Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 193

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

fajnie dzięki za odpowiedź! myślałem własnię o modelu 503cxi bo na taki w dobrym stanie byłoby mnie stać, tym bardziej iż będzie to moje jedyne body do jakikolwiek zdjęć, ale może faktycznie lepiej nie przepłacać skoro lepszej jakości w "nowych" korpusach takowej nie ma, i za resztę kupić jakiś światłomierz sekonica, co raz więcej pytań co raz mniej odpowiedzi ;- )

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez t.chadzinski Zobacz posta
    a planar C, który był kitowym szkłem z 501c czym różni się od CF?
    C roznia sie przede wszystkim wiekiem, to najstarszy typ planara i nie polecam go wlasnie glownie z tego wzgledu. Pozostale roznice to - typ C wystepowal w wersji z powlokami T* lub bez, pierscien ostrzenia byl z duzymi zabkami co czynilo go nieco niewygodnym, pierscienie przeslony i czasu byly polaczone i trzeba bylo je "odciagac" od siebie aby zmieniac nastawienia niezaleznie, brak mozliwosci wylaczenia migawki (funkcja F). Nie pamietam dokladnie ale wydaje mi sie ze typ C nie byl raczej kitem z 501C jako ze byl chyba za stary, ale moge sie mylic

Cytat Zamieszczone przez demas Zobacz posta
    fajnie dzięki za odpowiedź! myślałem własnię o modelu 503cxi bo na taki w dobrym stanie byłoby mnie stać, tym bardziej iż będzie to moje jedyne body do jakikolwiek zdjęć, ale może faktycznie lepiej nie przepłacać skoro lepszej jakości w "nowych" korpusach takowej nie ma, i za resztę kupić jakiś światłomierz sekonica, co raz więcej pytań co raz mniej odpowiedzi ;- )
    Dokladajac nieco do 503 mozna kupic juz 201F ktory jest o wiele lepszym aparatem - a jako miernik polecam pryzmat od Kieva nowej generacji z miernikiem punktowym - bardzo ladnie wspoldziala A jesli seria 500 to definitywnie 501C lub CM.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomwidlak Zobacz posta
    C roznia sie przede wszystkim wiekiem, to najstarszy typ planara i nie polecam go wlasnie glownie z tego wzgledu. Pozostale roznice to - typ C wystepowal w wersji z powlokami T* lub bez, pierscien ostrzenia byl z duzymi zabkami co czynilo go nieco niewygodnym, pierscienie przeslony i czasu byly polaczone i trzeba bylo je "odciagac" od siebie aby zmieniac nastawienia niezaleznie, brak mozliwosci wylaczenia migawki (funkcja F). Nie pamietam dokladnie ale wydaje mi sie ze typ C nie byl raczej kitem z 501C jako ze byl chyba za stary, ale moge sie mylic
    80/2.8 C T* byl kitem z 501C. Mam to szklo kupione razem jako wlasnie kit 501C.
    Jest to ta sam konstrukcja optycznie co 80/2.8 CF T*. Te same powloki. Roznice sa w wygladzie (kolory oznaczen) - w wersji C wszystkie sa biale a nie np. pomaranczowe., nie ma blokady dla korpusow F (ale mozna go uzywac na czasie B), nie ma blokady dla ustawien EV (pierscien przyslony/czasu) - trzeba przestawiac je razem.
    Ten kit mial byc entry levelem dla studentow stad takie male okrojenia.

np. http://www.hasselbladinfo.com/forum/...hp?t-2988.html

pzdr.
    A.
    Ostatnio edytowane przez sejmajnejm ; 28-02-2011 o 14:19

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sejmajnejm Zobacz posta
    80/2.8 C T* byl kitem z 501C. Mam to szklo kupione razem jako wlasnie kit 501C.
    Jest to ta sam konstrukcja optycznie co 80/2.8 CF T*. Te same powloki. Roznice sa w wygladzie (kolory oznaczen) - w wersji C wszystkie sa biale a nie np. pomaranczowe., nie ma blokady dla korpusow F (ale mozna go uzywac na czasie B), nie ma blokady dla ustawien EV (pierscien przyslony/czasu) - trzeba przestawiac je razem.
    Ten kit mial byc entry levelem dla studentow stad takie male okrojenia.

np. http://www.hasselbladinfo.com/forum/...hp?t-2988.html

pzdr.
    A.
    pogubiłem się. pierścienie przysłony i czasu są niezależne czy działają jak w starym C?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez t.chadzinski Zobacz posta
    pogubiłem się. pierścienie przysłony i czasu są niezależne czy działają jak w starym C?
    sa niezalezne. Jak chcesz zachowac EV przy zmianie przyslony, to musisz zlapac oba, bo nie ma guzika, ktory by je blokowal.

pzdr.
    A.

Uprawnienia umieszczania postów