Close

Strona 17 z 20 PierwszyPierwszy ... 71516171819 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 193

Domyślnie

jest też jeszcze jedna możliwość ... ale nie wiem czy ktoś z niej korzystał ...
    otóż można dokupić dupkę E16 do hasselblada 203FE ... ta dupka wraz z nakładką na matówkę pozwala robić zdjęcia 6x4,5
    pytanie tylko czy ktoś korzystał z tego rozwiązania? czy ma to sens? jakie są wady?
    NinoVeron |==========[> | IG | Flickr | BLOG | MM | FB
    "na co sprzętu qpa gdy fotograf d..."

Domyślnie

Przez kilka lat byłem posiadaczem 645 Pro Tl z kilkoma obiektywami i winderem. Wszystko kupowane jako nówki. Już to kilka razy pisałem ale powtórzę. Jak dla mnie sprzęt bajka. Pracuje się jak małym obrazkiem ( gdy jest winder) Całość relatywnie lekka i mobilna. Obiektywy super ale pod względem jakość to "pięćdziesiątka" shift bije wszystko. Porównuję do tego co miałem. A było to 35, 80, 150, 50 i chyba coś jeszcze. Przy jakiś dłuższych obiektywach przydaję się cienki pierścień. Ułatwia zbliżenia. Pryzmat z pomiarem też jest dobry chociaż nie tak doskonały jak w RZ. M645 przy szczelinowej migawce ma kiepski czas synchronizacji bo max 1/60 s. Są do kupienia obiektywy z centralną i to rozwiązuje problem. Nie wiem jak z teraz z ich cenami.
    Ostatnio edytowane przez motyl ; 09-11-2012 o 08:20

Domyślnie

"One Ring to rule them all, One Ring to find them,
    One Ring to bring them all and in the darkness bind them"

i wcale nie trzeba jechać do Mordoru, wystarczy bronica GS-1. to jest taki sprytny aparat, że można do niego podłączyć kasety 6x7, 6x6 i 6x4,5.

pozdrawiam
    PRB

Domyślnie

Do RZ-tki też można przypiąć inne kasety. Jeżeli dobrze pamiętam to jest też kaseta na format 6x8 cm.

Domyślnie

Bartek, Pentax67my jest koszmarnie ciezki poza tym najjasniesze szklo to 105/2.4, a z szerokosci prawie nie do kupienia 75/2.8 i tyle wiec tobie chyba nie podchodzi

Domyślnie

Ja bym został przy hasselu, ale jeżeli chcesz łatwo dostępnych, jasnych szkieł, to M645 rządzi. Szczególnie bez AFa. 80/1.9 i 45/2.8 kosztują grosze, a są bardzo fajne.
    Pentaxowe 105mm jest świetne, warte męczenia się z klockowatym body. Z dostępnością szerokich szkieł szału nie ma.
    RZ ma duży plus za obracaną dupkę, nie trzeba męczyć się z pryzmatem
    Contax to ideał, ale zestaw z 80/2 i 45/2.8 kosztuje że ho ho.

Dla mnie 6/7 jako uzupełnienie kwadratu jest za mało prostokątne. Jeżeli prostokąt, to zdecydowany (645). 6/7 jest super jako jedyny format.
    Ostatnio edytowane przez Gundrum ; 09-11-2012 o 12:06
    a n a l o g o w i o r t o d o k s i . p l

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez norbibxl Zobacz posta
    Bartek, Pentax67my jest koszmarnie ciezki poza tym najjasniesze szklo to 105/2.4, a z szerokosci prawie nie do kupienia 75/2.8 i tyle wiec tobie chyba nie podchodzi
    no mamcia RZ 67 też jest cholernie ciężka - taki to chyba urok tego formatu
    a do Pentaxa i tych dwóch wyżej wymienionych szkieł Radek Pujan ostatnio mnie zachęcał a to jest to co on robi swoim Pentaxem:
    http://www.flickriver.com/photos/rad...n/tags/pentax/

taki format zdjęć bardzo mi odpowiada bo mimo wszystko jest troszkę zbliżony do kwadratu
    tylko nie wiem czy Pentax 67II ma jakiś pomiar światła i czy ma tryb priorytetu przysłony
    NinoVeron |==========[> | IG | Flickr | BLOG | MM | FB
    "na co sprzętu qpa gdy fotograf d..."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartos Zobacz posta
    no mamcia RZ 67 też jest cholernie ciężka - taki to chyba urok tego formatu
    Eeee... Bez przesady. Ja mam z bocznym uchwytem i to je bajka. Chodzę nawet z nią i z żoną na spacery...
    Mam RZ-kę od roku i nie mogę do tej pory się nadziwić i nazachwycać nad jej przemyślaną i funkcjonalną budową. Co prawda innego średniaka nie miałem w życiu, ale wcale też innego nie chcę!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartos Zobacz posta
    Radek Pujan ostatnio mnie zachęcał a to jest to co on robi swoim Pentaxem:
    http://www.flickriver.com/photos/rad...n/tags/pentax/

taki format zdjęć bardzo mi odpowiada bo mimo wszystko jest troszkę zbliżony do kwadratu
    tylko nie wiem czy Pentax 67II ma jakiś pomiar światła i czy ma tryb priorytetu przysłony
    akurat z Radeczkiem troche focilem
    Pentax z pryzmatem: ma pomiar "matrycowy" wtedy dziala w trybie priorytetu przyslony & pomiar punktowy wiec daje rade, ja czesto z tego korzystam a radek wlasnie ma wspomniane 75/2.8 czasami wiec mam-i-ya

Domyślnie

P67 II ma pomiar i priorytet przysłony.
    Używasz światła błyskowego? Pentax ma czas synchronizacji 1/30s.
    a n a l o g o w i o r t o d o k s i . p l

Strona 17 z 20 PierwszyPierwszy ... 71516171819 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów