tej pory, egzaminy dla przyszłych policjantów były stosunkowo rygorystyczne i odsiewały sporą grupę mniej sprawnych - nie tylko fizycznie, teraz "Nie matura lecz chęć szczera..."
Egzaminator zadaje kursantowi pytanie:
- Ma pan skrzyżowanie równorzędne. Tu jest pan w samochodzie osobowym, tutaj tramwaj, a tu karetka na sygnale. Kto przejedzie pierwszy?
- Motocyklista - odpowiada pytany.
- Panie, co pan wygadujesz! - warczy zły egzaminator. - Toż przeciez mówię, jest pan, tramwaj i karetka. Skąd wziął się motocyklista?
- A cholera ich wie, skąd oni się biorą...
Lubię niebieski, ładnie wygląda w podpisie
The Iron never lies to you. You can walk outside and listen to all kinds of talk, get told that you’re a god or a total bastard. The Iron will always kick you the real deal.
Posiadam tylko marzenia, rozsiałem je u twych stóp. Stąpaj lekko, gdyż stąpasz po moich marzeniachâ W.B.Yeats
Skontaktuj się z nami