No to udało Ci się zilustrować wypowiedź Cejrowskiego...![]()
Szukaj
No to udało Ci się zilustrować wypowiedź Cejrowskiego...![]()
Ja tu bardziej widzę nawiązanie tytułu do filmu Kieślowskiego "Krótki film o zabijaniu". W filmie, gdzieś na początku, taksówkarzowi wychodzącemu z ponurego blokowiska do pracy spada właśnie na głowę brudna szmata, nie wiadomo, czy złośliwie przez kogoś rzucona, czy też przypadkowo. Szmata ta jest początkiem całej sekwencji dramatycznych (zwłaszcza dla taksówkarza) wydarzeń, jakby znakiem od Boga. Kieślowski też pokazuje w filmie takie brudne i beznadziejne osiedle przerysowując je jeszcze za pomocą jakichś sino-szaroburych filtrów (choć film kolorowy), co tworzy właśnie klimat takiej beznadziei i frustracji. Myślę, że Wojtek Cejrowski, chłopak bardzo inteligentny, mówiąc o owej szmacie miał chyba obraz z filmu Kieślowskiego przed oczami.
A co do zdjęcia, to rzeczywiście, nabiera ono znaczenia dopiero w zestawie. Pojedyńcze - ginie w zalewie podobnych prób, które jakoś dziwnie podchodzą młodym twórcom, jak chcą pokazać coś ambitniejszego. Też mi się to przydarzało. I zdaje się, że jeszcze z tego nie wyrosłem.
Pozdrowienia.
(chyba czapkę świąteczną czas juz zdjąć)
Jędrula
sprzęt: fotografuję sercem
HA! Nie pamiętam tego motywu ze szmatą, ale porównanie bardzo mi się podoba. Ciekawe czy Kieślowski faktycznie używał jakiś filtrów (jeśli tak to słabo, wszak to wyborny dokumentalista był) czy po prostu stawiał kamerę, a ona rejestrowała rzeczywistość taką jaka jest. Nie ma się co oszukiwać, żyjemy w dość paskudnym miejscu.
http://fuckartletsfart.blogspot.com/ - to nie jest portfolio!
Wciągają mnie te trzy foty. Robi się ciekawie.
Dobre, lubie takie jako kontre dla cukierkowych zdjec i swiata. Troche snapu tez jest potrzebne. Dzieje sie na tych zdjeciach i to jest najwazniejsze.
D300 | Nikkor 17-55/2.8 | N35/2 | T80-200/2.8 | SB-800 | MacBook 13" | iP4 | photoblog
Skontaktuj się z nami