Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 193

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Ja mogę tylko potwierdzić, że nie da się w Polsce (wręcz nie wolno w Polsce) kupować średniego formatu. Jego jakość pozostawia wiele do życzenia, a jeśli jakość jest dobra, to cena szalona. Ja mam to szczęście, że od kilkunastu lat mam Hassela 500c/m, kupiony przez mojego ojca jako nowy, pod koniec lat 80. Zrobił więc mało filmów i domyślacie się w jakim jest stanie . Jednak na Ebayu można bez problemu kupić Hassela w podobnym stanie. Jakiś czas temu mój ojciec sobie kupił 500 el/m, który pracuje ślicznie.

Początkowo martwił mnie format 6x6, no bo co to jest żeby kwadratem fotografować... Jednak czas pokazał, że kwadrat jest idealny. Do 80% zdjęć format kwadratowy pasuje idealnie, natomiast pozostałe 20% można przyciąć. Dla mnie, osobiście, kwadrat sprawdza się w 99,999% przypadków. Jest to fajne, bo podczas robienia zdjęcia się je po prostu robi a ewentualne wątpliwości co do kadrowania można sobie zostawić na później. Wcale bym nie narzekał, gdyby lustrzanki cyfrowe miały kwadratowe matryce.

Hasselblad jest prosty, przez co daje ogromne przyjemności z fotografowania: ustawiasz czas, przysłonę, ostrość i bawisz się w fotografię. Niesamowity relaks. Od razu mówię, że ten śmieszny światłomierz znajdujący się w korbce jest precyzyjny i sprawdza się idealnie. Mam w domu Minoltę FlashMeter V, ale odpuściłem sobie jej noszenie, bo nie ma to sensu.

Nie narzekam na ergonomię aparatu. Ładnie się go obejmuje dłońmi i wszystko jest pod ręką. Dobrze przemyślane wszystko pod kominek i zdjęcia znad brzucha, ale ja robię tylko pryzmatem i też mi jest dobrze.

Gdybym miał wybierać aparat 30 lat temu to może bym wybrał Mamiyę, bo wszechstronna, z bajerami, mieszkami itd... Idealna do zasuwania komercyjnego, do pracy studyjnej, do katowania. Natomiast teraz fotografuję na filmie dla relaksu a nie dla klienta, więc liczy się waga, wymiary i prostota. Mam 12 klatek i wystarcza mi to na pół dnia. Tylko Hassel

p.s.- mam 3 szkła do niego: 50mm, 80mmCF i 150mm, jednak w imię prostoty używam w sumie tylko 80mm CF i czuję się z tym wyśmienicie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michał Jędrak Zobacz posta
    Początkowo martwił mnie format 6x6, no bo co to jest żeby kwadratem fotografować... Jednak czas pokazał, że kwadrat jest idealny. Do 80% zdjęć format kwadratowy pasuje idealnie, natomiast pozostałe 20% można przyciąć. Dla mnie, osobiście, kwadrat sprawdza się w 99,999% przypadków. Jest to fajne, bo podczas robienia zdjęcia się je po prostu robi a ewentualne wątpliwości co do kadrowania można sobie zostawić na później. Wcale bym nie narzekał, gdyby lustrzanki cyfrowe miały kwadratowe matryce.
    Właśnie jak dla kogoś, kto cyfry nie wyrzuci, prostokątne formaty wydają się ... zbyt podobne.

ma być inaczej, niech będzie inaczej...

Który system jednoobiektywowy 6x6 wychodzi najekonomiczniej? Psix ma wiele zarzutów i szkła niekiedy droższe od Mamci 645.

Body, konieczne akcesoria (nawet bez pryzmatu - jak ma być inaczej) i rozwój w czasie z kilkoma szkłami. Nawet światłomierz mam
    A zawężając do systemów z magazynkami, jaki system? Czy o rosyjskich magazynkowcach w ogóle warto myśleć? Czy są kompatybilnymi klonami któregoś zachodniego?
    Ostatnio edytowane przez JacekCz ; 30-01-2011 o 20:22
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Domyślnie

...Od razu mówię, że ten śmieszny światłomierz znajdujący się w korbce jest precyzyjny i sprawdza się idealnie...
    No dobra. Ja się nie znam i czegoś nie kumam. Więc pytam. Co to za światłomierz?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez samek Zobacz posta
    No dobra. Ja się nie znam i czegoś nie kumam. Więc pytam. Co to za światłomierz?
    taki :

można wygooglować : Hasselblad Knob Meter
    D200, T12-24/4, N35,50,85/1.8, N60/2.8D, SY85/1.4, S70-210/2.8, TC16A, SB-800
    Soligor 28/2.8, MIR 35/2, Helios 50/2, Jupiter 135/3.5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mibartek Zobacz posta
    taki :

można wygooglować : Hasselblad Knob Meter
    Dzięki. Nie znałem.
    Pozostanę jednak przy posiadanym Polarisie.

Domyślnie

Ja mogę tylko potwierdzić, że nie da się w Polsce (wręcz nie wolno w Polsce) kupować średniego formatu.
    Ja bym nie generalizował - na własnym przykładzie. Kupiłem (w Polsce) w doskonałym stanie 503 CX z kasetą nowego typu, z Planarem 80 CF*T i matówką Accute Mate D, za 3500 PLN (inna rzecz, że było to dwa lata temu, a teraz za te pieniądze bym się go nie pozbył) Na ogłoszenie trafiłem w Koreksie. Po zakupie sprzedałem (też w Polsce) 500 C/M, w bardzo dobrym stanie z Planarem 80 C*T. Fakt, że ten drugi trafił do mnie zza wielkiej wody, ale myślę, że sporo egzemplarzy, które się u nas pojawiają, trafia tu z zachodu...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jasiek52 Zobacz posta
    Na ogłoszenie trafiłem w Koreksie.
    kurde, a ja zawsze wyjmuje szpulę, chemię wylewam i nigdy do srodka nie zaglądam, trzeba będzie zmienic przyzwyczajenia...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jasiek52 Zobacz posta
    Ja bym nie generalizował - na własnym przykładzie. Kupiłem (w Polsce) w doskonałym stanie 503 CX z kasetą nowego typu, z Planarem 80 CF*T i matówką Accute Mate D, za 3500 PLN (inna rzecz, że było to dwa lata temu, a teraz za te pieniądze bym się go nie pozbył)
    Szczęściarz z Ciebie! Ten hasselblad przyleciał z UK, miałem go 9 mies. Stan wyśmienity, sprawdzony przez p. Adamczyka. Rocznik 1989, ponoć z najlepszego okresu. Na pewno nie był używany przez zawodowca. Dostałem go z dwoma obiektywami, oprócz 80mm był też 150mm - praktycznie nówka sztuka, mam go do tej pory. Hassla sprzedał mi syn pierwszego właściciela. Z kolei ja sprzedałem go Tobie, bo trafił mi się nówka 503cw z przebiegiem... 7 filmów, z planarem 80mm CFi i pryzmatem. Również z UK. Był to fart nad farty, ale to już inna historia
    Każdemu z nas trafił się kiedyś jakiś fart, można byłoby założyć fajny wątek na ten temat
    Reasumując, w sumie tak naprawdę kupiłeś sprzęt z UK, nie z Polski...
    Ostatnio edytowane przez bowie ; 31-01-2011 o 00:51
    kwadrat i prostokąt, głównie kwadrat

Uprawnienia umieszczania postów