Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: Szmata

Domyślnie

No to udało Ci się zilustrować wypowiedź Cejrowskiego...

Domyślnie

Ja tu bardziej widzę nawiązanie tytułu do filmu Kieślowskiego "Krótki film o zabijaniu". W filmie, gdzieś na początku, taksówkarzowi wychodzącemu z ponurego blokowiska do pracy spada właśnie na głowę brudna szmata, nie wiadomo, czy złośliwie przez kogoś rzucona, czy też przypadkowo. Szmata ta jest początkiem całej sekwencji dramatycznych (zwłaszcza dla taksówkarza) wydarzeń, jakby znakiem od Boga. Kieślowski też pokazuje w filmie takie brudne i beznadziejne osiedle przerysowując je jeszcze za pomocą jakichś sino-szaroburych filtrów (choć film kolorowy), co tworzy właśnie klimat takiej beznadziei i frustracji. Myślę, że Wojtek Cejrowski, chłopak bardzo inteligentny, mówiąc o owej szmacie miał chyba obraz z filmu Kieślowskiego przed oczami.
    A co do zdjęcia, to rzeczywiście, nabiera ono znaczenia dopiero w zestawie. Pojedyńcze - ginie w zalewie podobnych prób, które jakoś dziwnie podchodzą młodym twórcom, jak chcą pokazać coś ambitniejszego. Też mi się to przydarzało. I zdaje się, że jeszcze z tego nie wyrosłem.
    Pozdrowienia.
    (chyba czapkę świąteczną czas juz zdjąć)
    Jędrula
    sprzęt: fotografuję sercem

Domyślnie

HA! Nie pamiętam tego motywu ze szmatą, ale porównanie bardzo mi się podoba. Ciekawe czy Kieślowski faktycznie używał jakiś filtrów (jeśli tak to słabo, wszak to wyborny dokumentalista był) czy po prostu stawiał kamerę, a ona rejestrowała rzeczywistość taką jaka jest. Nie ma się co oszukiwać, żyjemy w dość paskudnym miejscu.
    http://fuckartletsfart.blogspot.com/ - to nie jest portfolio!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez l77 Zobacz posta
    Nie ma się co oszukiwać, żyjemy w dość paskudnym miejscu.
    Eee tam, właśnie nie ma się co oszukiwać - wcale tak paskudnie nie jest; a Twoje zdjęcia są po prostu tendencyjne. ;-p

Gaduła Awatar NBA
    Miasto
    Jarocin, Wielkopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez seler Zobacz posta
    patrzę się na nie już dziesięć minut i nic nie potrafię wywnioskować...
    No tak...

Gaduła Awatar matys
    Miasto
    szczecin / chesterfield

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kaczy_Grzmot Zobacz posta
    Eee tam, właśnie nie ma się co oszukiwać - wcale tak paskudnie nie jest; a Twoje zdjęcia są po prostu tendencyjne. ;-p
    faktycznie fota tendencyjna, ale może być rzeczywiście szmatą .... tylko taki ten blok w centrum za bardzo oczojeb....
    .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez matys Zobacz posta
    faktycznie fota tendencyjna, ale może być rzeczywiście szmatą .... tylko taki ten blok w centrum za bardzo oczojeb....
    No ale to blokowisko przecież... Mi się pod względem kompozycji to zdjęcie bardzo podoba, powiem nawet, iż podejrzewam Autora o jej dość precyzyjne przemyślenie.

Domyślnie

Dobre, lubie takie jako kontre dla cukierkowych zdjec i swiata. Troche snapu tez jest potrzebne. Dzieje sie na tych zdjeciach i to jest najwazniejsze.
    D300 | Nikkor 17-55/2.8 | N35/2 | T80-200/2.8 | SB-800 | MacBook 13" | iP4 | photoblog

Gaduła Awatar matys
    Miasto
    szczecin / chesterfield

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kaczy_Grzmot Zobacz posta
    No ale to blokowisko przecież... Mi się pod względem kompozycji to zdjęcie bardzo podoba, powiem nawet, iż podejrzewam Autora o jej dość precyzyjne przemyślenie.
    To też ja wcale w to nie wątpię, mówię tylko co by było gdyby.... Takie tam pitu pitu z mojej strony. Może nieźle by fotka wyglądała "niecentralnie".
    .

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów