Ja mogę tylko potwierdzić, że nie da się w Polsce (wręcz nie wolno w Polsce) kupować średniego formatu. Jego jakość pozostawia wiele do życzenia, a jeśli jakość jest dobra, to cena szalona. Ja mam to szczęście, że od kilkunastu lat mam Hassela 500c/m, kupiony przez mojego ojca jako nowy, pod koniec lat 80. Zrobił więc mało filmów i domyślacie się w jakim jest stanie. Jednak na Ebayu można bez problemu kupić Hassela w podobnym stanie. Jakiś czas temu mój ojciec sobie kupił 500 el/m, który pracuje ślicznie.
Początkowo martwił mnie format 6x6, no bo co to jest żeby kwadratem fotografować... Jednak czas pokazał, że kwadrat jest idealny. Do 80% zdjęć format kwadratowy pasuje idealnie, natomiast pozostałe 20% można przyciąć. Dla mnie, osobiście, kwadrat sprawdza się w 99,999% przypadków. Jest to fajne, bo podczas robienia zdjęcia się je po prostu robi a ewentualne wątpliwości co do kadrowania można sobie zostawić na później. Wcale bym nie narzekał, gdyby lustrzanki cyfrowe miały kwadratowe matryce.
Hasselblad jest prosty, przez co daje ogromne przyjemności z fotografowania: ustawiasz czas, przysłonę, ostrość i bawisz się w fotografię. Niesamowity relaks. Od razu mówię, że ten śmieszny światłomierz znajdujący się w korbce jest precyzyjny i sprawdza się idealnie. Mam w domu Minoltę FlashMeter V, ale odpuściłem sobie jej noszenie, bo nie ma to sensu.
Nie narzekam na ergonomię aparatu. Ładnie się go obejmuje dłońmi i wszystko jest pod ręką. Dobrze przemyślane wszystko pod kominek i zdjęcia znad brzucha, ale ja robię tylko pryzmatem i też mi jest dobrze.
Gdybym miał wybierać aparat 30 lat temu to może bym wybrał Mamiyę, bo wszechstronna, z bajerami, mieszkami itd... Idealna do zasuwania komercyjnego, do pracy studyjnej, do katowania. Natomiast teraz fotografuję na filmie dla relaksu a nie dla klienta, więc liczy się waga, wymiary i prostota. Mam 12 klatek i wystarcza mi to na pół dnia. Tylko Hassel
p.s.- mam 3 szkła do niego: 50mm, 80mmCF i 150mm, jednak w imię prostoty używam w sumie tylko 80mm CF i czuję się z tym wyśmienicie.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami