Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 193

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JacekCz Zobacz posta
    Pozwólcie, że ponudzę...
    W przejściówce (adapterze) z systemów 60mm (pytam o dowolny system) na mały obrazek (dowolny, Nikon ale nie koniecznie), teoretycznie by było miejsce na popychacze przysłony. Pytanie, czy gdzieś coś ktoś takiego widział?

PS. Kumam na tyle, że nie pytam o nieskończoność
    nie wiem czy miejsce by było. Jakby mechanizm przeniesienia przysłony w każdym systemie był taki sam i chodziłoby tylko o jego "przedłużenie" (jak np w pierścieniach makro z automatyką) to może.
    Ale przy sporych różnicach to pewnie wymaga to jakiś bardziej skomplikowanych mechanizmów które zasłaniałyby część światła padającego na matrycę/film.
    dla zobrazowania (z wartościami strzelam) - zmiana przysłony z 2.8 na 4 może wymagać przeniesienia dźwigienki w Nikonie o 3mm, a w Mamiyi np 5mm. Dodatkowo pewnie jest tak że popychacz przysłony jest zlokalizowany w różnych miejscach bagnetu.
    Ostatnio edytowane przez mibartek ; 25-01-2011 o 22:21
    D200, T12-24/4, N35,50,85/1.8, N60/2.8D, SY85/1.4, S70-210/2.8, TC16A, SB-800
    Soligor 28/2.8, MIR 35/2, Helios 50/2, Jupiter 135/3.5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mibartek Zobacz posta
    nie wiem czy miejsce by było. Jakby mechanizm przeniesienia przysłony w każdym systemie był taki sam i chodziłoby tylko o jego "przedłużenie" (jak np w pierścieniach makro z automatyką) to może.
    Ale przy sporych różnicach to pewnie wymaga to jakiś bardziej skomplikowanych mechanizmów które zasłaniałyby część światła padającego na matrycę/film.
    Rozumiem. W małym obrazku sporym szacunkiem darzę system adaptall, gdzie takie rzeczy dawały się zrobić i to w kilku milimetrach głębokości.
    Na pewno jest pytanie o ekonomię.
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Uprawnienia umieszczania postów